Çalışma Hayatı İletişim Merkezi, bu yılın ilk dört ayında toplam 2.8 milyon çağrı almış, bunların 603 bini rapor ödemeleri ile ilgili olmuştur. Bu, çalışanların, hastalık durumlarında alacakları rapor parasının miktarı ve şartları hakkında bilgi arayışında olduklarını göstermektedir.

Rapor parası olarak bilinen geçici iş göremezlik ödeneği, iş kazası, meslek hastalığı veya sağlık sorunları nedeniyle çalışamaz duruma gelindiğinde, SGK tarafından çalışanların gelir kaybını telafi etmek amacıyla ödenmektedir.

Rapor parası alma hakkı, çıraklar ve stajyerler ile ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanlar için de geçerlidir. Rapor parası almanın şartları nelerdir? Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan bu konuda bilgi veriyor.

Rapor parası alabilmek için çalışanın sağlık sorununun başladığı dönemde sigortalı olarak çalışıyor olması ve sağlık sorunun başlamasından önce en az 90 gün sigorta primi ödemiş olması gerekmektedir. Ayrıca, SGK tarafından yetkilendirilen bir hekim veya sağlık kurulu tarafından verilmiş bir istirahat raporu bulunmalıdır.

Bir hekim, sağlık durumu değişmeyen bir çalışana en fazla 40 günlük rapor verebilir. 40 günü aşan süreler için ise SGK tarafından onaylanmış bir heyet raporu gereklidir. Bu rapor altı ay süresince geçerli olabilir.

Rapor parası ödemeleri, yatarak tedavilerde günlük kazancın yarısı, ayakta tedavilerde ise üçte ikisi oranında yapılır.

Örneğin, asgari ücretli bir çalışan yatarak tedavi görüyorsa günlük en az 333.38 TL, ayakta tedavi görüyorsa 444.50 TL rapor parası alır.

Son bir yıl içinde 180 gün prim ödemesi bulunmayan çalışanlara, hastalık ve analık hallerinde, rapor başlangıç tarihindeki günlük asgari ücretin iki katını geçmeyen bir ücret üzerinden ödeme yapılır.

Rapor parası almanın diğer koşulları arasında, iş kazası ve meslek hastalığı durumlarında herhangi bir süre sınırlaması olmaksızın ödemelerin yapılması, hastalık hallerinde ise en az üç gün süreyle rapor alınması gerekmektedir.

Analık hali için ise, kadın çalışanlar doğum sonrası 16 hafta, çoğul gebelikte 18 hafta süresince iş göremezlik ödeneği alabilirler.