Sosyal Güvenlik Kurumu, sigortasız işçi çalıştırmaya karşı mücadelesini yoğunlaştırarak, bir çalışanın sadece bir gün bile sigortasız çalıştırılması halinde işverene en az 40 bin lira ceza verileceğini duyurdu.

Kurum, özellikle kayıt dışı istihdamın yaygın olduğu ve yabancı işçilerin yoğunlukta bulunduğu sektörlere yönelik bilgilendirme ve denetim çalışmalarını hızlandırdı.

SGK, bir işçiyi bir gün bile sigortasız çalıştıran işverenlere en az 40 bin lira ceza uygulanacağını açıkladı. Kayıt dışı istihdamın yoğun olduğu sektörlerde denetim ve bilgilendirme faaliyetleri artırıldı.

SGK, kayıt dışı çalıştırma ile ilgili ciddi yaptırımlar uygulanacağını belirterek, iş kazası gibi durumlarda işletmelerin ağır hukuki ve idari sorumluluklarla karşı karşıya kalacağını vurguladı. Altı ay boyunca kayıt dışı çalıştırılan bir işçinin maliyeti, ödenmesi gereken sigorta priminin beş katına çıkabiliyor.

Sigortasız çalıştırılan bir işçinin iş kazası geçirmesi sonucu çalışamaz hale gelmesi veya hayatını kaybetmesi durumunda, işçiye veya yakınlarına yapılacak tüm ödemeler işverenden talep edilecek.

Ayrıca, beş veya daha fazla işçi çalıştıran işletmelerde, işçi ücretlerinin banka aracılığıyla ödenmesi zorunlu hale getirildi ve elden ödeme yapılmasının önüne geçildi.

SGK, Türkiye'de çalışma izni olmadan işbaşı yapan yabancı çalışanlar hakkında da uyarılarda bulundu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan izin alınmadan çalıştırılan her yabancı işçi için işverene 56 bin lira idari para cezası verilecek.

Aynı zamanda, kayıt dışı kendi başına çalışan yabancılar için de 45 bin lira ceza kesileceği açıklandı. SGK, hem işverenleri hem de yabancı çalışanları bu konuda daha dikkatli olmaları konusunda uyardı ve yasal düzenlemelere uymanın önemini vurguladı.