Enflasyonla mücadele kapsamında bir süredir devam eden nispi vergiyi maktu vergiyi yükselten Hazine ve Maliye Bakanlığı, sigara şirketlerinin fiyatlarının daha az zamlanması ve enflasyona olan etkinin gerçekleştirilmesini amaçlıyor.
Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, sigaradan alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), diğer 1 liralık maliyet artışını Fiyatlara yansıtılabilmesi için 5,2 lira zam yapmalarını gerektiriyordu. Yapılan düzenlemeyle bu tutar 4,4 liraya düştü. Teknik olarak "mali çarpanları" olarak bu oran, düzenleme sonrasında 5,2'den 4,4'e geriledi.
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı'na göre, sigaralara uygulanan maktu vergi paketi başına 5,7 TL'den 7,8 TL'ye yükseltilirken, nispi vergi oranı yüzde 57'den yüzde 53,5'e indirildi. Nispi oranları oranındaki düşüş, mali çarpanları düştü.
Temmuzdan Bu Yana 10,5 Lira Zam
Sigara şirketleri, maliyet artışları nedeniyle temmuzdan bu yana yaklaşık 10,5 lira zam yaptı. Mali çarpanların 5,2'den 4,4'e inmesiyle birlikte zam bölümü da yaklaşık 2 lira düşerek 8,5 lira olacak.
Yani aynı maliyet artışları nedeniyle oluşan zamlar istendiğinde, zam bölüşümü 10,5 lira yerine 8,5 lira olacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı sistemlerine göre, yılın başında sigara vergisine ilişkin yapılan düzenlemenin ardından, 2024'ün ilk 7 tütün ürününden elde edilen ÖTV tahsilatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 87 arttı.
Enflasyona Etkisi Sınırlanıyor
Bu düzenleme sayesinde mali çarpanların azalmasıyla birlikte önümüzdeki dönemde sigara fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisinin sınırlı kalması bekleniyor. Nitekim ocak ayındaki düzenlemenin ardından TCMB 2024 I. Enflasyon Raporu'nda bu düzenlemenin enflasyonu baskılayıcı etkisine dikkat ediliyor.