Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin devreye gireceğini ve bu sistem aracılığıyla Türkiye genelindeki 8 milyon ticari aracın yıllık 713 milyar liralık akaryakıt tüketiminin izlenebileceğini duyurdu.

Bu sistem, elle plaka yazımıyla yapılan usulsüz akaryakıt fişi düzenlemelerini engellemeyi ve akaryakıt istasyonlarında oluşan vergi kayıplarını önlemeyi amaçlıyor.

Turpak firmasından Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Alper Önkol ile Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Etiz, sistemin entegrasyonu ve montaj süreci hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

Yetkililer, yıl sonuna kadar tüm montajların tamamlanması gerektiğini belirterek zamanın daraldığını ifade etti ve sistemin önemli özelliklerini açıkladı.

Alper Önkol, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin (UTTS) akaryakıt sektöründe rekabeti dengelemek ve kayıt dışı ekonomiyi azaltmak amacıyla geliştirildiğini belirtti. Önkol, “UTTS, akaryakıt satış işlemlerinde, araç plakası bilgilerini otomatik olarak pompaya bağlı ödeme kaydedici cihaza aktaran bir sistemdir,” dedi. 5 Ekim 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, 31 Aralık 2024 tarihine kadar tüm ticari araç sahiplerinin araçlarına Taşıt Tanıma Birimi (TTB) monte ettirmeleri zorunlu olacak. Önkol, “Bu tarihten sonra TTB montajı olmayan araçların akaryakıt giderlerini belgeye döndürmeleri mümkün olmayacak,” şeklinde uyardı.

Alper Önkol, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin (UTTS) nasıl çalışacağına dair ayrıntıları paylaştı. Önkol, “Taşıtların yakıt depo girişlerine TTB yerleştirilir. Yakıt dolumu sırasında, TTB’den alınan plaka bilgisi diğer UTTS donanımları aracılığıyla otomatik olarak pompa ödeme kaydedici cihaza aktarılır. Sisteme dahil olan mükellefler ve ilgili taraflar, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne kayıt olmalıdır,” dedi. Araç sahiplerinin ve akaryakıt istasyonu işletmecilerinin sisteme entegre olacak donanımların montajı için Darphane’ye başvurmaları gerektiğini, Darphane’nin yetkili montaj firmaları aracılığıyla bu işlemleri koordine ettiğini açıkladı.

“Firmalar internet üzerinden, kullanıcı adı ve şifre ile giriş yaparak başvuru sürecini başlatacak ve UTTS Ana Kullanıcı Hesabı açacaklar. Tüm süreç bu sistem üzerinden yönetilecek ve sonuçlandırılacaktır. Başvuru sahipleri, TTB montajı yapılacak araca ilişkin gerekli bilgi ve belgeleri sisteme yükleyecekler ve gereken ödemeyi Darphane’nin hesabına gerçekleştireceklerdir. Başvuru tamamlandıktan sonra yetkili TTB montaj firması ile irtibata geçilerek montaj işlemi yapılacaktır.

Turpak’ın şu anda 300 montaj noktası bulunuyor ve işlem yaklaşık 15 dakika sürüyor. Araç sahipleri, Darphane’ye ödeme yaptıktan sonra yetkili servislere ekstra bir ücret ödemeden TTB montajını yaptırabilecekler. TTB montajını tamamlayan araç sahipleri, UTTS sistemine entegre istasyonlardan yakıt alabilecek ve aldıkları yakıt fişini gider olarak kaydedebilecekler.”