Artan kamu borçlarıyla başa çıkma çabaları kapsamında yeni bir ekonomik strateji geliştirildi. Hükümet bütçe açığını kapatmanın yollunu yeni vergi getirmede buldu. Alınan bu karar doğrultusunda, bütçe tasarısında 60 milyar euro tutarında tasarruf hedefi belirlendi.
Bütçe açığını kapatmanın yollarını arayan hükümet, harcamaları kısmanın yanı sıra yeni vergi için de düğmeye resmen bastı. 10 Ekim'de Meclis'e sunulacak tasarıda vergi artışı planı konuşulacak.
AŞIRI VERGİ YÜKÜ GETİRMEK
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Berlin’de yaptığı açıklamada, Fransa’nın kötüleşen mali durumu ve yeni hükümetin kamu borçlarını azaltma planları hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Macron, bu sorunla başa çıkmanın yolunun "sosyal harcamaları kesmek ya da aşırı vergi yükü getirmek" olmadığını belirtti. Başbakan Michel Barnier’in açıkladığı vergi artışının "şirketler tarafından kabul edilebilir" olduğunu ifade eden Macron, bu tür vergilendirmenin "istisnai" ve "sınırlı" olması gerektiğini vurguladı.
KAMU BORCUNU AZALTMAK İÇİN DÜĞMEYE BASTI
Başbakan Barnier, Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Fransa’nın kamu borcunu azaltma gerekliliğine dikkat çekti. Bütçe açığının bu yıl GSYH'ye oranının yüzde 5’e, 2029’a kadar ise yüzde 3’e düşürülmesi hedefleniyor. Bu hedefe ulaşmak için kamu harcamalarını azaltmak gerektiğini söyleyen Barnier, yüksek kâr eden şirketlerden ve en varlıklı bireylerden vergi talep edeceklerini belirtti.
10 Ekim'de parlamentoya sunulacak olan 2025 bütçe tasarısında, 40 milyar euro tasarruf ve 20 milyar euro vergi artışı planı öngörülüyor. Fransa’da bütçe açığının, Avrupa Birliği’nin belirlediği yüzde 3 sınırını aşarak bu yıl GSYH'nin yüzde 6'sına ulaşması bekleniyor.