Ticaret Bakanlığı, yetki belgesi olmaksızın emlak ticareti yapan işletmelere bugüne dek 29 milyon 221 bin 612 lira tutarında idari ceza uygulandığını açıkladı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, emlak sektöründe adil ve rekabetçi bir piyasa yapısının oluşturulması, kaliteli hizmet sunumu ve tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla yürütülen “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik” çerçevesindeki çalışmaların devam ettiği bildirildi.

Açıklamada ayrıca, ilan platformlarında yer alan yanıltıcı ilanların engellenmesi, bu ilanlardan kaynaklanan spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi ve ilan kirliliğinin giderilmesi amacıyla yapılan yönetmelik değişikliği ile ilan veren kişilerin kimlik bilgilerinin doğrulanması ve ilan konusu taşınmazın ilan veren veya onun birinci ve ikinci derece kan hısımlarına ya da eşi tarafından sahiplendiğinin ya da ilan veren kişinin taşınmaz sahibi tarafından yetkilendirildiğinin doğrulanmasının zorunlu hale getirildiği belirtildi.

Açıklamada belirtilen ilk aşamada, taşınmaz ilanı veren gerçek ya da tüzel kişilerin kimlik doğrulamaları, Bakanlık bünyesinde oluşturulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) aracılığıyla ve ilan platformlarının entegrasyonu ile yapılacak. İkinci aşama olan yetki doğrulama işlemleri de aynı sistem üzerinden gerçekleştirilecek.

EİDS yetki doğrulama uygulamasının devreye alınmasıyla, sadece yetki belgesine sahip emlak işletmelerinin ilan verebilmesinin mümkün olacağı, yetki belgesiz işletmelerin ise ilan girişi yapamayacağı aktarıldı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, emlak sektörüne yönelik yoğun denetimlerin devam ettiği, bu denetimler sonucunda yetki belgesi almadan faaliyet gösteren emlak işletmelerine şimdiye kadar uygulanan toplam cezanın 29 milyon 221 bin 612 lira olduğu ifade edildi.

Ayrıca, ilan platformlarında yapılan denetimlerle, konut ilan fiyatlarında manipülatif artış yapan ve piyasa dengesini bozan işletmelere idari yaptırımlar uygulandığı vurgulandı.

Geçen yılın ekim ve aralık aylarında 737 emlak işletmesine toplam 73 milyon 700 bin lira, bu yılın ocak ayında ise 45 işletmeye 4 milyon 500 bin lira idari para cezası kesildi. Bu ay içerisinde, fahiş fiyat artışı yapan 107 işletmeye 10 milyon 700 bin lira ceza uygulandığı kaydedildi. Bakanlık, piyasanın adil ve rekabetçi işlemesini sağlamak ve manipülatif fiyat artışlarının önüne geçmek amacıyla denetimlerin önümüzdeki günlerde de devam edeceğini duyurdu.