Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından dünyanın en kapsamlı kültür sanat projelerinden biri olan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri ile birleşen ve 16 – 24 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek GastroANTEP Kültür Yolu Festivali’nde sektör temsilcilerine kapsamlı bir sunum yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, festivalin amaçları, şehre kazandırdıkları ve uluslararası alanda öneminden bahsetti.
“ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ”
Sunum öncesi konuşma yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, şartların zorluklarını birlikte atlatılabileceğini aktararak, “Büyük deprem sonrası şehrimiz ve ülkemiz daha güvenli ve dirençli olmak zorunda. Bunun için gerekli önleyici ve koruyucu tedbirleri daha güçlü almak zorundayız. Her yıl üzerine koyarak çalışmaya devam ediyoruz. Bu yıl içinde birçok planlama yaptık. İki festivali birleştiriyoruz. Deprem sonrası yaraları sarıyoruz ve festivalle deprem psikolojisini üzerimizden atmamız gerekiyor. Şehrin daha dirençli ve güvenli olması için devletimizle beraber çalışırken bunu lezzetle taçlandıracağız” açıklamasında bulundu.
“EN BÜYÜK SERMAYEMİZ”
Gaziantep Valisi Kemal Çeber ise gastronomi şehri Gaziantep’in uluslararası alana iyi taşınması gerektiğini vurgulayarak, “Festivale çok iddialı hazırlanıyoruz. Diğer şehirler bu işin ilk basamaklarına geçerken biz Gaziantep anlamında muhteşem değerler ve lezzetlerle olmamız gereken yere geçebilmemiz için bir engel yok. Biz çalışmalar yapıyoruz ama esnaflarımız asıl işin sahibi. Esnafımız gayret sarf ettikçe daha çok etki yaratacak. Yüzlerce binlerce yıldan damıtılarak gelen bu kültür bizim en büyük sermayemiz. Bunu en ileriye taşıyacağımıza eminim” şeklinde konuştu.
“BU KADAR ARGÜMANIN OLDUĞU BAŞKA BİR ŞEHİR YOK”
16-24 Eylül’de gerçekleştirilecek GastroAntep festivalinin geçen seneye kıyasla daha güzel bir festival olacağını söyleyen Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Uğur Acıoğlu, “Yeni festival alanının tanıtımı yapıldı. Festival tarihine kadar yetiştirilebileceği söylendi eğer yetişirse geçen ki bence yetiştirilecek geçen seneye kıyasla daha güzel bir festival olacak. Bundan önceki festivallerde Türkiye ve dünya genelinde popülaritesi daha yüksek şefler çağırılıyordu bu sene ilkini yapacağımız bir projemiz var. Gaziantep’ten çıkan ünlü şefleri her sene birisini olmak kaydıyla teşvik amaçlı olarak belirleyeceğiz. Bu sene Kadayıfçı Ali Usta’mız var. Ali usta kadayıftan şöbiyet yapıyor kendisi festival konuğumuz olacak. Gastronomi festivalinin şehrin tüm dinamiklerine faydası var. İnsanlar buraya sadece festival için gelmiyor aynı zamanda alışveriş için geliyorlar. Bu kadar argümanın olduğu başka bir şehir yok. İnsanlar buradan kurutmalıklarını temin ediyor, baklavasını, fıstığını alıyor, otelinden faydalanıyor, taksisine biniyor, birçok yerde yemek yiyerek lokantalarına para kazandırıyor. Bu durumda 6 Şubat’ın izlerini bir nebze de olsa şehrimizin çehresinden silecek” açıklamalarında bulundu.
“GÜZEL BİR FESTİVAL OLACAK”
Gaziantep Lokantacılar Kebapçılar Pastacılar Tatlıcılar Baklavacılar ve Kafeteryacılar Esnaf ve Sanatkârları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Katmerci ise, “Gaziantep’te faaliyet gösteren esnaflarımızın bu yıl 5’incisi düzenlenecek olan GastroAntep festivalimizde taleplerde çok yerinde ve güzel. Yeni festival alanımız yapıldı, oranın müjdesini de bu toplantıda Fatma Şahin başkanımızdan aldık. Esnaflarımızın önceki yıllarda yaşamış olduğu sorunları dile getirmiştik sorunların çözüme kavuştuğunu görünce çok memnun olduk. Gaziantep’te marka olmuş esnaflarımızın son 2-3 festivalde yer almadığını gözlemledik. Firma sahiplerimizle de iletişime geçip festivale katılmaları konusunda hem festivalin zenginleşmesi hem de marka değerini yukarı taşınması için hep beraber güzel bir çalışma yapacağız. Bu festival aynı zamanda depremden dolayı esnafımızın ve şehrimizin yaşamış olduğu durgunluk Turizm Bakanlığı’nın da desteği ile beraber ortadan kalkmış olacak. Gaziantep’e çevre illerden de yoğun katılım olacağını öngörüyoruz” ifadelerini kullandı. DENİZ YILMAZ