Obeziteye yönelik farkındalığı arttırmak ve bu konuya dikkat çekmek amacıyla düzenlenen eğitim hastane oditoryumunda gerçekleştirildi.
Eğitim programının açılışında konuşan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın, “Kapitalizmin kıskacında insan, iktisat ve sağlık yer almaktadır. Bu konuda daha önce bir kitap yazmıştım. Aslında hayatın özü mutluluktur. Sizi mutlu etmek adına yönetici olarak bizlere düşen bir şey varsa bunu gerçekleştirmek isteriz. Çünkü biz bir aileyiz. Obezite; hastalıkların en önemli tetikleyicilerinden biri. Ülkemizde de giderek artan bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Ben obeziteye yakalanmamanın, sağlıklı kalmanın biraz da mutluluktan geçtiğine inanmaktayım. Konu sağlık ise gerisi teferruattır diyenlerdenim. Dengeli beslenerek ve hareketli yaşayarak sağlıklı kalabiliriz. Obezite Merkezimizin kurulmasında ve bu eğitim toplantısını düzenlenmesinde emeği geçen tüm ekip arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum. Bu gibi eğitimlerin devam etmesini temenni ediyor, verimli bir toplantı diliyorum” dedi.
Balat: Obezite Pandemi Olarak Kabul Ediliyor
GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Balat ise, “Burada sizlerle olmak bizim için büyük bir mutluluk. Yönetime ilk geldiğimiz zaman obezite ile ilgili endokrinoloji anabilim dalında görev yapan meslektaşlarımın çok yoğun bir çaba içerisinde olduğunu gördük. Gaziantep’in lezzetli yemeklerini, buradaki obezite sıklığını, kalp damar hastalıklarının sıklığını dikkate alınca hastanemiz bünyesinde obezite merkezi açalım dedik. Bölgede lider konumunda olmayı hedefledik. Çünkü bunun için yeterli bir alt yapımız vardı. Bu merkez için multidisipliner bir yaklaşım gerekiyordu. Endokrinolojiden, fizik tedaviden, psikiyatriden, genel cerrahiden çok değerli hocalarım bu ekibin içerisinde yer aldı. Hocalarımızın bu merkezin kurulmasında, ilerlemesinde çok büyük emeği var. Huzurlarınızda başta Rektörümüz Prof. Dr. Arif Özaydın olmak üzere emeği geçen tüm hocalarımıza teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Yakın zamanda Covid-19 pandemisi yaşadık. Aslında obezite de bir pandemi kabul ediliyor. 1980’deki verilere bakıldığında 10 kişiden 1’i nin obez olduğu görülmektedir. Günümüzde ise bu oran yüzde 44’lük artışlara ulaşmış durumda. Bu oranın önümüzdeki yıllarda yüzde 70’lere kadar çıkacağı tahmin edilmektedir. Obezite de bir pandemidir. Covid-19 gibi kısa sürede kayıplara sebep olmuyor ancak yaşam kalitesini düşürerek yan hastalıklarla çok kötü bir tabloda yavaş yavaş kişiyi etkiliyor ve can kaybına neden olabiliyor. Bu gibi eğitimlerin bu sorunlara çözüm sağlayabileceğini düşünmekteyim. Katılan herkese verimli bir eğitim diliyorum” şeklinde konuştu.
Tabur: Obezite konusunda farkındalık oluşturmak istiyoruz
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı ve Obezite Merkezi’nin Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Suzan Tabur ise konuşmasında, “ Bilindiği üzere obezite tüm dünyada ve ülkemizde en önemli sağlık problemlerinin başında gelmektedir. Biz bu toplantıyı obezitede farkındalık oluşturmak amacıyla düzenledik. Obez hastalarımız genellikle estetik kaygı, fiziksel görüntüden rahatsızlık duyarak bize başvuruyor. Kilo verme isteklerindeki amaç genellikle bu problemi çözmeye yönelik oluyor. Aslında bu durum buzdağının görünen kısmı. Bir de buzdağının görünmeyen kısmı var. Bu görünmeyen kısım çok daha önemli bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Obezite; diyabet, insülin direnci, kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kolesterol bozuklukları, uyku apne sendromu, reflü, safra kesesi hastalıkları, karaciğer yağlanması, infertilite ve bazı kanser türleriyle ilişkilendirilmektedir. Yani obezite, birçok hastalığa neden olabiliyor. Obezitenin tedavisine tek yönlü bir yaklaşımla ulaşılamayacağı için Mart 2021’de hastanemiz bünyesinde Obezite Merkezi’ni faaliyete geçirdik. Merkezimizde hastalarımızı multidisipliner bir yaklaşımla, tüm birimler tarafından değerlendiriyoruz. Belirli bir tedavi, bireysel bir tedavi programı düzenleyerek hastalarımızın takibini sağlıyoruz Bize gelen her hastamız uzman bir hekim tarafından değerlendiriliyor sonrasında ise psikolog, fizyoterapist, diyetisyenden oluşan bir ekip tarafından bireye özgü bir tedavi programı oluşturuluyor. Başta Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı olmak üzere, Psikiyatri Anabilim Dalı, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Kardiyoloji Anabilim Dalları ile de hastalar gerektiğinde konsülte ediliyor. Önemli konsültasyon alanlarımızdan biri de Genel Cerrahi Anabilim Dalıdır. Takipli hastalarımızda obezite cerrahisi düşündüğümüz hastalar için hastalarımızı Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda obezite cerrahisine yönlendiriyoruz. Hastalarımıza sağlıklı olarak kilo verdirmek ve bunun da devamlılığını sağlayabilmek, obezite hastalarımızın tetkikleri sırasında belirlediğimiz metabolik problemleri, sağlık problemlerini tanımlamak ve bunların tedavisini sağlayarak ileriye dönük obezitenin yol açabileceği hastalıkların önüne geçebilmek merkezimizdeki temel hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Düzenlemiş olduğumuz eğitimimize gelen tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyor, verimli bir eğitim programı olmasını temenni ediyorum” ifadelerine yer verdi.
Eğitim programında Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özlem Altındağ, Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Alper Aytekin, Dr. Öğr. Üyesi Latif Yılmaz, Diyetisyen Göknur Cançelik ve Psikolog Yunus Kırmızıoğlan konuşmacı olarak yer aldı.
Çok sayıda katılımın olduğu eğitim toplantısı, katılımcıların sorularının alınmasıyla sona erdi. HABER MERKEZİ