GAÜN İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Prof. Dr. Nazım Hasırcı, GAÜN Afrin Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Çınar ile GAÜN Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ayhan Özer, GAÜN İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen panelde konuşmacı olarak yer aldı.
GAÜN İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazım Hasırcı konuşmasında İsrail’in o bölgede kurulmasının hukuka uygun olmadığını belirterek, “İsrail devleti, İngilizlerin eliyle kuruldu ve özellikle İsrail ve Batı basını bunu ters yüz etti, dezenformasyon yaparak İsrail’i hep haklı gösterdiler. Halbuki tam tersi bir durum var, İsrail orada işgalci bir devlettir, zalimdir ve Müslümanları yerlerinden ve yurtlarından etmektedir. Onlar açısından bu işgalin dini temelleri var, On Emir’de, 'Komşunun hiçbir şeyine göz dikmeyeceksin’ der. İsrail bu dini emri de çiğnemektedir” diye belirtti.
GAÜN Afrin Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Çınar ise yaptığı açıklamada İsrail’in Gazze’yi işgalini eleştirerek, işgalin bazı şeylerin üzerindeki perdelerin kaldırılmasını sağladığını söyledi. Prof. Dr. Çınar, “Özellikle Netenyahu’nun Arap liderlere seslenerek, ‘Sesinizi çıkarmayın yoksa yerinizden olursunuz, koltuklarınızı kaybedersiniz’ şeklinde tehditkâr üslubu ve her şeyi açıkça söylemesi, aslında bir hakikatin ortaya çıkmasına neden oldu. Bu bize İslam ülkelerinin liderlerinin bağımlı olduğunu, tek başlarına kendi halklarıyla da barışık olmadıklarını, bir şey yapamadıklarını gösterdi. Eminim ki Arap liderler Netenyahu’nun saygısız ve pervasız ifadesi karşısında 'Biz işgale karşı duruyoruz, sesimizi de kesmiyoruz’ deselerdi kendi halkları da arkalarında dururdu. Bugün Ortadoğu’da bambaşka bir durum görebilirdik” diye ifade etti.
GAÜN Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayhan Özer konuşmasında, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında sadece erkek, kadın ve çocukların ölmediğini, kültürlerin de yok olduğunun altını çizdi. Doç. Dr. Özer “Gazze’de olup bitenler yüreğimizi yakıyor bu durumdan etkileniyoruz. Orada pek çok masum insan öldüğü gibi bir kültür katliamı da yapılıyor. Orta ve uzak vadede kendi kültürel silahlarımızı geliştirmemiz ve bunun sadece bir sıcak çatışma olmadığını, bir kültür savaşı olduğunu anlamamız ve buna göre de kültür ve sanat politikalarımızı, eylemlerimizi hem bireysel düzeyde hem de daha geniş topluluklar düzeyinde yapmamız gerekli” diye belirtti.
Panele, GAÜN İİBF Dekanı Prof. Dr. Yakup Bulut ve GAÜN Genel Sekreteri Dr. Muhammet Musa Budak, akademisyenler ile çok sayıda öğrenci katıldı.