Anadolu Basın Birliği ve Gerçek Eşitlik Derneği 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında önemli bir panele ev sahipliği yaptı. "Kurşun Harflerden Dijital Dünyaya: Gazetecilik Nereye Evriliyor?" başlıklı panel, Bağımsız İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt, CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, EMEP Milletvekili Sevda Karaca, Anadolu Basın Birliği Genel Başkanı Bora Zor katılımıyla gerçekleşti. Panelde, Türkiye'deki yerel ve ulusal medyanın karşılaştığı sorunları ve gazeteciliğin karşı karşıya olduğu zorlukların ele alındı. CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, gazeteciliğin arzuhalciliğe doğru evrildiğini belirterek, gazetecilerin özgürlüklerinin giderek kısıtlandığını ve gazeteciliğin zor bir dönemden geçtiğini söyledi.  

Türkiye’nin Rengi Çok seslilik

Ali Öztunç 7 (2)-1

Ülkeye bu duruma AK Parti ve MHP’nin getirdiğini söyleyen Ali Öztunç, “Burada, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yöneticileri ve partililer, Büyük Birlik Partisi (BBP) İl Başkanı, Emek Partisi (EMEP) ve Saadet Partisi (SP)'den arkadaşlar, İyi Parti ve Doğuş Parti'den katılanlar var. Türkiye'nin çeşitliliği burada değil mi? Türkiye’nin rengi bu değil mi işte.  Herkes, daha iyi ve refah bir Türkiye yaratmak için bir araya gelmiş. AK Parti ve MHP'nin burada olmaması, onların ülkeyi bu duruma getirmiş olmalarından kaynaklanıyor; bu yüzden katılmamalarını anlayışla karşılıyorum. Ancak keşke gelip, ülkede neler olup bittiğini dinleseler.” dedi.

Gazeteciler Aklını Kiraya Vermişler

Kendisinin de eski bir gazeteci olduğunu söyleyen Öztunç, “Eski bir gazeteciyim. Uzun yıllar boyunca ülkemizin sayılı televizyon ve gazetelerinde muhabirlik, müdürlük ve hatta savaş muhabirliği yaparak pek çok alanda gazetecilik yaptım. Eskiden gazetecilik vardı; bugün ise büyük darbe aldı. Rahmetli Necmettin Erbakan'ın 1996'daki başbakanlığı döneminde, 28 Şubat sürecinde en zor soruları dahi sorabiliyorduk. O zamanlar, Erbakan sorularımıza ya cevap verir ya da vermezdi, ama hiçbir zaman patronlarımıza şikayette bulunmazdı. Bugün ise durum farklı; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sorular önceden hazırlanıyor ve gazetecilere 'bu soruyu sorabilirsin, bunu soramazsın' deniliyor. Gazetecilik özgürlüğü ciddi şekilde kısıtlanmış durumda. Yani, gazeteciler artık kendi aklını kullanamıyor; adeta kiraya vermişler.” şeklinde konuştu.

Tekelleşme Vurgusu

Medyanın tekelleşmesi ve devlet destekli finansal mekanizmaların yandaş medyaya aktarılmasının gazetecilik üzerinde oluşturduğu baskılara dikkat çeken Öztunç, “Bir şey yazılsa bile patron hemen aranıyor ve 'bu gazeteciyi işten çıkarın' deniliyor. Çünkü artık gazeteleri gazeteciler değil, patronlar çıkarıyor. Örneğin Demirören, medya patronluğuna kadar yükselmiş bir isim; ancak aslında medyayı kendi diğer işlerini örtbas etmek için kullanıyor. Devletin bankasından aldığı 750 milyon dolar krediyi ödemediği için kimse konuşmasın, anlatmasın, yazmasın, sormasın diye medyası var. Orayı baskı unsuru olarak kullanıyor.” ifadelerine yer verdi.  

Ali Öztunç 7 (1)

Yerel Medya Maaş Bile Ödeyemeyecek Durumda

Yerel medyanın ekonomik zorluklarla mücadele ettiğini ve maaş bile ödeyemeyecek duruma getirildiğini belirten Öztunç, “Yerel medya ise daha da kötü durumda. AKP döneminde medya üzerindeki baskılar arttı. Ulusal medyada sadece birkaç cesur televizyon ve gazete kaldı. Yerel medyaysa ekonomik zorluklarla boğuşuyor; öyle ki maaş bile ödeyemeyecek durumdalar. Televizyonlar ve gazeteler birleşmek zorunda kalıyor. 13-14 televizyon, gazete bir araya gelip bir gazete oluyor. Ne için? ‘Şu kadar gazeteci çalıştıracaksın yoksa bu işi yapamazsın’ denildiği için. 212 Basın Yasası gereği belirli şartlar altında çalıştırılmaları gereken gazetecilere yeterince ücret ödenemiyor. AK Parti yandaşlarına reklam verilmesini sağlıyor ve örtülü ödenekten para akışını kontrol ediyor. Onlar rahat ediyor ama ‘ben habercilik yapacağım, bir belediye başkanının yanlışı var’ diyen gazeteciye hayır yapamazsın diyor. Bu durum, habercilik yapmaya çalışan ve yerel yönetimlerin yanlışlarını yazmaya çalışan gazeteciler için ciddi engeller oluşturuyor.  Çünkü o belediyeden ihale gelmezse ilan gelmezse o gazete çıkamaz, maaş veremez. Bu ne zaman yapıldı AK Parti döneminde.” dedi.  

Ali Öztunç 7 (3)

Hareket Eden Taksinin Üzerine Çıktı! Hareket Eden Taksinin Üzerine Çıktı!

Gazetecilik Zor Bir Dönemden Geçiyor

Öztunç, “Teknoloji ilerledikçe, medya da evriliyor; kağıttan internete geçiş yapıldı. İnternet medyası artık daha fazla yer kaplıyor ama ilan geliri konusunda ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Dolayısıyla, gazetecilik zor bir dönemden geçiyor." şeklinde konuştu.

Kaynak: Fatma Gültekin