Gaziantep adının anlamı nedir?

Arapların Ayıntab olarak adlandırdığı şehir, Hantap (Hamptan) şeklinde de anılmaktadır. Arapça'da "parlak pınar" anlamına gelen Ayıntab, Ermeni kaynaklarında Anthapt olarak geçer. Gaziantepli tarihçi Bedrüddin AYNİ, şehrin eski adının "Kala-i Füsus" olduğunu belirtir; bu ad "Yüzük Kalesi" anlamına gelir. Bedrüddin AYNİ'ye dayandırılan bir rivayete göre, burada kötü bir yönetici bulunuyormuş. Birçok uygunsuz iş yaptıktan sonra pişman olmuş ve tövbe etmiş. Adı Ayni olduğundan, halk bu durumu "Ayni tövbe etti" şeklinde yorumlamış ve şehir ismi "Ayni Tövbe" veya "Aynitap" olarak kalmış.

Son yağışlar umut veriyor Son yağışlar umut veriyor

Başka bir rivayete göre ise, Ayıntap adı şehrin suyunun güzelliği ve bolluğundan kaynaklanmaktadır. Çünkü Arapça'da "ayın" pınar, kaynak, suyun gözü anlamına gelirken, "tab" da güzel pınar veya güzel kaynak anlamına gelmektedir. Ayrıca "Ayıntap" adındaki "tab" kelimesi, güç ve takat anlamında da kullanılabilir. Bu sebeple, şehrin adının suyunun bolluğundan ötürü verilmiş olabileceği belirtilmektedir.

Gaziantep'in tarih boyunca birçok isme sahip olduğu bilinirken, şehrin bu isminin ardında yatan kahramanlık öyküsü, Türkiye'nin kurtuluş mücadelesinde önemli bir yere sahiptir. Tarih boyunca "Ayıntap" olarak bilinen şehir, bu adını uzun yıllar boyunca halk arasında "Antep" olarak anıldı. 

8 Şubat 1921 tarihinde, Kurtuluş Savaşı'nda sergilenen üstün cesaret ve direnişler nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Gaziantep'e "Gazi" unvanı verildi. Bu onurlu unvan, şehri sadece bir isim değişikliğinden öte, ülke tarihindeki kahramanlık sayfalarına altın harflerle yazdırdı. Şehrin adı, bu tarihten itibaren resmi olarak "Gaziantep" olarak değiştirilmiş ve bu ünvan, şehrin tarihindeki kahramanlık ve direnişin simgesi olarak korundu.

Kaynak: Fatma Gültekin