Karar sonrası UYAP sistemine giriş yapamayan avukatlar büyük bir şok yaşadı. Baro aidatı ödemedikleri gerekçesi ile kaydı silinen avukatlar duruma tepki gösterdiler. Yaşadıkları sorunu sosyal medyada gündeme getiren Baro avukatları tarafından yapılan paylaşımda, “UYAP sisteminde avukat olarak kaydınız bulunmamaktadır. Komisyon ve Baro başkanlıklarından UYAP sistemine kaydınızı yaptırabilirsiniz uyarısı ile karşılaştık. Aidatımızı ödemedik diye Baro kaydımızı mı siliyor. Böyle bir tehdit görülmedi bu zamana kadar” ifadeleri yer aldı.

“KARARIN GEREKÇESİNİN DE AÇIKÇA BELİRTİLMESİ KANUNDAN DOĞAN ZORUNLULUKTUR”

Gaziantep Barosu’nun aldığı karara ilişkin görüşlerini sorduğumuz Avukat Sibel Gürsel, “Baroların çalışma usul ve esasları Avukatlık Kanunu ve Yönetmelik ile düzenlenmiş olup hukuken bu kararların nasıl alınacağı usulü şartlara bağlanmıştır. ‘Avukatlık Kanunun 72/d maddesi (Değişik: 2/5/2001- 4667/43 md.) Baro ve Türkiye Barolar Birliği yıllık keseneklerinin veya staj kredilerinin tebligata rağmen geri ödenmemesi, halinde yönetmelikte belirtilen usuller yerine getirildikten sonra levhadan silmesi hukuken mümkündür’ denilerek Baro Yönetim Kurulana bu yetki kanunla verilmiştir. Ancak Baro Yönetim Kurulu kanun ve yönetmeliğe aykırı olan ‘yıllık keseneğin ödenmediği’ hakkındaki tespitinin bazı usulü işlemlerin yerine getirilmesi ile mümkündür.  Baro Yönetim Kurulu Kararının hukukilik değerlendirmesini yapabilmek için alınan kararın gerekçesinin de açıkça belirtilmesi kanundan doğan zorunluluktur” şeklinde konuştu.

“AVUKATA TEBLİGAT YAPILMASI GEREKİR”

Baro Yönetim Kurulu tarafından alınan kararın avukatlara tebliğ edilmesi gerektiğinin altını çizen Gürsel, “Levhadan silme kararı almadan önce avukata tebligat yapılması gerekir. Tebliğden itibaren on gün içinde cevap vermesini ister; bu tebligatta avukata ayrıca, gün ve saati yazılarak dinlenmek üzere yönetim kurulunda hazır bulunması da bildirilir. Avukatın yazılı cevabı alındıktan, sözlü açıklamaları dinlendikten veya süresi içinde yazılı cevap vermediği ya da yapılan çağrıya uymadığı bir tutanakla tespit edildikten sonra, baro yönetim kurulu levhadan silme hakkında bir karar verir. Karar gerekçeli olur ve avukata tebliğ edilir. Bu karara karşı Avukatlık Kanunu’nun 71 inci maddesinin üçüncü fıkrası hükmü uyarınca işlem yapılır’ şeklindeki düzenlemenin tüm aşamalarının nasıl gerçekleştiği alınan karardan açıkça anlaşılmadığından bu değerlendirmeyi yapmak şu aşamada mümkün değildir” açıklamalarında bulundu.

“HUKUKİ BİR KARAR ANCAK HAKKANİYETLİ BİR KARAR MI İNCELEMEK GEREKİR”

Avukat Gürsel, “ Son aşamada silme işlemi kararı Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonuna bildirilmiş olursa iş bu karardan haberdar olan Komisyon kararın infazını gerçekleştirir. Bu tür konularda dikkat edilmesi gereken, her iki tarafın (Baro Yönetimi ve Avukatın) kanun ve yönetmelikle belirlenen hak ve yükümlülüklerini karşılıklı ve hukuka uygun olarak yürütmesidir. Hukuki sorumluluklar açısından verilen karar ve uygulaması kanunidir. Ancak Ülkenin koşulları dikkate alındığında mesleki dayanışma ve örgütlenmede ilgili avukatın Baroya aidiyet duygusu ve sorumluluğunu neden yerine getirmediğinin de ayrıca incelenmesini önemli buluyorum. Zira, kararın hakkaniyete de uygun olmasını önemsiyorum. Hukuki bir karar ancak hakkaniyetli bir karar mı incelemek gerekir” diye konuştu.