Gaziantep, tarihi ve kültürel mirası kadar 400’ün üstünde yerel yemek ve tatlı çeşidi ile de dikkatleri çekmeyi başarıyor. Bu kapsamda şehre 2015 yılında UNESCO tarafından Gastronomi Kenti unvanını verildi. Detaylar haberimizde…
Gastronomi Turizmi Açısından Fark Yaratıyor
UNESCO’nun ‘‘Yaratıcı Şehirler Ağına’’ aldığı Gaziantep mutfağı 400’ün üzerinde yerel yemek tarifine sahip olmasıyla dikkatleri çekerken, dünya mutfağında benzersiz bir yerde konum alıyor. Yöresel lezzetlerden baklava, kebap, lahmacun ve Antep fıstığı gibi ürünleriyle gastronomi turizmi açısından fark yaratıyor.
Gaziantep’in UNESCO Yolculuğu Nasıl Gerçekleşti?
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin tarafından, şehrin mutfak kültürünü uluslararası arenada tanıtmak amacıyla bir başvuru hazırlanarak, yerel yemeklerin tarihi, üretim yelpazesi ve gastronomi kültürünün sürdürülebilirliği ayrıntılı bir şekilde ele alındı. Bu unvanın alınmasında şehirde düzenlenen yemek festivalleri ile birlikte uluslararası etkinlikler de önemli rol oynadı.
Gaziantep Mutfağı Dünyada Kaçıncı Sırada?
Geleneksel lezzetleri tüm dünyada tanınmasına öncülük eden TasteAtlas’ın belirlediği en iyi yeme içme listesine göre Gaziantep Mutfağı 9. sırada yer alıyor.
Gaziantep’in En Meşhur Yöresel Lezzetleri?
- Beyran: Sabah kahvaltısında bile tüketilen, saklanan ve pirinçle yapılan, acılı bir çorba.
- Baklava: Dünyaca ünlü tatlı, kat kat yufkaların arasında bol Antep fıstığıyla çözülebilecek muhteşem bir lezzet.
- Küşleme: Et yemeklerinin incicisi. İnce bir çalışmayla çözülmüş bu et,Gaziantep mutfağının bir yılı.
- Fıstıklı Katmer: Kahvaltıda ya da çay saatinde tüketilen, incecik yufkaların farklı bölgelerinden konulan yastık ve kaymakla uygulanan bu tatlı, eşsizdir.
- Yuvalama: Bayram sofralarının vazgeçilmezi olan bu yemek, yoğurtlu sos ve incecik hazırlanan köfteleriyle dikkat çeker.
Gastronominin Başkenti Neresi?
Dünyanın farklı köşelerinde gastronomi dendiğinde akla gelen pek çok şehir olsa da, Türkiye'de gastronominin başkenti tartışmasız şekilde Gaziantep olarak kabul ediliyor. UNESCO tarafından “Yaratıcı Şehirler Ağı”na gastronomi kapsamına dahil edilen Gaziantep, bu alandaki benzersiz zenginliğiyle hem Türkiye'den hem de dünyanın dört bir yanından insanın kendine çekiyor.
Gaziantep, 450'den fazla yemek çeşidi, 103 bakanlık işaretli ürün ve binlerce yıllık gastronomi birikimiyle hem geleneksel hem de kültürel açıdan bir yemek başkenti. Antep fıstığı, baklava, yuvalama, beyran, küşleme ve fıstıklı katmer gibi ikonik tatlarla öne çıkan şehir, lezzet tutkularının hayallerini süsleyen bir şehir.