Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu, 7 kişilik bilim ekibiyle, 7,7 büyüklüğündeki depremin merkez üssü olan Pazarcık ilçesinde çalışmalarını sürdürüyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Narlı fayı üzerinde açtıkları hendeklerde çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Gaziantep ve Narlı Fayının Deprem Potansiyeli

Sözbilir, Kahramanmaraş merkezli ilk depremin yeni tespit edilen 80 kilometre uzunluğundaki bir fayın kırılmasıyla meydana geldiğini ifade etti. Narlı fayında son 10 bin yıl içinde üç büyük depremin gerçekleştiğini gözlemlediklerini belirtti. Hendeklerden elde edilecek sonuçlarla, Narlı fayının kaç yılda bir deprem ürettiği ve son depremin üzerinden ne kadar süre geçtiği hakkında bilgi sahibi olacaklarını ekledi.

Kültürel Katmanlar ve Tehlike Seviyesi

Hendeklerde bir kültürel katman tespit eden Sözbilir, "Hem bu kültürel katman öncesinde hem de sonrasında iki deprem gözlemledik. İnsanlar yaşarken Narlı fayı aktif olmuş ve can ile mal kaybına neden olmuş. Narlı fayının tamamı 6 Şubat depremlerinde kırılmadı. Bu çalışmalardan sonra tehlike seviyesini daha iyi değerlendirebileceğiz." dedi.

Şehit öğretmenler adına fidan dikildi Şehit öğretmenler adına fidan dikildi

Gaziantep İçin Artan Riskler

Yaklaşık 25 kilometre uzunluğundaki Narlı fayının 6,7-6,8 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu belirten Sözbilir, fayın Gaziantep'e doğru devam ettiğini ve kırılması durumunda Sakçagözü fayı ile birleşebilme riskinin bulunduğunu vurguladı. Bu durum, Gaziantep ve çevresindeki tehlike seviyesini artırıyor. Gaziantep'in bu potansiyel riskler karşısında daha dikkatli olması gerektiği belirtiliyor.

Deprem Haritası ve Gaziantep'in Geleceği

Sözbilir, "Önümüzdeki aylarda bu fay parçalarını da kesip inceleyeceğiz. Türkiye'nin deprem tehlike haritası 2025'te tamamlanacak ve bu harita, il düzeyinde ne kadar risk taşıdığımızı gösterecek. Buna göre önlem alma şansımız artacak." dedi. Gaziantep ve çevresi, bu haritanın ortaya koyacağı tehlikeler doğrultusunda yeni tedbirler alabilir.

Gaziantep'in Deprem Tehlikesi

Sözbilir, "1999 depreminden beri İstanbul'da büyük bir deprem bekleniyor, ancak Van, Elazığ, İzmir ve Kahramanmaraş gibi farklı bölgelerde depremler oldu. Türkiye'nin birçok bölgesi deprem riski taşıyor ve Doğu Anadolu'daki fay hatlarına komşu iller daha büyük tehlike altında. Gaziantep gibi illerimiz de bu riskle karşı karşıya." ifadelerini kullandı. Türkiye'nin yeni bir deprem politikası oluşturması gerektiğini vurguladı.

Gaziantep ve çevresindeki vatandaşlar, bu çalışmalar sonucunda elde edilecek bilgilere göre daha bilinçli ve hazırlıklı olma fırsatı bulacak. Gaziantep'in deprem riskinin daha iyi anlaşılması, bölgenin güvenliği için hayati önem taşıyor.

Kaynak: Haber Merkezi