Gaziantep, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan ve eski ismi Antep olan bir şehirdir. Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiği kahramanca direnişin ardından, "Gazi" unvanı alarak Gaziantep adını almıştır.

GAZİANTEP'TE NE KADAR KÜRT VAR?

Gaziantep Çarşı 1
Gaziantep, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer aldığı için, bazılarının düşündüğü gibi Kürt nüfusun çoğunlukta olduğu bir şehir değildir. Şehre gelen göçler ne kadar fazla olsa da Türk nüfusu halen çoğunluğu oluşturmaktadır. Gaziantep'in yerlileri arasında kürt yoktur. Şehirdeki kürt nüfusunu çevre illerden gelenler oluşturmaktadır. Ancak bazı köy ve ilçelerinde kürt nüfusu vardır. Şehre göç edenler arasında da Türk nüfusu önemli bir yer tutmaktadır. Gaziantep’in nüfusunu değerlendirirken Suriyeli sığınmacıları hesaba katmıyoruz, çünkü bu kişiler Türk vatandaşı olmadıkları için geçici koruma statüsünde bulunmaktadırlar. Ancak son dönemde az da olsa Türk vatandaşlığına geçen Suriyeliler de mevcuttur.

Ümmü Gülsüm öğrenci yurdu taşınıyor mu? Ümmü Gülsüm öğrenci yurdu taşınıyor mu?

ŞEHİRDE YAŞAYANLARIN KÖKEN NÜFUSU


Gaziantep'in toplam nüfusu 2.164.135 kişidir. Bu nüfusun kökenlerine göre dağılımı ise şu şekildedir:

Gaziantep: 1.404.239
Şanlıurfa: 282.929
Kilis: 115.885
Adıyaman: 73.283
Kahramanmaraş: 71.034
Hatay: 22.524
Siirt: 18.854
Van: 14.860
Osmaniye: 13.253
Mardin: 12.693


YEREL VE ÇEVRE İLLERİN NÜFUSU FAZLA

Gaziantep-12
Görüldüğü üzere Gaziantep, yoğun göç alan bir şehir olmasına rağmen, diğer büyük şehirlerde olduğu gibi dışarıdan gelenlerin nüfusunun yerli nüfusu geçmediği bir yapıya sahiptir. İl nüfusunun yaklaşık olarak dörtte üçü yerli nüfustan oluşmaktadır. Kilis de eskiden Gaziantep'in bir ilçesi olduğundan, bu yerli nüfusun oranını daha da artırmaktadır.

TÜRK NÜFUSU YOĞUNLUĞU FAZLA


Gaziantep'in yerli nüfusunun etnik yapısına geçmeden önce, dışarıdan gelen nüfusun etnik dağılımını incelemek gerekirse, dışarıdan gelen nüfusun en az yarısının etnik olarak Türk olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle Şanlıurfa’dan gelen göçmenler arasında Türk nüfusu oldukça fazladır. Halfeti ve Birecik’ten gelenlerin büyük çoğunluğu Türk’tür ve bu ilçelerdeki Türk köylerinin nüfusunun azalmasının temel nedeni, bu kişilerin Gaziantep’e yerleşmiş olmasıdır. Bu bölgeler, Gaziantep sınırına yakın olduğu için göç etmeleri daha kolay olmuştur.

DİĞER İLLERDEN GELENLER


Hatay, Kahramanmaraş ve Kilis’ten gelenlerin büyük çoğunluğu Türktür. Adıyaman ve Şanlıurfa'dan gelenler arasında ise Kürt, Türk ve Arap nüfus karışık şekilde yer almıştır.

Van, Mardin ve Siirt gibi illerden gelen nüfus içinde Türk ve Araplar bulunsa da, bu illerden gelenlerin çoğunluğunu Kürt nüfus oluşturmaktadır. Diyarbakır, Şırnak ve Batman’dan Gaziantep’e göç edenler de bulunmaktadır, ancak bu illerden gelen nüfus diğer illere kıyasla daha azdır ve genellikle Kürt kökenlidir.

Kaynak: Haber Merkezi