Türkler, yüzyıllar boyunca Asya’dan başlayarak dünya çapında geniş bir coğrafyaya yayıldılar ve pek çok devlet kurarak tarih sahnesinde etkili oldular. Özellikle 24 Oğuz boyu, bu süreçte Anadolu coğrafyasına kadar ulaşarak Türkiye sınırları içinde çeşitli bölgelere yerleştiler.

Oğuz Boylarının Türkiye’deki Dağılımı

24 Oğuz boyundan biri olan Kayı boyunun yanı sıra Bayat, Alkaevli, Karaevli, Yazır, Döğer, Dodurga, Yaparlı, Avşar, Kızık, Beydilli, Karkın, Bayındır, Peçenek (Beçenek), Çavuldur, Çepni, Salur, Eymür, Alayuntlu (Ulayundluğ), Yüreğir, İğdir, Büğdüz, Yıva ve Kınık boyları Anadolu'da farklı bölgelere yayılmıştır. Gaziantep gibi, Adana, Adıyaman, Afyon, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Bilecik, Gölpazarı, Bolu, Çanakkale, Çorum, Diyarbakır, Isparta, Kastamonu, Kars, Iğdır, Konya, Kütahya, Manisa, Niğde, Sakarya, Sinop, Şanlıurfa ve Yozgat illerinde de bu boyların izlerine rastlanmaktadır.

Türkiye’deki En Az Yayılan Oğuz Boyu

Türkiye sınırları içerisinde en az yayılan Oğuz boyu olan Alayuntlu (Ulayundluğ), özellikle Kütahya Merkez ve Mardin Midyat-Dargeçit bölgelerinde konumlanmıştır. Bu dağılım, Türklerin tarihi göç yollarını ve kültürel etkileşimlerini gözler önüne sermektedir.

Gaziantep'in "Gazi" unvanı ile tarihte önemli bir yere sahip olması, bu köklü ve zengin kültürel mirası daha da değerli kılmaktadır. Her yıl 8 Şubat’ta şehrin ve Türkiye'nin bu mirası gururla anması, bu tarihi ve kültürel zenginliği gelecek nesillere aktarmanın bir simgesi olarak öne çıkmaktadır..

Tahmazoğlu öğretmenlerle buluştu Tahmazoğlu öğretmenlerle buluştu

Gaziantep Türkmen mi?

Gaziantep bölgesi, tarihi ve kültürel açıdan zengin bir geçmişe sahiptir. Özellikle Oğuz Türklerinin Bayat boyu, Gaziantep merkez ve çevresinde yoğunlukla yerleşmiştir. Bu boy aynı zamanda Türkiye'nin birçok ilinde de etkili olmuştur. Gaziantep’te, Nizip ve Barak bölgelerinde özellikle Yazır boyu, merkez ve civarında Kızık boyu, Araban Beydili bölgesinde Beydili boyu, Nizip’te Bayındır ve Büğdüz boyları bulunmaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi