Ankara'da Gaziantep Ticaret Odası tarafından düzenlenen büyük zirvede Gaziantep'in sorunları ele alındı. Toplantıya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun yanı sıra muhalefet milletvekilleri, sanayiciler, işadamları ve kent protokolü katılım gösterdi. Ancak, Ak Partili milletvekillerinin tamamının toplantıya katılmaması dikkat çekti ve eleştirilere neden oldu. Toplantıda Gaziantep’in çeşitli sorunlarına yönelik çözüm önerileri sunulurken Ak Parti milletvekillerinin tamamının olmaması dikkat çekti. Gaziantep’in sorunlarının masaya yatırılıp çözüm önerilerinin sunulduğu toplantıda Ak Partili milletvekillerinin yer almaması tepki çekerken, “Gaziantep’in sorunları tartışılırken siz neredesiniz” yorumlarına neden oldu.

Zirvede Ak Partili Vekiller Yoktu

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) tarafından başlatılan ve artık geleneksel hale gelen "Gazi şehrin birlik ruhu, başkentte buluşuyor!" temalı Ankara Buluşması, bu yıl TOBB İkiz Kuleler'de gerçekleştirildi. Etkinliğe Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve diğer üst düzey Gaziantepli bürokratlar katıldı. Görüşmede Gaziantep’in mevcut sorunları ve geleceğe yönelik işbirliği fırsatları ile iş dünyasının beklentileri ele alındı. Ancak, Gaziantep’in tüm sorunlarının masaya yatırıldığı bu kritik toplantıya Ak Parti Gaziantep Milletvekillerinin tamamının katılmaması gözlerden kaçmadı.

Ankara'da Gaziantep Zirvesi (4)

Toplantıya Ortak Kararla Gelinmedi İddiası

Gaziantep Ticaret Odası'nın (GTO) düzenlediği toplantıya, Ak Parti Gaziantep milletvekillerinin ortak bir kararla katılmadıkları iddia edildi. MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, CHP'li Melih Meriç ve Hasan Öztürkmen ile Deva Partisi'nden Ertuğrul Kaya'nın hazır bulunduğu toplantıda, iktidar partisi milletvekillerinin yokluğu dikkat çekti. Gaziantep’in çeşitli meselelerinin ele alındığı ve çözüm önerilerinin tartışıldığı bu önemli buluşmada, Ak Partili vekillerin bulunmaması eleştiri konusu oldu. "Gaziantep’in sorunları konuşulup, çözüm önerilerine yönelik beyin fırtınası gerçekleştirilirken, orada öncelikli olması gereken isimlerin olmaması manidar" şeklinde yorumlar yapıldı.

Gaziantep’in Sorunları Konuşuldu

Toplantıda, “GTO Perspektifinden Gaziantep İş Dünyasının Sorunları: Öncelikler, Beklentiler ve Çözüm Önerileri” konulu bir sunum gerçekleştiren GTO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım,  buluşmanın hedefinin şehrin güçlü yanlarını daha güçlü kılmak, sorunlarına çözüm üretmek ve şehir için verimli bir sinerji yaratmak olduğunu söyledi.

Gaziantep Ticaret Odası'nın (GTO) düzenlediği toplantı TOBB İkiz Kulelerde gerçekleşrken buluşmaya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, TBMM İdare Amiri Sermet Atay, Gaziantep Milletvekilleri Melih Meriç, Hasan Öztürkmen, Ertuğrul Kaya, M. Mustafa Gürban, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Önceki Dönem Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Geçmiş Dönem Millî Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Vehbi Dinçerler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcıları Dr. İlhan Hatipoğlu ile Zekeriya Kaya, Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, İlbank Genel Müdürü Recep Türk ile siyasi partilerin il başkanları, Gaziantep il ve ilçe Oda-Borsa ve Birlik Başkanları ile Gaziantepli üst düzey bürokratlar katıldı.

Ankara'da Gaziantep Zirvesi (3)

Geleceği Şekillendirmek Ana Hedefimiz

Gaziantep-Ankara toplantısının açılışında konuşan GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, bu organizasyonu her yıl tekrarlamak istediklerini belirterek, “Bu buluşma serileriyle şehrimizin güçlü yanlarını daha güçlü kılmak, güzelliklerini daha da parlatmak, sorunlarına çözüm üretmek, geleceğini şekillendirmek ana hedefimiz… Bu buluşmayla ortak akıl oluşturmak, güçlü ve verimli bir sinerji yaratmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Bizde güzel bir söz vardır. Açlığımızı karnımızı doyurabileceğimiz yerde söyleriz” diyen Yıldırım, 36 binden fazla işletmeyi temsil eden 45 farklı meslek grubundan meclis ve meslek komite üyelerinden alınan geri bildirimlerle hazırlanan GTO Perspektif raporunu tanıttı. Raporda iş dünyasını ve şehir hayatını etkileyen sorunlar ve çözüm önerileri yer aldı.

Güvenli Geri Dönüşler Sağlanmalı

Suriye’deki son gelişmeleri değerlendiren Yıldırım, “yeni süreç her ne kadar parlak görünse de ihtiyatla değerlendirilmeli” diyerek, Suriyelilerin misafirlik sürecinin sona erdiğine, güvenli ve gönüllü geri dönüşlerini sağlaması gerektiğini belirtti. Güvenli geri dönüşlerin sağlanmasının yanı sıra ihracat yollarımızın da güvenliği yeniden tesis edilmesi gerektiğini söyleyen Yıldırım, “Suriye iç savaşı öncesinde Körfez ülkelerine ve Suudi Arabistan’a ihracatımız Suriye üzerinde oluşturulan hattan yapılıyordu. Bu hattın yeniden hayata geçirilmesi ihracatçımızın lojistik maliyetlerini büyük oranda aşağı çekerek rekabet gücüne olumlu yansıyacaktır. Öte yandan büyük ölçüde yanmış, yıkılmış olan Suriye’de ciddi bir yeniden yapılanma, inşaat faaliyeti başlayacağını biliyoruz. Önemli bir iş ve istihdam potansiyeli taşıyan bu süreçte, bölge iş insanlarına öncelik verilmesi konusunda desteklerinizi bekliyoruz.” şeklinde konuştu.  

Yıldırım’dan Finansman Erişimi Önerisi

GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, iş dünyasının finansman erişimini kolaylaştırma önerilerini yetkililere iletti. Yıldırım, enflasyonist etkiler nedeniyle birçok işletmenin mali tablolarında gerçek olmayan büyümeler yaşayarak KOBİ statüsünden çıktıklarını ve bu durumun KOSGEB başta olmak üzere bazı devlet desteklerinden yararlanmalarını engellediğini vurguladı. Yıldırım ayrıca, “İşletmelerin KOBİ tanımı içerisinde yer almalarının devamını teminen net satış hasılatı/mali bilanço toplantı üst limitinin yıllık enflasyon oranındaki artışa göre güncellenmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Yıldırım ayrıca finansmana erişimi kolaylaştırmaktaki bir başka önerimiz de “TOBB çatısı altındaki işletmelerin Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (TESKOMB) kredilerinden yararlanmasını sağlayacak bir düzenleme yapılması. Elbette burada beklentimiz tüm üyelerimizin değil belirlenecek azami ciro altında kalan işletmelerin faydalanmasını sağlayacak bir düzenleme” dedi.

POS cihazı komisyonları düşürülmeli   

Özellikle küçük işletmeler için POS cihazlarından kaynaklanan komisyon oranları finansal bir yük oluşturduğuna da değinen Yıldırım, “bankalarla yapılan toplu görüşmelerle POS komisyon oranlarının düşürülerek küçük işletmeler üzerindeki yükün hafifletilmesi büyük önem arz etmektedir”

Yıldırım toplantıda deprem bölgesine yönelik destekler, barınma problemi, işgücü piyasası, Gaziantep ulaşım ağı, Antep fıstığının desteklenmesi gibi konularda yaşanan problemleri ve çözüm önerilerini de dile getirdi.

Gaziantep Çok Önemli Bir Ticaret Merkezi

Toplantıda katılımcılara hitap eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Gaziantep’in çok önemli bir ticaret ve girişim merkezi olduğunu söyleyerek “Gaziantep’in geçen yıl ki ihracatı 10 milyar doları aşmıştı. Bu yıl da inşallah aşacak. Dünyamızın bölgemizin zorlu koşullarında ihracatçılarımızı bu başarılarından dolayı yürekten tebrik ediyorum. Bu arada 2002 yılında tüm doğu güneydoğunun ihracatı 1 milyar dolar değildi. Bugün Gaziantep tek başına 10 milyar doların üzerinde ihracat yapıyor bunun için ne kadar tebrik etsek azdır. Bunlar tabi kendiliğinden olmuyor, yapılan politikalar ve altyapının özel sektör müteşebbis gücüyle birleşmesiyle gerçekleşiyor.” ifadelerine yer verdi.

Ankara'da Gaziantep Zirvesi (2)

Gaziantep OSB’de konkordato rüzgarı! Gaziantep OSB’de konkordato rüzgarı!

Tarihi Bir Dönemden Geçiyoruz

Tarihi bir dönemden geçiyoruz diyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Suriye’de tarihi bir döneme hep birlikte şahitlik ediyoruz. Gaziantep başta olmak üzere tüm ülkemizi bu gelişmeler yakından ilgilendiriyor. Türkiye olarak bizim politikamız çok açık ve net. Biz Suriye’nin toprak bütünlüğünden, egemenliğinden yana bir politikaya sahibiz. Suriye’de kurumsal ve ekonomik yeniden yapılanmayla birlikte Suriyeli misafirlerimizin gönüllü onurlu güvenli bir şekilde ülkelerine döneceklerine inanıyoruz. Daha sonrasında da inanıyorum ki bu insanlar Türkiye ile Suriye arasında köprü vazifesi görecekler. İki ülke ticarette ve başka alanlarda birlikte yükselecekler. Çok daha güçlü bir gelecek inşaa edilecek.” şeklinde konuştu.

Gaziantep Fark Yaratan Bir Şehir

Gaziantep Ticaret Odası’na organizasyon için teşekkür eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Gaziantep Türkiye’de fark yaratan bir şehir. Gaziantep modeli diğer bütün şehirlerimize örnek oluyor. Gaziantep Ticaret Odası tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen buluşma iş dünyası ile bürokrasinin birlik ve beraberliğine güzel bir örnek teşkil ediyor. Bu birlik ve beraberlik ruhunu koruduğumuz sürece, bütün siyasi partilerin temsilcileri aynı masada oturabildiği sürece bu şehrin sırtı yere gelmez diye düşünüyorum. Bu berberliğe katkı veren herkese şükranlarımı sunuyorum. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz ve kabine üyelerinin ne zaman, hangi sebeple kapılarını çalsak elimiz boş çıkmadığımızı burada bir kez daha dile getiriyor ve kendilerine şükranlarımı sunuyorum.” İfadelerine yer verdi.

Kaynak: Fatma Gültekin