Gaziantep bölgesi, tarih boyunca birçok medeniyetin uğrak yeri olmuştur. Paleolitik Çağ'dan başlayarak, Kalkolitik, Tunç, Mitanni, Hitit, Asur, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemleri gibi çeşitli tarihi evrelerden geçmiştir. Özellikle Kalkolitik dönemde, M.Ö. 5000-3000 yılları arasında, Gaziantep yöresinde Sakçagözü veya Coba Höyük gibi yerleşimler bu dönemi temsil etmektedir.

Gaziantep Rayiha Müzesi Gaziantep Rayiha Müzesi

Gaziantep’i Kim Kurmuştur?

Gaziantep, yapılan arkeolojik kazılar, şehrin ve çevresinin Paleolitik Çağ'a, yani M.Ö. 10.000'lere kadar uzanan bir tarihe ev sahipliği yaptığını göstermektedir. Ancak Gaziantep’i kimin kurduğu belli değildir. Yapılan arkeolojik kazılara göre bilinen en eski tarihi M.Ö 10.000’lere dayanıyor.

Erken Tunç Çağı'nda, M.Ö. 3000-2000 yılları arasında, yörede daha gelişmiş yerleşimler ortaya çıkmış, Gedikli, Tilmen Höyük, Sakçagözü ve Zincirli gibi yerlerde yapılan kazılarda taş temelli ve kerpiç üst yapılı binalar bulunmuştur.

M.Ö. 2000-1400 yılları arasında ise Gaziantep, Güneydoğu Anadolu'daki küçük kent devletlerinin bir parçası olarak bağımsız iç işlerine sahip olup, dış işlerinde Babil'e bağlı bir yapı sergilemiştir. Bu dönemin sonlarına doğru Mitanniler bölge üzerinde egemenlik kurmuş, ardından M.Ö. 1400'de Hitit yönetimi hakimiyet kurarak Mitanniler'in egemenliğine son vermiştir.

M.Ö. 1400-1200 yılları arasında, Gaziantep Hitit Devleti'nin önemli kentlerinden biri haline gelmiştir. Bu dönemde şehir, Dülük, Kargamış, Zincirli, Coba Höyük gibi bölgedeki diğer önemli şehirlerle birlikte merkezi bir konumda bulunmuştur. Dülük kenti, İngiliz bilim insanı David Corc Hukart tarafından Hititler tarafından kurulduğu saptanmıştır. Ayrıca, Gaziantep'e 10 km kuzeybatıda yer alan Dülük, Hititlerin heykel atölyesi olarak kullanılan ve dünyada bu türde tek örnek olan Yesemek ile de dikkat çekmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi