Gaziantep’te son yıllarda sıkça görülen intihar vakalarının ardı arkası kesilmiyor. Geçtiğimiz günlerde kentte 4 çocuk annesi bir kadının ve 17 yaşındaki bir genç kızın şüpheli ölümleri gündem oldu. Dün de KÜSGET Sanayi Bölgesi’nde tornacılık yapan babası Mustafa G ile tartışan 18 yaşındaki İbrahim G. Kendini asarak yaşamına son verdi. Gaziantep’te peş peşe gelen intihar ve şüpheli ölüm haberleri, ‘’Bize ne oluyor?’’ sorusunu da gündeme getirdi.

Türkiye’de intihar olayları her geçen gün artıyor. Metropol şehir Gaziantep’te de yükselen intihar ve intihar girişimi olayları sonrası Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü tarafından İntiharı Önleme Çalıştayı düzenlenmişti. Çalıştayda intiharlar, önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olarak nitelendirilirken, geçtiğimiz gün iki kadın canına kıydı…

17 YAŞINDAKİ KIZIN ŞÜPHELİ ÖLÜMÜ

Gaziantep’in Şehitkamil İlçesi Yalangoz Mahallesi’nde P.S.(17) isimli genç kız, başından vurulmuş halde bulundu. İddiaya göre, ailesi tarafından istemediği biri ile evlendirilen P.S., evde kimsenin olmadığı bir sırada tabanca ile kendisini kafasından vurdu. Hastaneye kaldırılan P.S. tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Olayın ardından İl Jandarma Komutanlığına bağlı ekipler tarafından soruşturma başlatıldı.

4 ÇOCUK ANNESİ KADIN CANINA KIYDI

Kentte meydana gelen bir başka olayda ise 4 çocuk annesi kadın, yaşamına son verdi. Olay Şahinbey İlçesi Kurbanbaba Mahallesi’nde yaşandı. İddiaya göre 4 çocuk annesi Fatma K. Ailevi sorunları nedeniyle çatı katında kendisini astı. Aile fertleri tarafından hemen özel bir hastaneye kaldırılan talihsiz kadın, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

KÜSGET’TE ŞOK İNTİHAR

Küsget Sanayi bölgesinde meydana olayda tornacılık yapan babası Mustafa G ile tartışan 18 yaşındaki İbrahim G. kendini asarak yaşamına son verdi. Babasıyla birlikte işyerine giden 18 yaşındaki İbrahim G. babasıyla bilinmeyen bir nedenle tartıştı. Babasının işyerinde olmadığı saatte bunalıma giren genç kendini tavana asarak yaşamına son verdi. Çevre de bulunan esnaf durumu emniyet ve sağlık ekiplerine bildirdi. Olay yerine gelen emniyet güçleri 18 yaşındaki İbrahim G’in cansız bedeniyle karşılaştı. Olayla ilgili baba Mustafa G gözaltına alınırken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.  

İNTİHARLAR HALK SAĞLIĞI SORUNU

Çalıştaya ilişkin Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "Önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olan intihar konusundaki çalışmalar büyük önem arz etmektedir. İntihar sonucu yaşamını kaybedenlerin yakınlarının yaşadığı ruhsal acı da düşünüldüğünde, intiharın toplumun önemli bir kısmını etkileyen ciddi bir sorun olduğu açıktır. Yapılan çalışmalar genetik, psikolojik, sosyal ve kültürel birçok risk faktörü tarafından belirlenen İntihar davranışı konusunda uygulanan multidisipliner önleme çalışmalarının daha etkin olduğunu göstermektedir. 2011 yılında yürürlüğe giren Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planının hedeflerinden biri de; "İntiharı önleme konusunda farkındalık yaratılması ve intiharın azaltılması" doğrultusunda yürütülen çalışmalarda, kurum ve kuruluşların işbirliği içinde faaliyetlerini yürütmelerine destek olmaktır.’’

DESTEK ALINMALI

Uzman Psikolog Pınar Tümbaş, kentte yaşanan intihar olaylarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.  Tümbaş, ‘’İntihar, bireyin kendi yaşamına, sonucunun ölüm olduğunu bilerek son verme eylemidir.  TÜİK verilerine göre 20 yılda 56 bin kişi yaşamına son verdi. Her yıl ortalama 3 bin kişi yaşamını sonlandırırken, günlük ortalama 8 kişi hayatına son veriyor. Günümüzde intihar oranlarının en sık görüldüğü yaş grubu 15 ila 34 yaşlar arasıdır. Kendilerini yetersiz, eksik, çaresiz, değersiz, umutsuz veya karamsar hisseden bireylerin uykularının, yaşam biçiminin, beslenme alışkanlıklarının ve sosyal çevreleriyle ilişkilerinin bozulduğunu belirten kişilerin bir psikolog ya da psikiyatrdan yardım alması şarttır”

İNTİHAR SEBEPLERİ?

İntihara sebep olan davranışlar arasında; stresörler, intiharı tetikleyen olgular ve intihara yatkınlık gibi ögeler göz önünde bulundurulmalıdır. Ruhsal rahatsızlıkları mevcut insanlarda intihar riski artmaktadır. Depresyon ve bipolar bozukluk intiharların yüzde atmışıyla ilişkilendirilmiştir. İntihara sebep olan diğer etki faktörleri ise; alkol ve madde bağımlılığı, fiziksel hastalıklar, medeni hal, yaş ve cinsiyet, aile geçimsizliği, işsizlik, iş ve okul yaşamındaki rekabet ortamı, Yalnız yaşayan kişilerde, sınırda kişilik bozukluğu ve antisosyal kişilik bozukluğu, şizofrenidir.

İNTİHARIN ÖNÜNE NASIL GEÇERİZ?

İntihar sürecinde kişinin intihar etmeye yönelik sözel ve davranışsal sinyallerinin doğru bir şekilde anlamlandırılması sonucunda uygun önlemler alınarak, kişinin “intihar fikri” aşamasında bu düşüncelerinin eyleme dönüşmesinin önüne geçilebilinir. İntihar eğilimi olan kişiyi fark edersek ruh sağlığı uzmanına gitmesi yönünde destek olabiliriz. Antidepresan, duygudurum dengeleyici ilaçlar ve intihara yönelik bilişsel davranışçı terapi yararlıdır. Bilişsel davranışçı terapinin daha sonraki intihar girişimlerini önlemede oldukça yararlı olduğu saptanmıştır’’ ifadelerini kullandı.

ÇALIŞTAYLAR ÇÖZÜM OLACAK MI?

Son günlerde peş peşe gelen intihar ve şüpheli ölüm haberleri, Gaziantep’te gündem oldu. Başta aile içi sorunlar, ekonomik koşullar ve birçok olumsuz sebepten dolayı görülen intiharların önüne düzenlenen çalıştayların geçip geçmeyeceği ise önümüzdeki süreçte belli olacak...