Türkiye'ye sokulduğu iddia edilen sahte dolarlar ülke gündemine bomba gibi düştü. Olayın ilk gerçekleştiği şehir olarak Irak ve Suriye’ye yakınlığı olan Gaziantep’in adı geçiyor. Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, Gaziantep’in kaçak ve sahtecilik haberleri ile gündeme gelmesine tepki gösterdi.
Suriyelilerin İşlettiği Döviz Bürolarının Denetlenmeli
CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, piyasaya sokulduğu iddia edilen sahte dolarlar ile ilgili açıklama yaptı. Sahte paraların Gaziantep üzerinden piyasaya sokulduğu iddialarını değerlendiren Öztürkmen, şehrin bu tür haberlerle anılmasına tepki gösterdi. Öztürkmen, Suriyelilerin işlettiği döviz bürolarının denetlenmesi gerektiğini söyledi.
Gaziantep Ülkenin Gündemine Oturdu
Öztürkmen'in açıklamasından öne çıkanlar: Günlerden beri piyasaları tedirgin eden sahte milyar dolarların önemli bir bölümünün Gaziantep sınırından girdiği ve ilk başta Gaziantep’te döviz bürolarından piyasaya sürüldüğü yolundaki haberler ülkenin gündemine oturdu.
Gazi şehrimizin son yıllarda anıldığı olaylar, Gazianteplileri derinden üzüyor.
Gaziantep Sahtecilikle Anılır Oldu
“Marka şehir” imajıyla reklamı yapılan şehrimiz ne yazık ki her türlü sahtecilikle anılır olmuştur.
Bu hafta büyük bir sahte zeytinyağı operasyonu yapıldı. Piyasa değeri yaklaşık 1 milyon 540 bin TL olan 3 bin 850 litre sahte zeytinyağı ele geçirildi.
Şehrimizin adı uyuşturucu, silah ve göçmen kaçakçılığı haberleriyle sık sık basında yer alıyor.
Kaçak sigara ve sahte alkol operasyonları, durmadan devam ediyor. Bunlar basına yansıyan kısım. Halkın sağlığını, can ve mal güvenliğini tehdit eden nice kaçakçılık ve sahtecilikten haberimiz bile olmuyor.
İki ay önce fıkra gibi bir skandal yaşamıştık. Karkamış Barak Spor’un Hüseyin Leyla isimli sporcusu aslında Abdurrahman Cüneyd isimli bir Suriyeli’ydi.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan 30 yaşındaki Abdurrahman Cüneyd, kendisine benzeyen ve Türkiye vatandaşı yapılan 26 yaşındaki kuzeni Hüseyin Leyla’nın kimliğini kullandı. Attığı gollerle takımının Süper Amatör Lig’de şampiyon olmasına katkı verdi. Sahte lisans skandalı ortaya çıkınca Karkamış Barak Spor’un şampiyonluğu elinden alındı.
Gaziantep’in Adı Geçiyor
Son olarak Güneydoğu sınırından Türkiye'ye sokulduğu düşünülen sahte dolarlar ile şehrimiz yine gündeme geldi.
Piyasada dolaştığı iddia edilen sahte 50 ve 100 dolar banknotlarla yapılan ilk olarak işlemlerin Antalya, İzmir, Gaziantep ve İstanbul gibi daha turistik bölgelerdeki döviz bürolarında yapıldığı ifade ediliyor. Olayın ilk gerçekleştiği şehir olarak Irak ve Suriye’ye yakınlığı olan Gaziantep’in adı geçiyor.
Gaziantep’in artan suç oranları anılıyor olması yerel yöneticilerin ve güvenlik güçlerinin aldıkları önlemleri sorgulamamıza neden oluyor.
Suriyelilerin Döviz Büroları Denetleniyor Mu?
Bu döviz bürolarına ruhsat verilirken, gerekli şartların sağlandığı onaylandı mı yoksa kaçak olarak mı faaliyet gösteriyorlar? Gaziantep’teki merdiven altı döviz büroları bir sır değil.
Bankalar ve döviz büroları yaşanan bu olaylar üzerine fiziki dolar alım-satımını neredeyse tamamen durdururken, ilk başta piyasaya sokulan sahte dolarların 600 milyon doları bulabileceği tahmin edilmişti. Bazı iddialara göre, bu tutar milyar doları aşıyor.
Bu kadar sahte dolar, hangi sınır kapısından, hangi yöntemlerle geçirilebilir?
Sınır kapılarımızdan giriş çıkış yapan araçlar, sığınmacılar aranmıyor mu? Onlarca ton sahte para nasıl sınırlardan geçebilir?
Gaziantep’te yaşayan sığınmacı sayısı gerçekte kaçtı? Bunların kaçına Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmiştir?