Gaziantep’in Tışlaki Mahallesi’nde, Pekmezci ailesinin bağışladığı ve 1,5 yıl süren titiz restorasyonla yeniden hayata dönen 400 yıllık tarihi han, artık Kayna Sabun ve Pekmez Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Koruma, Uygulama ve Denetim Bürosu tarafından aslına uygun şekilde restore edilen han, sabun ve pekmez yapımına dair eski izleriyle dikkat çekiyor.

DİJİTAL SUNUMLARLA SERGİLİYOR

Müze, zeytin toplama, yağ yapımı, sabun üretimi ve pekmez yapımına dair tüm aşamaları görsel ve dijital sunumlarla sergiliyor. Ayrıca, müzede ziyaretçiler, geleneksel üretim yöntemlerini atölyelerde deneyimleme fırsatı bulabiliyor. Müze Müdürü Hazal Bostancıeri, “Unutulmaya yüz tutmuş iki geleneksel ürünü tanıtıp yaşatmayı hedefliyoruz. Ziyaretçiler hem üretim sürecini deneyimliyor hem de ürünleri satın alabiliyorlar” dedi.

Tahin A A 20240816 35414306 35414287 T A R I H I H A N D A K I S A B U N V E P E K M E Z M U Z E S I Z I Y A R E T C I L E R I N I Z A M A N D A Y O L C U L U G A C I K A R I Y O R

ÖNEMLİ BİR MERKEZ HALİNE GELDİ

Evliya Çelebi’nin önemli hanlar arasında gösterdiği bu tarihi yapı, artık kentin kültürel mirasını gelecek nesillere aktaran önemli bir merkez haline geldi. Ziyaretçiler, müzede gezip tarihte bir yolculuğa çıkarak, sabun ve pekmez yapımına dair detayları öğrenme fırsatı buluyor.

Mustafa Kemal neden Gaziantep nüfusuna kayıtlı? Mustafa Kemal neden Gaziantep nüfusuna kayıtlı?

Kaynak: AA