Gazze’de Soykırım Var! Gazze’de Soykırım Var!

İlk Kez 2016 Yılında Açılan Ve Şu Anda Sayısı 6’ya Ulaşan Uygulamalı Çocuk Kütüphaneleri, Fırsat Eşitliği Tanımak İçin Dezavantajlı Bölgelere Öncelik Tanıyor. Açıldığı Günden Beri Hasan Celal Güzel Çocuk Kütüphanesi’nin On Binlerce Üyesinden Biri Olan 12 Yaşındaki Berat Koca, Şu Anda 539 Sayfalık Kitabı 2 Günde Bitirebiliyor. İlgisi Ve Merakının Yanı Sıra Kelime Dağarcığının Gün Geçtikçe Artması Sebebiyle De Artık Yetişkin Kitaplarını Rahatlıkla Okuyabiliyor.  Koca’nın En Çok Etkilendiği Yazar İse Jack London.

Çocuk Kütüphanesinin Fırsat Eşitsizliğinin Önüne Geçtiğini Ve Artık Haritasının Kitaplar Olduğunu Vurgulayan Koca, “Kitaplar Yön Gösteriyor. Rehberi Bulduktan Sonra İlerlemek Kolaydır. Çocuk Kütüphaneleri Fırsat Eşitsizliğinin Önüne Geçiyor. Çocukların Kitaba Erişiminde Hayati Bir Şey Ve Benim De Rehberim Oldu” Dedi.

Koca: Çocuklar İçin Kesinlikle Kitaplar Haritadır

Çocuk Kütüphanelerine Gelmeye Başlamasının Ardından Kitap Kurduna Dönüşen Ve İlgisinin Bilgilerle Farkındalığa Dönüştüğünü İfade Eden Berat Koca, “Korsanlar Hazinelerini Bulmaya Çalışırken Hazine Haritalarına Bakarlar. Doğru Haritayı Kullanırsa Hazineyi Bulur. Dediğim Hazine Kişinin Başarısıdır. Korsan Biziz, Başarıyı Arayan Denizci Diyebiliriz. Çocuklar İçin Kesinlikle Kitaplar Haritadır. Çünkü Onlara Yön Gösteriyor. Kitaplar Çocuklar İçin Rehberdir. Rehberi Bulduktan Sonra İlerlemek Kolaydır. Çocuk Kütüphaneleri Benim Rehberim Oldu. Bilim, Kurgu Ve Fantastik Sanatları Okuyorum. Açıkçası Heyecanlı Olduğu İçin Okumayı Seviyorum. Bilime Merakım Var. Merakım Gün Geçtikçe İlgiye Dönüştü Ve Tam İlgimin Doruklarındayken Bu Kütüphane Açıldı. Bu Kütüphaneye Gelmeye Başladığımda İlgim Bilgilerle Farkındalığa Dönüştü Ve Bilim İnsanı Olmak İstediğime Karar Verdim” Diye Konuştu.

Çocuk Kütüphaneleri Fırsat Eşitliği Sağlıyor

Kitaba Erişimde Çocuk Kütüphanelerinin Çok Önemli Olduğunu İfade Eden Koca, “Fırsat Eşitliği, Bu Çocuk Kütüphaneleri Bunu Sağlıyor. Maalesef Günümüzde Her Ailenin Kitap Alacak Kadar Maddi Gücü Yok. Bu Kütüphaneler Fırsat Eşitliğini Koruyor. Çocuk Kütüphaneleri Genel Olarak Bu İmkanı Sağlıyor. Çocukları Kitaplarla Beslemeyen Bir Devletin Sonu Hazindir. Çocuk Sayısına Göre Kütüphane Açılması Gerekiyor” Dedi.

Berat’ın Annesi Hatice Koca, İnsanların Kitaba Ulaşmada Zorluk Yaşadığını Belirterek, “Buna Gerek Bütçe Gerek Bulunduğun Yer Fırsat Vermiyor. Ama Kütüphane Olduğu Zaman Her Bilgiyi Her Araştırdığın Konuya Kolaylıkla Ulaşabileceğin Bir Alan Benim Gözümde” diye konuştu.

ÇOCUK KÜTÜPHANELERİ BİRÇOK FAYDA SAĞLIYOR

Kütüphaneler 0-12 yaş aralığına hitap ediyor. On binlerce üyesi olan ve sayısı 6’ya ulaşan Çocuk Kütüphanesinde çocuklar sadece kitapla buluşmuyor. Mozaik, müzik, resim kursları, drama çalışmaları ve meslek tanıtımları da yapılıyor. Çocuklar hem eğleniyor hem öğreniyor.

Kütüphanenin bir diğer öğrencisi Belinay Kaya, kütüphanede kitap okumanın yanı sıra çeşitli kurslar olduğunu ifade ederek, “Burada mozaik, müzik, resim kursu yani daha çok değer vereceğimiz şeyler var. Kitaptan ibaret değil. Hem kitap okuyoruz hem kurslara gidiyoruz. Kitapları çok güzel. Birçok etkinlik oluyor. Masal saatleri oluyor” şeklinde konuştu.

Kitap okumanın farklı faydalarına değinen Mir Nafi Ünlü ise “Ben kitap okumadan önce pek hayal kuramazdım. Kitap okuduktan sonra gözümde canlandırmam daha güzel oldu. Kitap okumam konuşmamı da etkiledi. Önceden kekeliyordum ona fayda sağladı. Güzel bir şey tavsiye ederim” ifadesini kullandı.HABER MERKEZİ