Gaziantep'te 700'den fazla aile hekimi, vatandaşların sağlık haklarını korumak ve hekimlik değerlerini savunmak için beş günlük iş bıraktı. Sağlık Müdürlüğü önünde başlayan, Şehir Hastanesi ve Şahinbey İlçe sağlık müdürlüğünde devam eden eylemin son durağı Şehitkamil ilçe sağlık müdürlüğü olacak.

Türk Tabipleri Birliği ve sağlık emek-meslek örgütlerinin, birinci basamak sağlık hizmetlerinde mevcut sorunları çözmek bir yana yeni sorunlara yol açacak olan ve bu nedenle “Eziyet Yönetmeliği” olarak nitelendirilen yönetmelik değişikliğine karşı aile sağlığı merkezlerinde başlattığı beş günlük iş bırakma eyleminin 4’ncü günü geride kaldı. Gaziantep- Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Kazım Doğan Eroğulları, “Bu eylem para mücadelesi değil, halkın sağlık hakkı mücadelesi ve hekimlik değerleri mücadelesidir” dedi.

Derdimiz para değil, Mesleki Onur

Sağlıkta En Büyük Eylem7

Gaziantep Havalimanı’nda önemli değişim Gaziantep Havalimanı’nda önemli değişim

Eylemin sağlık alanındaki sorunlara dikkat çekmek için yapıldığını söyleyen Eroğulları, eylemin hastaların sağlık hizmetine ulaşımını engellemek için değil, aksine bu hakları korumak için yapıldığını belirtti. Eroğulları, “Bizim derdimiz para değil, mesleki onur. Yeni yönetmelikle birlikte antibiyotikler, mide ilaçları ve ağrı kesicilere kısıtlama getirildi. ‘Reçetemize müdahale edilmesini kabul etmeyeceğiz. İş güvencemizi ortadan kaldıran bu yönetmeliği kabul etmeyeceğiz. Sağlığı doğrudan etkileyen bu eziyet yönetmeliğini kabul etmeyeceğiz’” ifadelerine yer verdi.

Mesleki Özerklik Yok Ediliyor

Eroğulları, “Bizler birinci basamakta her gün emek veren hekimler, sağlık çalışanları ve onların örgütleri olarak halkın sağlık hakkına erişimini engelleyen, hekimlerin mesleki özerkliğini yok eden ve sağlık emekçilerinin iş ve gelir güvencesini ortadan kaldıran bu yönetmeliğin geri çekilmesini beklerken, kanun teklifi sunuldu” şeklinde konuştu.

Yasa ile Raporlar Ücretli Oldu

Sağlıkta En Büyük Eylem4

Yine aynı yasa taslağı aile hekimliğinde ücretsiz olarak verilen raporları ücretli hale getirildiğini söyleyen Eroğulları, “Bu durum aile hekimi arkadaşlarımızı “parasıyla değil mi? Raporumu vermek zorundasın” diyen hastalarla karşı karşıya getirecektir. “Olmaz” demeyin daha kanun meclisten geçmeden bir arkadaşımız haksız rapor isteyen hasta tarafından darp edildi. Bu yasa teklifi ile katkı katılım payı artırılmakta halk cebinden daha fazla ödeme yapmaya zorlanmaktadır. Hasta eğer daha az katkı payı ödemek istiyorsa 2 ve 3 Basamak sağlık kuruluşuna aile hekimliğinden sevkle gitmesi gerekecektir. Ancak Eziyet Yönetmeliği 2 ve 3 Basamağa yaptığı sevklerden dolayı aile hekimini, gelirini keserek cezalandırmaktadır. Bu durumda sevk isteyen hasta ile hekimler yine karşı karşıya gelecektir. Sağlık Bakanlığı bizim de talep ettiğimiz sevk zincirini hastalarla hekimleri karşı karşıya getirerek, hekimlerin kazancı üzerinden kurmaya çalışmaktadır. Bunu kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz” dedi.

Kaynak: Fatma Gültekin