Şubat 2023 depremlerinin yıldönümünde düzenlenen sempozyuma konunun uzmanı akademisyenler, bilim insanları, İMO Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri, İMO'nun Türkiye genelindeki tüm Şube Başkanları ve temsilcileri, meslek odası başkanları ve sektörle ilgili STK başkanları katılacak. Sempozyumda, 2023 depremlerinin yeniden gündeme getirdikleri, riskler, önlemler ve çözüm önerileri masaya yatırılacak ve geleceğe dair yol haritası çıkarılacak. 

Gaziantep Protokolü Tam Kadro Katılacak

14-15 Şubat 2024 tarihlerinde Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek olan sempozyumun ilk günü açılış konuşmaları ile başlayacak. Açılışta, Burkay Güçyetmez (İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı), Prof. Dr. Erdem Canbay (Düzenleme Kurulu Başkanı), Tuncay Yıldırım (Gaziantep Ticaret Odası Başkanı), Adnan Ünverdi (Gaziantep Sanayi Odası Başkanı),  Adil Sani Konukoğlu (Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanı), Umut Yılmaz (Şehitkamil Belediye Başkanı), Mehmet Tahmazoğlu (Şahinbey Belediye Başkanı), Nusret Suna (İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı), Fatma Şahin (Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı), Gaziantep Milletvekilleri ve Kemal Çeber (Gaziantep Valisi) birer konuşma yapacak.

Deprem Riski Açısından Yapıların Önceliklendirilmesi ve Güçlendirme

Açılış konuşmaların ardından "Şubat 2023 Depremlerinin Yeniden Gündeme Getirdikleri" konulu panel gerçekleştirilecek. İMO Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez'in yöneteceği panelde, İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Suna, "İnşaat Mühendisliği Açısından Şubat 2023 Depremlerinin Yeniden Gündeme Getirdikleri" konusunu anlatacak.  Panelde ayrıca, Prof. Dr. Erdem Canbay, "Afet Gerçeği", Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu "6 Şubat 2023 Depremleri Işığında Yapı Deneti m Yasasının İrdelenmesi ", Prof. Dr. H. Polat Gülkan, "Yönetmeliklerin Uygulanabilirliği", Prof. Dr. Kemal Önder Çetin, "Yakın Dönem Depremlerinin Geoteknik ve Deprem Mühendisliği Öğrettikleri", Prof. Dr. Alper İlki, "Deprem Riski Açısından Yapıların Önceliklendirilmesi ve Güçlendirme" konularını anlatacak.

 Çözüm Önerileri Konuşulacak

Sempozyumda ayrıca 4 oturum düzenlenecek. "6 Şubat Depremlerinin Yapı Zemin İlişkisi Bakımından İrdelenmesi- Geoteknik Sorunlar ve Çözüm Önerileri" konulu birinci oturumu Prof. Dr. Kemal Önder Çetin yönetecek.  Oturumda, Prof. Dr. Hanifi Çanakçı, "Yapıların Deprem Sonrası Geoteknik Yaklaşımlar Açısından Performansları",  Prof. Dr. Ali Fırat Çabalar, "Kahramanmaraş ve Gaziantep İllerinin Zemin Özelliklerine Geoteknik Açıdan Genel Bir Bakış", Prof. Dr. Ayşegül Askan Gündoğan, "Türkiye'de Bölgesel Deprem Kayıplarının Modellenmesi: Senaryo Depremler ve Yer Hareket Simülasyonları", Prof. Dr. Murat Altuğ Erberik  "Türkiyede Bölgesel Deprem Kayıplarının Modellenmesi" konularını anlatacak.

İkinci Oturumu Prof. Dr. Erdem Canbay Yönetecek

"Yeni Deprem Yönetmeliği Çalışmaları" konulu ikinci oturumu Prof. Dr. Erdem Canbay yönetecek. Oturumda, Prof. Dr. Ahmet Yakut "Deprem Tebliği", Prof. Dr. Özgür Avşar "Yeni Deprem Yönetmeliği Çalışmaları",  Doç. Dr. Tolga Yılmaz "Yeni Deprem Yönetmeliği-Zemin ile İlgili Çalışmalar" Prof. Dr. Ercan Yüksel "Beton Prefabrike Sanayi Yapılarında Yönetmelik İhtiyaçları" konularını anlatacak.

Kentsel Altyapı Sistemleri Ve Deprem Konuşulacak

İMO Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Tansel Önal'ın yöneteceği 3. oturumda, "Kentsel Altyapı Sistemlerinde Şubat 2023 Depremleri Etkileri" konusu ele alınacak.  Prof. Dr. Selçuk Toprak "Depremlere Dirençli Alt Yapı Sistemlerine Bakış", Hüseyin Sönmezler (GASKİ Genel Müdürü) "Dirençli Kentlerde Sürdürülebilir Su Yönetimi", Mustafa Demirci (ÇİMKO Hazır Beton Genel Müdürü) "Moloz Atıklarının Ekonomiye Tekrar Kazandırılması", İnş. Müh. Çağrı Güzel "Güçlendirme İşlerinde Kendiliğinden Yerleşen Betonun Önemi",  Prof. Dr. Abdulkadir Çevik "Depreme Dirençli Kentlerde Ulaşım Altyapısı", Yük. İnş. Müh. Ümit Özkan "Kahramanmaraş Depremlerinde Prefebrik Yapıların Performansı" konularında birer sunum yapacak.

Burkay1

Gaziantepli Ünlü İşadamı Hakkında Şok Suç Duyurusu Gaziantepli Ünlü İşadamı Hakkında Şok Suç Duyurusu

Deprem Sonrası Konut Üretimi Anlatılacak

Yük. Mimar Seyfettin Coşan'ın yöneteceği 4. oturumda "6 Şubat Depremi Sonrası Yeniden Yapılanma ve Konut Üretimi" konusu mercek altına alınacak. Oturumda, İnş. Müh. İbrahim Apa "Deprem Öncesi ve Sonrasında Özel Sektörün Rolü ve Faaliyetleri",  Bora Kanevetçi (GAİMDER Başkanı) "Yeniden Yapılanma ve Konut Üretimi", Mustafa Büyükuncu (Mimarlar Odası Gaziantep Şb. Başkanı) "6 Şubat Depremlerinin Planlama Süreçlerine Etkisi ve Yerinde Dönüşüm",  Ali Adıgüzel (KAMİAD Başkanı) "6 Şubat Depremlerinin Kamu Binaları Açısından Değerlendirilmesi" konularını anlatacak.

Deprem Nedeniyle Cezai Sorumluluklar Neler?

İki gün sürecek olan sempozyum, "Deprem Nedeniyle Cezai Sorumluluklar ve İlliyet Bağı" konulu panelle sona erecek.  İMO Yönetim Kurulu 2. Başkanı Selçuk Uluata'nın yöneteceği panelde,  Dr. Levent Mazılıgüney  "Bilirkişi Sorunları - İlliyet Bağı", Dr. Gökhan Ölmez ise "Depremden Kaynaklı Olarak Yapı İnşa Sürecinde Görev Alan Meslek Mensuplarının Cezai Sorumluluğunun Değerlendirilmesi" konularını ele alacak. Panel, soru-cevap bölümü ile sona erecek.

Güçyetmez’den Sempozyuma Davet

İMO Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, depremin Türkiye'nin en önemli sorunu olduğunu belirterek, tüm vatandaşları sempozyuma davet etti. Güçyetmez, "depremlerin her zaman yaşanmaya devam edeceği bir coğrafyadayız. Bu nedenle deprem gibi doğa olaylarının afetlere dönüşmesini önlemek ülkemizin en önemli gündem maddesi olmalıdır, en önemli sorunudur. Bu soruna ülke çapında çözüm bulmak amacıyla gerçekleştireceğimiz sempozyuma tüm sektör temsilcilerini, STK'ları ve vatandaşları da bekliyoruz" diye konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ