Eski ve halk arasındaki kısa adıyla Antep, ticaret ve ekonomi yolu olarak bilinen İpek Yolu üzerinde olan bir şehir için farklı kültürlerin bir araya gelmesi de kaçınılmaz olmuş. Birçok farklı kültürden görebileceğiniz tarihi yapılar sayesinde hem Gaziantep’e hem de antik çağlara kadar uzanan tarihi bilgilere ulaşabiliyorsunuz.
Kurtuluş savaşındaki kahramanlığından ötürü de şehir Gazi unvanını alarak Gaziantep olmuş.
Türkiye’nin en büyük sekizinci şehri olan Gaziantep ayrıca UNESCO tarafından “Dünya Gastronomi Şehri” olarak koruma altında.
Ufak bir not: Gaziantep ya da eski ve halk arasındaki kısa adıyla Antep Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık dokuzuncu, şehir merkez nüfusuyla en kalabalık 6. şehri. 2022 itibarıyla 2.154.051 nüfusa sahiptir. Bu yüzden şehre indiğinizde karşılaştığınız trafik, kalabalık karşısında “Burası İstanbul’u geçmiş, ne bu trafik” vb. gibi cümleler kurmanız kaçınılmaz olacaktır.
İşte Gaziantep Gezilecek Yerler Listesi
· Zeugma Mozaik Müzesi
Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi, sanat tarihçisi ve arkeologların aynı zamanda tarih ve kültür meraklılarının göz bebeği Türkiye’yi ziyaret etmek için tek başına sebep oluşturabilecek bir zenginliğe sahip. Gerek bina büyüklüğü gerekse sergilenen mozaiklerin kapladığı alan bakımından dünyanın en büyük mozaik müzelerinden birisidir.

· Rumkale
Rumkale, Fırat Nehri ile Merzimen Çayı’nın birleştiği, yüksek kayalarla örtülü bir tepe üzerinde. Rumkale bir yarımada üzerinde bulunduğu ve yarımadanın da hendek ile bağlantısı kesildiği için, ulaşım Gaziantep’in Yavuzeli ilçesine 25 km uzaklıktaki kasaba köyünden veya Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinden tekneler ile yapılıyor. Hz. İsa’nın havarilerinden Yohannes’in Rumkale’ye gelip yerleşmesi ve burada Hıristiyanlık dinini yayması nedeniyle Hıristiyanlık tarihinde önemli bir rol oynamaktadır.

· Gaziantep Kalesi
Türkiye’de ayakta kalabilen kalelerin en güzel örneklerinden birisi olan Gaziantep Kalesi, gerek ihtişamı ve heybetiyle, gerekse bir sır gibi gizlediği tarihiyle şehrin tam merkezindedir. Yaklaşık 25-30 metre yükseklikte bulunan bir tepe üzerinde olan kale, Gaziantep'in nadide yapıları arasındadır.

· Hayvanat Bahçesi
Gaziantep Hayvanat Bahçesi, 1000 dönümlük alana kurulmuş Türkiye'nin en büyük hayvanat bahçesidir. Şehrin çıkışındaki burç ormanları içerisinde yer alır. Gaziantep Hayvanat Bahçesi, 90 türden 3.720 hayvan barındıran bir kuş kafesi, 74 türden 2950 hayvana ev sahipliği yapan bir akvaryumu, 10 türden 64 hayvanı barındıran bir maymun evi, timsah ve yılanlardan oluşan bir sürüngen evi ve diğer hayvanlar için ayrılmış özel bölümleri bünyesinde barındırır.

· Almacı Pazarı
Şehitkamil’de bulunan ve Elmacı olarak da bilinen Almacı Pazarı, yöresel ve doğal ürünlerin satışının yapıldığı bir çarşı şimdilerde, ancak altında koca bir yokluğun dramı yatıyor.
Kurtuluş Savaşı zamanında yaşanan yokluk, fakirlik bu çarşının her yerine anı bulaştırmış. Ucuzluğun adresi olarak görülen bu yer aslında elmanın taneyle satıldığı yılları görmüş. Elmanın zor bulunduğu zamanlarda sadece durumu iyi olanların sahip olabildiği bu meyvenin günümüzde seçilerek alınması oldukça ironik. Çünkü o zamanlar çoğu insan yıllarını elmaya hasret olarak geçirmiş.

· Oyun ve Oyuncak Müzesi
Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi 1700’lü yıllardan günümüze oyuncak tarihinin en gözde örneklerinin sergilendiği tarihi bir Antep evine ve Gaziantep’in en eski mahallelerinden biri olan Bey Mahallesi’ne konumlandırılmıştır.
Türkiye’de mağara galerisinin bulunduğu ve “Dünya Çocukları”nın tanıtıldığı tek Oyun ve Oyuncak Müzesi olma özelliğine sahiptir.

· Emine Göğüş Mutfak Müzesi
Gaziantep, 2016 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na "Gastronomi" alanında dahil olarak hak ettiği unvana kavuşmuştur. Yüzlerce çeşit tencere yemeği, kebapları, tescilli baklavası ve belleklerde iz bırakan tüm lezzetleri ile dünyada şehir ismi ile anılan tek mutfak olmayı başarmıştır.

· Arkeoloji Müzesi
Müzenin eser yönünden zenginleşmesi ve Zeugma Antik Kenti'nden çıkarılan mozaiklerin de bir dönem Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmesiyle mekân yetersizliği ortaya çıkmış, 2011 yılında mozaiklerin Zeugma Mozaik Müzesi'ne taşınmasıyla Gaziantep Arkeoloji Müzesi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yeniden projelendirilerek çağdaş müzecilik anlayışına uygun, birçok yenilikler ve modern sergileme yöntemleri kullanılıp, teşhir alanları genişletilerek 18 Mayıs 2017 tarihinde yeniden ziyaretçilere açılmıştır.

· Atatürk Anı Müzesi
26 Ocak 1933 tarihinde Gaziantep’i ziyaret eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk, dönemin Valisi Lütfi Bey ve Belediye Başkanı Hamdi Kutlar’ın teklifi ve il meclisinin kararıyla tarihi “Bey Mahallesi” nüfusuna kaydedilmiştir. O günden beri Gazianteplilerin fahri hemşehrisi Bey Mahallesi’nde, tarihi Antep evinde, 2013 yılında hizmete açılan Atatürk Anı Müzesi’nde, olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hatıralarını yaşatmak üzere nüfusa kayıtlı olduğu tarihi
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Gaziantep’i ziyareti sırasında kullandığı eşyalar ile dönemin Gaziantep’i, Gaziantep Savunması, hem eserlerle hem de görsel sunumlarla teşhir edilmektedir.

· Zeugma Belkıs Antik Kent
Belkıs/Zeugma, Gaziantep’in Nizip ilçesinin 10 kilometre doğusunda, tepeler üzerine kurulmuş bir kenttir. Büyük İskender’in generallerinden I. Selevkos Nikator, MÖ 300’de, Büyük İskender’in, Fırat Nehri’ni geçtiği yerde, Selevkeia Euphrates ismiyle bir kent kurmuştur.
Bu kentin karşısına da eşi Apama’nın adıyla ikinci bir kent kurarak, bu iki kenti bir köprüyle birbirine bağlamıştır. Kent, MÖ 31’den itibaren Roma’ya bağlanarak adı geçit-köprü anlamında “Zeugma” olarak değiştirilmiştir.

· Şahinbey Millî Mücadele Müzesi
Şahinbey Sınırları içerisinde bulunan Gaziantep Savaş Müzesi, yapılan restorasyon sonrasında, “Şahinbey Millî Mücadele Müzesi” olarak yeniden projelendirilmiştir. Gaziantep’in direniş destanı tüm yönleriyle, etkili sunum alanları ve bu mücadelenin ruhunu taşıyan destansı bir anlatımla ziyaretçilerle buluşturulmuştur. Gaziantep’in direniş destanının tüm yönleriyle anlatıldığı müze ziyaretçilerini beklemektedir...

· Bakırcılar Çarşısı
Genellikle Bakırcılar Çarşısı olarak anılan Gaziantep Bakırcılar Çarşısı, birçok zanaatkârın üretim yaptığı bir çarşılar kompleksi olup, ahşap çatılı dükkânları ve taş döşemeli sokakları ile bize başka bir dönem alanı sunmaktadır. Tarihi Kentler Birliği'nin "Başarı Ödülü"ne layık görülen çarşıda bronz çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

· Zincirli Bedesten
Karabasamak Bedesteni olarak da bilinen mekân şehirde en çok turist çeken yerlerden biri. Uzun süre kasaplar tarafından kullanılan bedesten 2008’de restore edilerek yeni bir siluete kavuşmuş durumda.
Bugün baharat, el sanatları, yöresel ve turistik ürünler satan 80’e yakın dükkân bedesten içerisinde müşterilerine hizmet veriyor.

· Tarihi Gümrük Hanı
Gaziantep Kale çevresinde yer alan hanlardan biri olan Gümrük Han, Karagöz mahallesi, Gümrük caddesi, 17 no.lu parsel üzerinde bulunmaktadır. Hacı Ömer Efendi tarafından 1873- 1878 yılları arasında yaptırıldığı Vakıflar kayıtlarına göre bilinmektedir. ‘Yolcu hanı’ olarak inşa edilen hanın zemin katındaki mekânlar depo ve ahır, üst katta yer alan odalar ise yolcuların kalması için yapılmıştır.

· Tarihi Naib Hamamı
Naib Hamamı, Gaziantep'te bulunan tarihi bir hamamdır. Hamam, hemen Gaziantep Kalesi'nin güneyinde bulunur. Bu hamam, ödüllü Kültür Yolu Projesi sayesinde 2009 yılında restore edilmiştir. 1640 yılında yapılmıştır.

· Gorgo Medusa Cam Eserler Müzesi
Gorgo Medusa Cam Eserler Müzesinde yaklaşık 4 bine yakın eser bulunmaktadır. Bu eser grubunun yüzde 70'ini cam eserler, yüzde 20'sini bronz ve pişmiş toprak eserler, yüzde 10'unu ise Roma ve İslami döneme ait altın ve bronz sikkeler, altın takılar oluşturmaktadır. Müzenin bahçesine yapılan cam ocağında Suriyeli usta tarafından müzede bulunan cam eserlerin kopyaları üfleme tekniği ile yapılarak ziyaretçilerin beğenilerine sunulmaktadır. Müze aynı zamanda farklı el sanatlarının tanıtıldığı ve şovlarının yapıldığı atölyelere de ev sahipliği yapmaktadır. Süryani ustaların ufak şovlar yaptığı gümüş telkari atölyesi, sedef atölyesi, kutnu dokuma atölyesi ve masa üzeri cam boncuk gösterilerinin yapıldığı cam boncuk atölyesi ayrıca antika eserlerin sergilendiği ve bir kısmının satışa sunulduğu antika satış mağazası da diğer bölümlerde yerini almaktadır.

• Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panorama Müzesi
Gaziantep Kalesi içerisinde yer alan galeri, 2009 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından İstiklal Savaşı’nda kahramanca verilen mücadelenin anlatıldığı “Kahramanlık Panorama Müzesi” olarak hizmete açılmıştır. 10 ay 9 gün süren işgalde, kahramanca şehrini savunan Gaziantep halkının bu destansı zaferi görkemli Gaziantep Kalesi’nin gizemli galerisinde anlatılmaktadır. Antep Savunmasının teşkilat yapısı, cepheler ve abide şahsiyetlerin kronolojik olarak resimler, rölyefler, heykeller, sunumlar ve maketlerle anlatıldığı galeri içerisinde, 79 pano, 41 rölyef, 52 heykel, 13 büst, 125 portre rölyefi ile bu mücadele ayrıntılı biçimde anlatılmaktadır.
