9 İLÇEDE 22 GÖL VE GÖLET BALIKLANDIRILDI
KARAYILAN: “AMACIMIZ AMATÖR OLTA BALIKÇILIĞI VE BALIK TÜKETİMİNİ ARTIRMAK”
GAZİANTEP ALABALIK ÜRETİMİNDE 6. SIRADA
Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, su ürünleri kaynaklardan nesli tehlike ve baskı altında olan balıkların ve su ürünleri stoklarının desteklenmesi için balıklandırma faaliyetlerine devam ediyor. Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, “İlimizde bulunan göl ve göletlere 605 bin adet balık bırakılmıştır” dedi.
Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, su ürünleri kaynaklardan nesli tehlike ve baskı altında olan balıkların ve su ürünleri stoklarının desteklenmesi için balıklandırma faaliyetlerine devam ediyor. Gaziantep Valiliği İl Tarım ve Orman müdürü Mehmet Karayılan ve Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Mehmet Reşit Göçmen yapılan balıklandırma faaliyetleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
22 göl ve gölet balıklandırıldı
Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi kapsamında, Su Ürünleri Üretim Tesislerinde 2021 yılında üretilen 2 milyon sazan balığı yavrusundan 605 bin sazan balığı Gaziantep’e tahsis edildi. Konu hakkında açıklama yapan Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, “Bu çalışmalar Bakanlığımız Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Tarafından 2016 yılından itibaren “Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi” kapsamında yürütülmektedir. 2021 yılında Şanlıurfa İli Su Ürünleri Üretim İstasyonunda üretilen 17 milyon sazan balığı yavrusundan İl Müdürlüğümüzün talebi doğrultusunda 605.000 adet yavru balık ilimize tahsis edilmiş ve ilimiz sınırları içerisinde bulunan 9 ilçemizdeki 22 ayrı göl ve gölet balıklandırılarak balık popülasyonlarının zenginleştirilmesi sağlanmıştır. Bu vesileyle ilimizde amatör olta balıkçılığının gelişmesi ve balık tüketiminin arttırılması hedeflenmiştir” dedi.
“Gerekeni yapmalıyız”
Beklenen faydanın üst düzeyde alınabilmesi için önemli uyarılarda bulunan Karayılan, “Balıkların korunması, sürdürülebilir avcılığa bağlı olduğundan bırakılan bu yavruların en az bir kez yavru vermesine imkân tanınmasını siz balıkçılarımız ve halkımızdan bekliyoruz” şeklinde konuştu.
“Balık tüketimi ve olta balıkçılığı artacak”
Gaziantep’te bulunan göl ve göletlerin balıklandırılması sonucu balık popülasyonunun oluşacağını dile getiren Karayılan, “Bu sayede ilimizin tüm göl, gölet, baraj gölleri ve akarsu kaynaklarında balık popülasyonunu artırmak amacıyla balık stoklarını üretimle desteklemesinin yanında, halkımızın sağlıklı beslenmesi için hayvansal proteinin iyi kaynağı balık tüketimine ve amatör olta balıkçılığının gelişimine de katkı sağlanacaktır” açıklamasında bulundu. Konuya ilişkin Mehmet Reşit Göçmen ise, “1981 yılından beri Tarım ve Orman Bakanlığı olarak iç sularımızda türü tehlike, baskı ve avcılık baskısı olan türlerin stoklarının desteklenmesi için çalışmalar devam ediyor. 2016 yılından bu yana yaptığımız Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi ile göl ve göletlerimizi balıklandırıyoruz. Buradaki göletlerimizi balıklandırma gayemiz öncelikle sürdürülebilir bir amatör avcılık için yapılmasıdır” ifadelerine yer verdi.
Gaziantep Alabalık Üretiminde 6. Sırada
Türkiye’de alabalık üretiminde 6. sırada olduklarını dile getiren Göçmen, “Balık tüketimini daha da arttırmak adına stoklama yaptık. İlimizde 60 balık satış noktamız var. Bu sayı bölgemizdeki bütün illerden daha fazla. Denizimiz olmadığına rağmen 6. sıradaysak bu herkesin başarısıdır. Üretime açmayı düşündüğümüz bir bölgemiz daha var. İl müdürümüzün gayretiyle bu bölgemizi balık yetiştiriciliğine açarsak ülkemizde ilk iki sıraya yerleşiriz. Özellikle bu bölgemizde Karkamış Barajındaki balık yetiştiriciliğinden dolayı taze balık girdisi fazla olduğu için şehrimizdeki insanlar balığa yavaştan alışmaya başladı. Hatta burada ürettiğimiz balıklar, ilden ziyade Rusya gibi Avrupa ülkelerine ihracat ediliyor” dedi.
“Balığa olan talep giderek artıyor”
Gaziantep’te son yıllarda balıketine olan talebinin artmasının nedenine değinen Göçmen şu şekilde konuştu: “Balıketindeki besin değerinin farkına varmalarıdır. Omega3’ün en çok balıkta olduğu için özellikle çocuklar için çok değerli bir besin kaynağı. Bundan dolayı da çok tüketiliyor. Balıketi çocuklarımızın zekâ gelişimlerini çok etkiliyor. Bunun için de bizim sloganımızla haftada en az iki defa mutfağa balık girmesi lazım, diyoruz. Biz Su Ürünleri Şubesi olarak şehrimizin bütün köyleri ilçeleri ve merkez ilçeleri dâhil olmak üzere haftada en az iki kez iki ilçemizdeki okullarda “Balık Yiyoruz Faydalarını Öğreniyoruz” projesi kapsamında balığın beslenmemizdeki yeri veya önemi üzerine çocuklarımızı bilgilendiriyor ve hediyeler veriyoruz. Artık okullar açıldığında eğitimlerimize tekrar devam edeceğiz.”
Son olarak, Gaziantep’te haftanın iki veya üç günü balık satış yerleri denetlendiğini belirten Göçmen, “Biz taze ve sağlıklı balığa önem veriyoruz. Bundan dolayı kolay kolay sorun yaşanmıyor. Sorun gördüğümüz yere de ciddi cezalar veriyoruz. Çünkü her şey milletimiz için, diyoruz” şeklinde konuştu. (MERVAN SAK)