Gaziantep'te son yıllarda sıkça görülen intihar ve intihar girişimleri, endişe verici boyutlara ulaştı. Son bir hafta içerisinde kentte meydana gelen olaylar, "Bize neler oluyor?" sorusunu gündeme taşıdı. Ekonomik buhranın etkileriyle mücadele eden kentte, geçtiğimiz Mart ayında İl Sağlık Müdürlüğü tarafından İntiharı Önleme Çalıştayı düzenlenmişti.
İNTİHAR GİRİŞİMİNDE BULUNAN ŞAHIS GÜÇLÜKLE İKNA EDİLDİ
Geçtiğimiz hafta Cuma günü, Grand Otel Kavşağı'nda bulunan metruk bir binaya çıkan bir şahıs, intihar girişiminde bulundu. Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine gelen polis ekipleri, şahsı güçlükle ikna etti.
ÜÇ ÇOCUK ANNESİ KADIN HAYATINA SON VERDİ
Değirmiçem Mahallesi'nde yaşayan üç çocuk annesi bir kadın, iddialara göre yaşamına son verdi. Yakınlarının ihbarı üzerine olay yerine gelen ekipler, kadının cansız bedenini otopsi için Adli Tıp Kurumu'na kaldırdı. Eşini bir yıl önce iş kazasında kaybeden kadının, bu nedenle sorunlar yaşadığı ileri sürüldü.
DURUMUNUN İYİ OLDUĞU ÖĞRENİLDİ
Geçtiğimiz Salı günü, İstiklal Mahallesi'nde 47 yaşındaki H.Ş., birlikte yaşadığı 42 yaşındaki dini nikahlı eşi E.K. ile tartıştı. Öfkesine hakim olamayan H.Ş., eşini yaraladıktan sonra kendisini vurarak intihar etti. H.Ş. olay yerinde hayatını kaybederken, E.K.'nin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
22 YAŞINDAKİ GENCİN ŞÜPHELİ ÖLÜMÜ
Aynı gün, Emek Mahallesi'nde 22 yaşındaki bir genç, 6. kattan düşerek şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
GAZİANTEP’TE İNTİHARLAR HALK SAĞLIĞI SORUNU
Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü, intiharların önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek, "İntihar sonucu yaşamını kaybedenlerin yakınlarının yaşadığı ruhsal acı da düşünüldüğünde, intiharın toplumun önemli bir kısmını etkileyen ciddi bir sorun olduğu açıktır. Multidisipliner önleme çalışmalarının daha etkin olduğunu gösteren araştırmalar, kurum ve kuruluşların işbirliği içinde faaliyetlerini yürütmelerine destek olmaktadır" açıklamasında bulundu.
Günümüzde intihar oranlarının en sık görüldüğü yaş grubu 15 ila 34 yaşlar arasıdır diyen Uzman Psikolog Pınar Tümbaş, intihar olaylarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Tümbaş, "İntihar, bireyin kendi yaşamına, sonucunun ölüm olduğunu bilerek son verme eylemidir. TÜİK verilerine göre 20 yılda 56 bin kişi yaşamına son verdi. Günümüzde intihar oranlarının en sık görüldüğü yaş grubu 15 ila 34 yaşlar arasıdır. İntihar eğilimi gösteren kişilerin bir psikolog ya da psikiyatrdan yardım alması şarttır" dedi.
İNTİHARA SEBEP OLAN FAKTÖRLER VE ÖNLEME YÖNTEMLERİ
İntihara sebep olan faktörler arasında stresörler, intiharı tetikleyen olgular ve intihara yatkınlık gibi ögeler bulunmaktadır. Ruhsal rahatsızlıkları olan bireylerde intihar riski artmaktadır. Antidepresan, duygudurum dengeleyici ilaçlar ve bilişsel davranışçı terapi, intihara yönelik etkili yöntemlerdir. Bilişsel davranışçı terapinin, intihar girişimlerini önlemede oldukça yararlı olduğu saptanmıştır.