İşte o hikaye…
Bostancılık Gaziantep'in kuzeyinde, kuzey doğusunda ve doğusunda yaygındı. Çok az bölümü de ilimizin güneyinde şehrin içine doğru ilerlemişti. Şehrin güneyinde şehir içine doğru ilerleyen bu alan Çukur Bostan olarak bilinirdi. 1950 den sonra Çukur Bostan ve çevresi imara açılınca, bölgede bostancılığın sonu geldi.
8 Ayrı Bölgede Yaygındı
Gaziantep'te 1950 yıllarında Bostancılık sekiz ayrı bölgede yaygındı:
1) Gever ağzı veya Yukarı Arık denilen bölge: Maanoğlu Köprüsü'nden başlayıp doğuya doğru Alleben'in kuzeyinde kalan bölge. Alleben ile Değirmiçem arasında kalan alan. (Şimdiki Tugcan Otelin doğusundan inen yolun karşısındaki bostanlar.)
2) Su Aşağısı veya Değirmen Boğazı: Gever Ağzı bostanlarının sonundan başlayıp, eski stadyuma ve Tabakhaneye kadar alanı içine alan bostanlar. (Bu alanda stadyumun güneybatı köşesinde atıl bir su değirmeni olduğundan Değirmen Boğazı olarak adlandırılırdı.)
3) Boklu Bostan: Şehrimizin kuzeyinde Yazıcık semtinde, Deşti Tarla ile Alleben arasındaki alan, ayrıca Şehreküstü, Bekirbey mahallesindeki bostanlar. Bu bölgeden geçen Alleben suyuna tabakhanenin kirli suyu karışıp kirlendiği için Alleben Kara Akar adını alırdı. Şehrin fosseptiği dereye boşaltıldığından, bu su ile sulanan bostanlara Boklu Bostan adı verilirdi. Deşti tarla elli ve atmışlı yıllar da mahalli futbol kulüplerinin oyun sahasıydı.
Boklu Bostan
4) Çakır Bucağı: Boklu Bostandan başlayıp Alleben Deresi çevresinden Nurgana köyüne kadar devam eden alana verilen isimdi. Günümüzde o bölgede Abdülkadir Yüksel Devlet Hastanesi bulunmaktadır.
5) Habbaplı: Atatürk Bulvarı ile Alleben Deresi arasındaki alandır. Başkarakol’dan halk evine kadar olan bölgedeki bostanlar.
6) Çukur Bostan: Şehrin güneyinde, Sakarya İlk okulundan, eski vilayet binasına kadar alanı içine alan bostanlardı. Şehrin en çukur alanı olduğundan bu adla anılırdı.
7 ) Demirligane Bostanları: Yazıcık semtinin doğusundaki bostardı.
8 ) Belağzı Bostanları: Ahmet Çelebi ilkokulunun doğusundan başlayıp Atatürk Lisesini de içine alan bostanlar.
Demirligane bostanları ile Belağzı bostanları şehirden ve Bişirici bölgesinden gelen kirli arık sularıyla sulandığı için bu bostanlar da boklu bostan olarak adlandırılmıştır.
Yazı : Doktor Enver Taner Anılarımdaki Bostancılık