GTO ev sahipliğinde bir araya gelen Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Gaziantep'te görev yapan fahri konsoloslar, vize sorunları ve çözüm önerileri ile Gaziantep'in dış ticaretini güçlendirecek adımlar üzerine fikir alışverişinde bulundu.

15 ÜLKE FAHRİ KONSOLOS İLE GÜÇ BİRLİĞİ

Toplantıya Hollanda Gaziantep Fahri Konsolosu Bora Tezel, Slovenya Cumhuriyeti Fahri Konsolosu Mizyal Karabiber Nacaroğlu, Polonya Gaziantep Fahri Konsolosu Melike Yüksel Ersoy, Belçika Gaziantep Fahri Konsolosu Kutayfer Memiş, Letonya Cumhuriyeti Fahri Konsolosu Soner Bacaksız, Karadağ Gaziantep Fahri Konsolosu Koray Aksoy, Bangladeş Gaziantep Fahri Konsolosu Erdal Salih Özdemir ve Sri Lanka Gaziantep Fahri Konsolosu Süleyman Çiçek katıldı.

SONRAKİ ADIM BÜYÜKELÇİLERLE

GTO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım,  "Belki bir sonraki buluşmamızda temsil ettiğiniz ülkelerin Büyükelçileri ile birlikte ağırlarız sizi. Bir sonrakinde de o ülkelerin iş insanları ile Gaziantepli iş insanlarını bir araya getiririz. Böylece birlikte şehrimiz için bir sinerji yaratıp, sosyal, kültürel ve ekonomik gelişime katkı sunma fırsatı yaratabiliriz." İfadelerine yer verdi.

882 MİLYON DOLAR İHRACAT

Yıldırım, ‘’Bildiğiniz gibi şehrimizde fahri konsolosluk ile temsil edilen 15 ülke var. Gaziantep’in bu ülkelerle 2023 yılındaki toplam dış ticaret hacmi 1,5 milyar dolar. Bunun 882 milyon doları ihracat. Yani bu ülkelerle ticaretimiz bizim lehimize, 15 ülkenin toplam ihracatımızdaki payı ise yüzde 14.

İHRACATTA İTALYA ÖNDE

En fazla ihracat yapılan ülkenin İtalya olduğunu söyleyen Yıldırım, Bu 15 ülke içinde ticaretimizin en aktif olduğu ülke ise 478 milyon dolarlık hacimle İtalya. Gaziantep’in İtalya ile olan dış ticaretinde 210 milyon dolarlık fazla var.  İtalya’yı Belçika, Hollanda ve Bangladeş takip ediyor.’’

KONSOLOSLARIMIZIN ROLÜ ÇOK ÖNEMLİ

Yıldırım, ‘’Gazi şehrimizin temsil ettiğiniz ülkelere olan ihracat hacmini daha da yükseltmek, daha güvenli ticaret yapabilmek, bununla birlikte sosyal ve kültürel ilişkiler geliştirmek için potansiyeli yüksek. Bu potansiyeli aktifleştirmek ve uluslararası arenada şehrimizin tanıtımı için siz fahri konsoloslarımızın üstleneceği rol çok değerli. Bizler, fahri konsoloslarımızı sadece Gaziantepli iş insanları olarak değil, aynı zamanda temsil ettiğiniz ülkelerin önemli birer elçisi olarak da görüyoruz. Bu toplantıda, sizlerle işbirliği olanaklarını tartışmak ve ortak projeler üzerinde fikir alışverişinde bulunmak istiyoruz.’’

VİZE ENGELİ BÜYÜK SIKINTI

İhracatın önündeki engellere işaret eden Yıldırım, ‘’Sizlerin de katkılarıyla, Gaziantep'in uluslararası alandaki varlığını daha da güçlendirecek adımlar atacağımıza inanıyoruz. Ancak, bu adımları atabilmek için önceliğimiz önümüzdeki engelleri temizlemek olacaktır. Son dönemde hiç şüphesiz bu engellerin başında vize işlemlerinde yaşanan sıkıntılar geliyor. Söylememe gerek yok bu durumun dış ticarete, turizme, spora, eğitime varana kadar her alana olumsuz yansımaları var.’’

GÜÇ BİRLİĞİ MESAJI

Vize sorununun çözümü için atılacak adımlara dikkat çeken Yıldırım, ‘’Gaziantep'in ekonomik potansiyelini tam olarak değerlendirebilmemiz için, vize süreçlerinin daha hızlı ve kolay hale getirilmesi gerekmektedir. Bu konuda atılacak adımların ticaretimizi ve kültürel alışverişi canlandıracağına inanıyoruz. 36 bin işletmenin temsilcisi Gaziantep Ticaret Odası ve siz değerli konsoloslarımız birlikte ticari diplomasi noktasında güç birliği yapmak hiç şüphesiz herkesin faydasına olacaktır. Son olarak, davetimizi kabul edip gelerek bizleri onurlandırdığınız için ve beni sabırla dinlediğiniz için teşekkür ederim’’ diyerek sözlerini bitirdi.