Peki, Gaziantep'te Kuyruk Ne Zaman Doğar?

Gaziantep'te kuyruk doğma zamanı, 31 Temmuz ile 7 Ağustos arasında gerçekleşmektedir. Bu günlerden birinde, sabah güneş doğmadan önceki alacakaranlıkta doğu yönüne bakanlar kuyruk şeklini görebilirler.

Kuyruğun doğuş tarihi ile ilgili birbirini tutmayan ifadeler bulunmakla birlikte, temmuz ayının son 3-4 gününden itibaren sabah çok erken saatlerde güneşin doğduğu yönde gökyüzüne bakarak doğup doğmadığı anlaşılabilir. Tabii bu konuda her yıl bunu takip eden büyüklerimizin tecrübelerinden faydalanmadan bakarsak yanılgıya düşebiliriz.

Kuyruğun Doğuşu ve Hava Durumu

Büyüklerimizin anlattığına göre, bu günlerde doğu ufkunda güneşten hemen önce doğan bir yıldız takımı yine çok kısa bir zamanda, güneşin doğumu ile gözden kaybolmakta ve yılın başka gününde görülmemektedir. O günden sonra geceler serinlemekte ve bitkilerin meyvelerinde, sebzelerde ve ağaçların sularında büyük değişiklikler gözlemlenmektedir.

Güneşten hemen önce doğan iki takım yıldızı Procyon ve Sirius takım yıldızlarıdır. Procyon takım yıldızı eski çağlarda Köpek takım yıldızı olarak bilinir ve hatta Procyon yıldızına da köpeğin kuyruğundaki yıldız benzetmesi yapılmıştır. Buna dayanarak kuyruk denilenin Procyon takım yıldızı olması ve kuyruk doğma olayının bu olması muhtemeldir.

Gastronomi Festivali’nde gergin anlar Gastronomi Festivali’nde gergin anlar

Kuyruk Doğduğunda Ne Olur?

Aslında yılın en sıcak günleridir ama kuyruğun doğduğu zamanda geceler serinler. "Kuyruk doğduğunda havalar serinler" şeklinde algılamak yanlış olmasa da eksik olur. Eskiler, kuyruk doğduğunda dünyanın ateşe yanabileceği gibi sele de gidebileceğini vurgulamışlardır. Yani kuyruk doğduğunda; yer gök yansa da inanın, sel sele gitsede inanın. Ayrıca kuyruk doğduğunda havalar serinler cümlesinden esas anlaşılması gereken; özellikle gecelerin ve gündüz vakti de gölgelerin serinleyeceğidir.

Kuyruk Doğduğunda Kış Nasıl Geçecek?

Kuyruk doğduğunda kış bu yıl nasıl geçecek diye tahminlere başlanır. Direğe bağlanan bir parça bezle rüzgarın hangi yönden estiğine bakılır. Eğer rüzgar Gârbi’den eserse kış güzel, Garbi-Poyraz karışık ise kış şiddetli, Şark ve Kıble’den eserse kuraklığın işaretidir.

Kaynak: HABER MERKEZİ