CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, kentte çok sayıda okulu gezdi. Okul tuvaletlerinden ibretlik görüntüler paylaşan Öztürkmen, okullarda güvenlik görevlilerinin olmadığını söyledi. Bazı okullara haftanın sadece 3 günü temizlikçi geldiğini onların da asgari ücretin altında ve sigortasız çalıştırıldığını söyledi. Zaten kapasitesinin çok üstünde öğrencisi bulunan okullarda yüzlerce Suriyeli çocuğun bulunduğunu, devletin bu okullara Arapça tercüman tahsis ettiğini belirtti.
Gezdiği okullarla ilgili tespitlerini kamuoyuyla paylaşan CHP’li Öztürkmen’in açıklamaları şöyle:“İktidarın “tasarruf tedbirleri” eğitimi vuruyor. İsraftan tasarruf yapmayanlar eğitimden tasarruf yapmaya kalkınca okullarımızda içler acısı manzaralar ortaya çıkıyor. Gaziantep'te gezip gördüğümüz okullar, dinlediğimiz öğretmen ve veliler, okullarımızdaki durumu gözler önüne seriyor.
Öncelikle okullarımızda güvenlik görevlisi ve temizlikçi konusunda büyük kriz var. Güvenlik görevlisi olmayan çok sayıda okulumuz bulunuyor. Yüzlerce öğrencinin okuduğu okullarda güvenlik adeta Allah'a emanet.
METE UYGUN İLKOKULU'NDA 8 SINIFTA 800 ÖĞRENCİNİN OKUDUĞUNU TESPİT ETTİK
Bakın bir örnek. Şehitkâmil ilçemizde, sabah ve öğlen olmak üzere ikili eğitim uygulayan Mete Uygun İlkokulu'nda 8 sınıfta 800 öğrencinin okuduğunu tespit ettik. Öğleden sonra derse başlayan öğrencilerimiz geç saatlerde okullardan çıkıyor. Haftalar ilerledikçe daha da karanlıkta evlerine dönecekler. Güvenlikçi olmadığı için okul önleri ve eve dönüş yolları tehlikelerle dolu. Aileler uyuşturucu satıcılarından ve bazı göçmen gruplarından endişe ediyor.
Aynı okulun bahçesinde depremde yıkılan ek binanın yerine yenisi yapılmadığı gibi, istinat duvarı dahi yapmamışlar. Mahallenin ortasına açılan bir okul. Yani öğrenciler her türlü tehlikeyle burun buruna. Kentimizde benzer durumda çok sayıda okul var.
TUVALETLERİN DURUMU İÇLER ACISI
Gaziantep'te 18 tane okul depremde yıkıldı veya ağır hasar aldı. Ancak bunların yerine yenisi hâlâ yapılmadı. Bu okullardaki öğrenciler de başka okullara dağıtıldı. Böyle olunca hem okullarda kapasite aşıldı hem de öğrenciler evlerinin çok uzağındaki okullara gitmek zorunda kaldı. Servis ücreti ödeyemeyen çok sayıda öğrenci kilometrelerce yürümek zorunda kalıyor.
Diğer önemli konu temizlik. Okullarımız hijyenik bir ortamdan oldukça uzak. Çoğunda temizlikçi yok. Velilerin temizlik yapmak zorunda kaldığı okullar var.
Çoğu okulda tuvaletler ve lavabolar içler acısı halde. Son derece sağlıksız ortamlar olduğunu gördük. Bazı okul bahçelerinde de benzer manzaralarla karşılaştık. Okul koridorlarında kapakları kapanmayan elektrik panoları gördük.
YETERLİ SAYIDA TEMİZLİK GÖREVLİSİ BULUNAMIYOR.
Temizlik krizinin temel nedeni Milli Eğitim Bakanlığının bu yıl uygulamaya koyduğu, temizlik personelinin İŞKUR bünyesindeki İşgücü Uyum Programı'ndan karşılanması kararından kaynaklanıyor. Ancak ücretlerin çok düşük olması nedeniyle yeterli sayıda temizlik görevlisi bulunamıyor.
Temizlik görevlilerinin haftada 3 gün, günlük 566 liraya çalıştırıldığını öğrendik. Böyle olunca da bu fiyatlarla işçi çalıştırmak mümkün olmuyor. Üstelik az sayıda çalışan temizlik görevlisinin de sigortasız çalıştırıldığını öğrendik. Yani devlet okullarımızda “kaçak işçi” çalıştırıyor.
Öte yandan halkımızın sırtına yüklenen ekonomik krizin sonuçlarını okullarda net şekilde görülüyor. Terlikle okula gelen, sağlıklı beslenemeyen öğrenciler var. Okul bahçesinde konuştuğumuz bir veli, asgari ücretle 4 çocuk okuttuklarını söyledi. Üstelik kirada oturuyorlar.
OKULDA ARAPÇA TABELALAR, PANOLAR VAR
Gaziantep’te zaten yetersiz olan okullarımızda çok sayıda Suriyeli öğrenci bulunuyor. Mesela Özel İdare İlkokulu’nda yaklaşık 1.100 öğrencinin eğitim gördüğünü öğrendik. Bunların 780’i Suriyeli öğrenci. Üstelik 180’ini taşımalı eğitimle başka okula gönderilmiş. Okulda Arapça tabelalar, panolar var. Bir de Suriyeli tercüman istihdam edildiğini gördük.
SARAY’DA TASARRUF YOK, EĞİTİMDE VAR!
Sayıştay raporlarında da görüldüğü üzere, Cumhurbaşkanlığının 2023 yılındaki toplam gideri 9,56 milyar TL'ye, günlük gideri ise 26.2 milyon liraya ulaşmış. Bu rakamlara göre, Saray, 2023 yılı asgari ücreti göz önüne alındığında günlük 2 bin 600 asgari ücret harcamış. Bir önceki yıla göre harcamaları yaklaşık yüzde 80 artmış. Lüksten şatafattan tasarruf etmeyenler, okullarımızdan, eğitimden tasarruf etmeye çalışıyor. Yazıktır, günahtır!”