Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü: Asla taviz verilmeyecek! Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü: Asla taviz verilmeyecek!

Fiyat artışlarının altında yatan sebepleri açıklayan Mehmet Aşkın, "Geçen yıllara oranla biber fiyatlarının yüksek olması ve maliyetleri artıran akaryakıt, nakliye, enerji gibi giderler en büyük etken." dedi. Tarihi Almacı Pazarı'nda baharat dükkanını yöneten Mehmet Aşkın, fiyat artışının sebeplerinden bahsetti. Artan fiyatların altında yatan ana sebepler, geçmiş yılın aynı dönemlerine göre yaşanılan yüksek biber fiyatları ve diğer akaryakıt, nakliye, enerji gibi maliyetlerin yükselişi. Ekmek peşinde koşan çiftçiler içinse durum hiç iç açıcı değil. Üretim giderlerinin artması ve gelirlerin azalması, ekimi terk etmelerine yol açıyor.

Mazotun, tohumun, işçiliğin maliyeti arttı

Biber üreticisi Akif Doğan da mevcut ekonomik koşullardan şikayetçi. İslahiye'deki tarlalarında geçen yıl beş ton ürün elde edebildiğini belirten Doğan, "Bu yıl üretim beklentimiz bir tona kadar düştü. Üstelik gübre, mazot, tohum ve işçilik gibi girdi maliyetlerinde yaşanan artışlar üretimi daha da zorlaştırıyor," dedi.

İşletmecileri de olumsuz etkiledi

Gaziantep'in yemek kültüründe önemli bir yere sahip olan pul biberin fiyatlarındaki artış, restoran işletmecilerini de olumsuz etkiliyor. Restoran sahibi Mustafa Çakmak, "Düşük biber rekoltesi ve fiyat artışları nedeniyle artık eskiden olduğu gibi kilolarca pul biber alamıyoruz. Şimdi yalnızca küçük miktarlarda temin edebiliyoruz," şeklinde konuşarak durumun ciddiyetini vurguladı.

Kaynak: Cihat Öztürk