AKP iktidarlarının planlı bir sağlık programı olmaması ve “Sağlıkta Dönüşüm” projesinin başarısızlığa uğraması nedeniyle Türkiye’de sağlık sisteminin çökme noktasına geldiğini ifade eden Melih Meriç, “Bu plansızlık ve programsızlık birçok sorunu da beraberinde getirdi. Sorunların en başında ise hekim sayısı ve sağlık çalışanı yetersizliği geliyor. Ülkemiz, Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) ülkeleri arasında 100 bin kişi başına düşen doktor ve uzman doktor sayısında 37 ülke içinde sonuncu. Vatandaş çöken bu sağlık sistemi ile birlikte hastanelerden randevu alamaz hale gelmiş, randevu alanlar ise MR gibi tetkik randevuları için dahi bir yıl beklemek zorunda kalmışlardır. Doktorlara 5 dakikada bir muayene dayatılması, 1 doktorun günde yüzden fazla hastaya bakmak zorunda kalması, özlük haklarında geriye gidiş yaşanması, ‘Gidiyorlarsa gitsinler’ resti, hekimlerimizin kamudan istifa etmelerine ve birçoğunun da yurt dışına gitmelerine yol açtı. Bütün bunlar neticesinde de kamuda doktor açığı krizi iyice derinleşti, vatandaşlarımız adeta sağlığa ulaşamaz hale geldi.” diye konuştu.
Emeklilik Yaşı 75’e Çekilmeli
AKP hükümetlerinin sorunu hekim ithal etme yoluyla çözmeye çalışıp bir başarısızlığa daha imza attıklarını belirten CHP’li Meriç, “Ülkemizde yetişmiş, alanlarında ihtisas yapmış ancak mevcut kanunlarda çalışma üst yaş sınırı olan 72 yaş nedeniyle emekliye ayrılmak zorunda kalmış çok sayıda hekim bulunuyor. Bu hekimlerimiz hem mesleki deneyim ve tecrübelerini aktarmak hem de yetersiz ekonomik ve sosyal olanakları nedeniyle çalışmak istemekte, emeklilik sonrası çalışmak isteyen hekimlerin emeklilik yaşının 75’e çekilmesini talep etmektedirler.
Bu talebe yönelik bir yasal düzenleme yapıldığında doktor açığı krizi bir nebze giderilecektir. İşte bu konuya ilişkin verdiğim kanun teklifinde, isteyen hekimlerin emeklilik üst yaş sınırı 72’den 75’e çıkarılmakta, ülkemizdeki sağlık sisteminin ve vatandaşın sağlık taleplerinin bir nebze olsun iyileştirilmesi amaçlanmaktadır.” dedi.