11 ayın sultanı ramazanın yaklaşmasıyla Gaziantep’te tatlı fiyatlarının ne kadar olduğu merak edildi. Baklavasıyla meşhur olan Antep’te vatandaş fiyat pahalılığından tulumba, halka tatlısı, şam ve kadayıfa daha çok yöneldiği dile getirildi. Gaziantep’te ramazanda vatandaşlar tatlı yiyebilecek mi?
Dayı Ahmet Ağa Sokak’ta tatlıcılık yapan Harun Adam, “Biz dededen beri Ramazan ayında zam yapmıyoruz. Yani bütün fiyatlarda 20 lira, 30 lira indirim yapıyoruz. Şu an Halka tatlısını 20 liradan satıyoruz. Ramazan'da gariban halka tatlısı olarak 15 liraya satacağız. Hazırlıklara başladık. Sarma taş kadayıflar şu an 35 lira Ramazan'da 30'dan devam edeceğiz. Tulumba tatlısının kilosu şu an 275 lira 200 liradan lokma tatlısı 250 lira onu da 200 liradan, Şam tatlısı 300 lira 250 liraya satacağız. Kadayıflarda da yine aynı şekilde 50'şer lira aşağıda olarak devam edeceğiz. Ramazan'da en çok güllaç tüketiliyor. Biz Ramazan'a özel güllaç yapıyoruz. Güllaç ve irmik tatlıları çok gidiyor. İftardan sonra genellikle halka tatlısı en çok satılıyor. Geçen sene 450 liradan satıyorduk bu sene 600 Lira’dan satacağız. Fıstığa gelen zamlardan ve maliyetten dolayı mecburen fiyatta artış yaşandı. Biz aslında karımızın üstüne çok bir şey koymuyoruz, üzerine hatta genelde hiçbir şey koymuyoruz.” şeklinde konuştu.
“En Çok Tulumba İle Halka Tatlıları Gidiyor”
Tatlıya zam gelmeyeceğini belirten Adam, “Ortalama tatlı fiyatları 150-300 arası satıyoruz. Tulumba, lokma, sarma, Şekerpare, hanımgöbeği, Şam tatlısı hepsi bu fiyattan gidiyor. En çok Tulumba ile halka tatlıları gidiyor. Ramazanda artış şöyle ham madde fiyatlarına bağlı, ham madde her hafta değişiyor. Geçen hafta aldığın ürünle bu hafta aldığın ürün arasında 150 lira fark var. Kimsenin alım gücü yok, nakit yok, sanal para her şey. Şu an en dip fiyattan versem bile iş yok.” ifadelerini kullandı.
“Ramazan'ın 15'inden Sonra Bayrama Yakın İşler Açılır”
Bir diğer tatlı satan Karagöz esnafı, fiyatlara zam geleceğini zannetmediğini çünkü piyasanın şu anda çok düşük olmasından dolayı kimsenin zam yapmayacağını dile getirdi. Şu anda piyasa da bir durgunluk olduğunu fakat Ramazan'ın 15'inden sonra bayrama yakın işlerin açılacağını söyledi. Her sene tatlı piyasasının Ramazan öncesi bir durgunlukla başlayıp 15'inden sonra işlerin açıldığını ifade etti.
“Biz Özellikle Ramazanda Zam Yapmayız”
Gaziantep’in Ünlü baklavacılarından Zeki İnal, Ramazanın yaklaşmasıyla tatlı fiyatları hakkında şu ifadeleri kullandı:
“Biz özellikle ramazanda zam yapmayız. Çünkü ramazanda hassasiyetimiz vardır. Zam yapacak olursak ramazandan sonra yaparız. O konuda biz hassasiyet gösteririz millet fırsatçılık yapmasın diye dikkat ederiz. Bizim 2 çeşit özel baklavalarımız var. Fıstığı fazla şekeri az onun kilosu 1400 lira. Şöbiyetimizin kilosu da 1500 Lira.”
“Fiyatlarımız aynı stabil, ramazanda da böyle devam edeceğiz”
Bir diğer Baklava satan Yeşilsu esnafı, “Fiyatlarımız aynı stabil, ramazanda da böyle devam edeceğiz. Şam, düz kadayıf en çok satılıyor. En çok favori olarak şam tatlısı gidiyor. Şam tatlısı 300 Lira, Klasik kadayıf 500 Lira Burma kadayıf ve billuriye kadayıf 600 Lira. Girdi maliyetleri arttığı için bizde bunları mecburen fiyatlara yansıtıyoruz. Geçen yılla bu yıl arasında 100 lira fark var sadece. Baklavayı alamayan vatandaş bugün şam ve kadayıfa yöneliyor.” şeklinde konuştu.
“Taze tel kadayıfa Ramazan'da daha çok talep oluyor”
Taze Tel Kadayıf Satan Esnaf, “Taze tel kadayıfa Ramazan'da daha çok talep oluyor. Çünkü vatandaş kendisi yapmayı tercih ediyor. Kalabalık aileler daha çok alıyor. Şu an düz kadayıfımız 100 lira, burmalı 120 lira. Ramazanda ir değişiklik olacağını zannetmiyorum, belki ramazandan sonra olabilir. Çünkü tüp ve un fiyatları yükseliyor. Piyasaya bağlıyız bakalım. Zam olmazsa da yılbaşına kadar böyle devam eder.” ifadelerine yer verdi.
Burma kadayıf satan Esnaf ise, “Şu an tatlı fiyatlarımız 850 Lira geçen sene biz Ramazan'da 700 liraya burma kadayıf satıyorduk. Geçen sene fiyatlarda çok oynaklık vardı. Bu sene şu anda kiralar hariç bir oynaklık yok. Ramazan ayından sonra 750 oldu. Valla 4-5 aydır da biz bu fiyata satıyoruz. Olağanüstü bir fıstıkta ya da yağa zam gelmediği sürece fiyatlarımızda artış olmaz. En çok Ramazan'da ve özel günlerde talep artıyor. En çok burma kadayıf tatlımız tercih ediliyor. Hasır diye adlandırdığımız billuriye türü bir kadayıfımız var ve düz kadayıfımız var. 3 çeşit tatlımız var.”