Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu’nun düzenlediği ankettte 18 ile 25 yaş aralığındaki gençler, gündemde geniş yer bulan şiddet olaylarının idamın da içinde olduğu yasaların daha sıkı uygulanması ve farkındalığın artırılmasıyla çözülebileceğini belirtti.

İmzalar atıldı İmzalar atıldı

Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu, 7 bölgede 30 üniversiteden 18-25 yaş aralığında 4 bin 500 öğrenci ile kapsamlı bir anket çalışması gerçekleştirdi. Anket sonuçlarına göre, toplumsal şiddet olaylarının önlenmesi için en çok desteklenen önlem yüzde 67 oranıyla içinde idamın geri getirilmesi seçeneğinin de olduğu yasaların daha sıkı uygulanması oldu. Bunu yüzde 8 oranıyla eğitim, yüzde 13 ile toplumsal farkındalık kampanyaları izledi. "Önlem aile içi eğitim" diyenlerin oranı ise ankette yüzde 12 oldu.

Toplumsal şiddet olaylarının artmasının başlıca nedenleri arasında yüzde 38 ile yetersiz yasal önlemler ilk sırada yer alırken, ekonomik sorunlar yüzde 31, yetersiz eğitim yüzde 19 ve aile içi şiddet yüzde 12 oranında oldu. Toplumun hangi kesimlerinin daha fazla sorumluluk alması gerektiği sorusuna verilen yanıtlar ise hükümetin yüzde 46 oranında en büyük sorumluluğa sahip olduğunu gösterdi. Ankete katılan gençler, aileleri yüzde 23, okulları yüzde 18 ve sivil toplum kuruluşlarını yüzde 13 oranında sorumlu gösterdi.

Şiddet, toplumda derin bir travma ortaya koyuyor

Farkındalık oluşturmak için önerilen etkinlikler arasında sosyal medya kampanyaları yüzde 39 ile ilk sırada yer alırken, eğitim seminerleri yüzde 36, toplumsal farkındalık projeleri yüzde 19 ve bilgilendirici broşürler yüzde 7 oranında desteklendi. Toplumsal şiddet olaylarının toplum üzerindeki psikolojik etkileri konusunda katılımcıların yüzde 87’si aşırı olumsuz, yüzde 8’i olumsuz ve yüzde 5’i nötr görüş bildirdi. Bu sonuç, şiddetin toplumda derin bir travma oluşturduğunu ortaya koydu. Duygusal tepkiler açısından ise öfke yüzde 48 ile en yaygın duygu olarak belirtilirken, korku yüzde 23, üzüntü yüzde 19 ve umutsuzluk yüzde 10 oranında ifade edildi.

Anket sonuçlarını değerlendiren Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu Genel Başkanı Bilal Okudan, “Sonuçlar, toplumsal şiddet olaylarının önlenmesi ve etkilerinin azaltılması için çok yönlü bir yaklaşım gerektiğini ortaya koymaktadır. Daha sıkı yasaların uygulanması, eğitim ve farkındalık kampanyalarının artırılması, ekonomik sorunların çözülmesi ve psikolojik destek hizmetlerinin yaygınlaştırılması, şiddetin önlenmesinde ve toplumun iyileştirilmesinde önemli adımlar olacaktır. Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu olarak, bu konuda üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız ve gençlerimizin daha güvenli bir geleceğe adım atabilmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.

Kaynak: İHA