Gluten Nasıl Soruna Neden Olur?
Çölyak hastalığında şiddetli glüten intoleransı vardır. Gluten, ince bağırsakların astarına zarar veren ve sonuç olarak besinlerin emilimini engelleyen bir bağışıklık tepkisini tetikler. 50 miligram kadar glüten tüketimi, kabızlık, ishal, şişkinlik, karın ağrısı, döküntü ve baş ağrısı gibi bir dizi semptoma neden olur. Çölyak hastalığı olan kişilerde glüten osteoporoz, nöbetler, sinir hasarı ve kısırlık gibi komplikasyonlara yol açabilir. Çölyak dışı glüten duyarlılığı olarak da bilinen glüten duyarlılığında glüten, çölyak hastalığındakine benzer semptomlara neden olur, ancak bağırsak hasarı oluşturmaz.
Glutensiz Yaşamak
Buğday, arpa ve çavdardan yapılan yiyecekler son derece yaygındır. Mevcut birçok sağlıklı ve lezzetli glutensiz alternatife rağmen bunları diyetinizden çıkarmak zor olabilir. Bu nedenle, genel beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olması için bir diyetisyene veya doktora danışmanız gerekebilir. Doğal olarak glütensiz gıda sınıfları et ve kümes hayvanları, süt ürünleri, balık ve deniz ürünleri, fasulye, baklagiller, fındık, sebze ve meyveler ve geleneksel soya gıdalarıdır. Doğal olarak glütensiz tahıllar arasında yulaf, darı, sorgum, karabuğday, yabani pirinç, kahverengi pirinç ve kinoa bulunur.
Kaçınılması gereken yiyecekler arasında tüm buğday çeşitleri, arpa, çavdar, tritikale, seitan, buğday bazlı soya sosuyla birleştirilmiş proteinler, panelenmiş et, kümes hayvanları veya balık, maltlı sütlü içecekler, damıtılmamış likörler, biralar ve glütenden yapılmış biralar bulunur.
Konserve, dondurulmuş, kurutulmuş ya da daha önce doğranmış meyve ve sebzeler gibi gıdaları, ilave tatlandırıcılar ve sos şeklinde glüten içeren bileşenler içerebilecekleri veya glüten ile çapraz kontamine olabilecekleri için iki kez kontrol edin. İşlenmiş etler, kıyma, aromalı süt ve yoğurt, işlenmiş peynir, dondurma gibi diğer gıdalar glüten açısından iki kez kontrol edilmelidir.
Glutensiz Diyetin Olumsuz Yönleri
Buğday, arpa ve çavdar, aralarında lif, demir kalsiyum ve B vitaminleri bulunan bir besin kaynağıdır. Bunları diyetinizden çıkarmak, alternatifleri değişen besin seviyelerine sahip olabileceğinden beslenme eksikliklerine neden olabilir. Glutensiz bir multivitamin-multimineral takviyesi almak, glutenden kaçınmaya çalışan herkes için iyi bir fikirdir. Bazı glütensiz gıdalar, glüten eşdeğerlerine göre daha düşük miktarda lif ve daha yüksek miktarda yağ, şeker ve kalori içerebilir. Bu kilo alımına neden olabilir.
Glutensiz bir diyetin maliyeti, gluten içeren bir diyete kıyasla yüksektir. Glutensiz diyetiniz doğal olarak glutensiz olmayan yiyecekleri içeriyorsa, maliyet önemli ölçüde yüksek olabilir. Son yıllarda çölyak hastalığı veya glüten duyarlılığı olmayan kişiler daha sağlıklı hissetmek, kilo vermek, otizmi tedavi etmek ve enerjiyi artırmak için glütensiz diyetlere geçiyorlar. Glutensiz bir diyetin bu faydaları kanıtlanmamıştır ve medyadaki çok az kanıta ve referansa dayanmaktadır veya hiç yoktur.