Bolu’da Yaşanan Katliam
Yangının bir kader değil, elektronik algılama ve söndürme sistemleriyle önlenebilen bir felaket olduğunu vurgulayan Öztürkmen, “Ancak ülkemizdeki denetim eksikliği ve yetersiz mevzuat düzenlemeleri yangınların katliamlara dönüşmesine yol açmaktadır. Maalesef bu katliamlardan birini geçtiğimiz günlerde Kartalkaya Kayak Merkezi’nde yaşadık. Bir otelde çıkan yangında 78 yurttaşımızı kaybettik.
Projelendirme, uygulama, kontrol-bakım, eğitim ve tatbikat gibi süreçler büyük önem taşımaktadır. Yanlış projelendirmeler, proje doğru olsa bile yanlış ve eksik uygulamalar, kontrollerin zamanında yapılmaması veya göstermelik kontrol raporları, yangın felaketlerinin son bulmamasına neden olmaktadır” diye konuştu.
Günah Keçisi Bulmak Sorunu Çözmez
‘Her olay sonrası sorumluları veya günah keçilerini bulmak, yargılamak sorunu çözmez’ diyen Öztürkmen şu ifadeleri kullandı: “Benzer bir olay yaşanana kadar felaket yine unutulur. Sorun bu değil. Sorun sistemin yanlış kurgulanması, denetim ve işleyişin hatalı olmasıdır. Artık her sabah bir felaket haberi ile uyanmak istemiyoruz. Bilimin, tekniğin, mühendisliğin ve mühendis örgütlülüğünün yok sayıldığı bir sistem istemiyoruz.
Denetim, kamusal bir görev ve sorumluluktur, piyasanın insafına bırakılamaz. Kural ihlalleri ve kuralsızlığa varan uygulamalar kabul edilemez. Halkın can ve mal güvenliği kâr hırsına feda edilemez. Oda olarak, ilgili mevzuat düzenlemeleri ve uygulamaları konusunda ve denetim/kontrol süreçlerinde her türlü desteğe ve göreve hazırız.”