Gözler, sadece görmemizi sağlayan organlar olmanın ötesinde, çeşitli hastalıkların erken belirtilerini de gösterebilmektedir. Sağlık alanında sürekli olarak yapılan araştırmalar, göz hastalıkları ve tedavi yöntemleri hakkında yeni keşifler ortaya koymaktadır. Uzmanlar, göz sağlığının korunmasının yanı sıra, göz muayenelerinin birçok sistemik hastalığın teşhisinde kritik önem taşıdığını vurgulamaktadır.

Alanında uzman Op. Dr. Hatice Yücel, “Vücuttaki birçok hastalık gözde de belirti veriyor. Hatta bazı hastalıkların ilk teşhisini biz göze bakarak anlıyoruz ve hastayı o şekilde yönlendiriyoruz. Örneğin hasta görme bozukluğuyla geliyor. Şeker hastası olduğundan haberi yok hastanın. Biz bakıyoruz şeker hastası olduğunu söylüyoruz hastaya. Mutlaka bir ilgilenen uzmanına başvurmasını söylüyoruz. Bunun gibi birçok hastalık sayabiliriz? Behçet hastalığını sayabiliriz. Ankirozanspondrit ve diğer bütün romatizmalı hastalıklar yine göz bulgularıyla seyrediyor. Sistemik hipertansiyon, yine bunlarda göz bulguları ve seyrediyor. Kafa içerisinde ki tümörler, onlarla bazen ilk bulgu olarak göz ve bulgu verebiliyor. Yani birçok sistemik hastalık gözle alakalı. Mutlaka okul öncesi, yeni doğan bebekleri de mutlaka görmek istiyoruz. Bir yaşında görmek istiyoruz çocukları. Bir de okula başlamadan önce mutlaka muayenelerinin yapılmasını istiyoruz çocukların” ifadelerini kullandı.

Çocuklarda göz rahatsızlığı

Op. Dr. Hatice Yücel Günümüzde çocuklardaki göz hastalığı oranlarından bahsetti. Yücel, “Çok fazla artmış durumda. Çocuklarda göz olarak en önemli sebep cep telefonu, tablet ve bilgisayarın yani dijital aletlerin hayatımıza girmesi. 2050 yılında yapılan çalışmalara göre her iki çocuktan birinin gözlüklü olacağını ortaya koyuyor. Ben özellikle hastalarıma çok ciddi önemli olduğunu anlatıyorum. Aileleri uyarıyorum. Günlük işte cep telefonu, tablet ve bilgisayara bakma sürelerini yarım saatten fazla olmasın diyorum. Sadece bunlara bakmak değil. Kapalı ortamda yani ev içerisinde, oda içerisinde sürekli vakit geçirmek, oksijeni düşük ortamda vakit geçirmek de göz hastalıklarını artırıyor çocuklarda. O yüzden mutlaka gün içinde kırk beş dakika çocukların açık havada, en az kırk beş dakika vakit geçirmesinin, göz sağlığına oldukça faydalı olduğunu ortaya koymuş yapılan çalışmalar. O yüzden bunlara ailelerin dikkat etmesini mutlaka söylüyorum” dedi.

Alerjilerin arttığına da değinen Yücel, “Biz genelde mevsimsel göz alerjilerini görüyoruz. İlkbaharda ve sonbaharda şiddetlenen kışın uyuyan, kışın uyur genelde göz alerjileri ilkbaharda polenlerle birlikte artar. Sonbaharda yine yaprakların dökülmesiyle, etrafa saçılan alerjenlerle artar. Onun dışında kullandığı ilaçlara bağlı alerjiler olabilir ama en sık gördüğümüz alerji mevsimsel göz alerjisi. Özellikle ergenlik döneminde çok sık görüyoruz. Ve buna bağlı gözlerde kaşınma oluyor tabii ki alerjiye bağlı. Asla çok sakıncalı gözleri kaşımamak lazım. Gözümüzü kaşıdığımızda gözümüzün ön tabakası, korner dediğimiz tabakada incelme oluyor ve bu kerede konst hastalığına sebep oluyor. Dolayısıyla mutlaka ve mutlaka hastalarıma özellikle söylüyorum. Göz kaşımak hiç doğru bir şey değil. Gözler kaşınacak organlar değil. Gözlerimiz kaşındığında gidip soğuk suyla gözlerimize masaj yapabiliriz, yıkayabiliriz, dinlendirebiliriz. Dediğim gibi Mevsimsel Alerjiler en sık gördüğümüz alerjilerdir” ifadelerine yer verdi.

‘Tek tip şaşılık yok’

Şaşılığın tek tip olmadığını belirten Yücel, ‘Birçok tipte şaşılık var. Bazı şaşılıklar göz içi tümörlerin haberleri bile olabilir. O yüzden çocuğun gözünde şaşılık varsa en kısa zamanda göz doktoruna başvurması gerekiyor. Özellikle çocukluk yaş grubunda gördüğümüz şaşılık altında retinoblastom adını verdiğimiz göz tümörü yatabilir. Bazı çeşitleri gözlükle tedavi ediyoruz. Bazı şaşılıkları cerrahiyle tedavi ediyoruz. Fakat şaşılığı olan çocuklarda daha önemli olan konu gözdeki tembellik. Yani aslında bizim şaşılık hayatın her döneminde Yani on beş yaşında da şaşılık ameliyatı olur çocuk. Bir yaşında da olur. Elli yaşındaki erişkin bir insan da olur. Ama önemli olan göz tembelliği, gelişmeden, şaşılığı gözlükle ya da kapama tedavisiyle ya da ameliyatla ortadan kaldırmak. Göz tembelliği şaşılık olmadan da ortaya çıkabilir. Genelde küçük yaş grubunun ilgi alanı yakındır. Yakına baktığı için uzaktaki görüp uzakta ne kadar gördüğünü anlayamaz. Ebeveynler de bunu anlayamaz ne zamana kadar okula gidene kadar. Çocukta aslında göz tembelliği vardır.  Dolayısıyla şaşılık olan bir çocuğun en kısa zamanda mutlaka göz hekimine başvurması gerekiyor.” dedi.

Gözün besinlerle desteklenmesini de belirten Yücel göze en faydalı besinler hakkında şöyle konuştu: “Balık çok önemli Omega çünkü göz için çok değerli bir besin bir vitamin. Yine havuç A vitamini, ıspanak, yeşil yaprakla işte yeşil Şu an maydanoz, sarımsak. Bunlar bizim için çok faydalı. Turp yani şöyle aslında söyleyebiliriz. Renkli sebze ve meyveler yani işte kırmızı turp, mor lahana, işte havuç, bunlar göz için çok değerli ama özellikle balık çünkü içinde omegadan dolayı göz sağlığı için çok önemli bir besin kaynağı diyebiliriz. Birinci sıraya balığı koyabiliriz.”