Havaların hızla soğuması ile beraber solunum yolu hastalıklarına yakalanma oranı günden güne artıyor. Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Gülfem Yıldırım hastalık sürecinde oluşabilecek en büyük riske dikkat çekerek gribi atlattığını düşünen kişilere seslendi.

Ağır grip semptomları beraberinde viral zatürre tehlikesini öne çıkarıyor. Vücuda hızla yayılan virüsler bazı belirtilerle kendisini açığa çıkarsa da hangi virüs olduğu ancak testlerle fark edilebiliyor.

Viral Zatürre Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?

Uzmanlar Uyardı: Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'ne Dikkat! Uzmanlar Uyardı: Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'ne Dikkat!

Grip sonrası dönemde hastalığın viral zatürreye evrilmesini önleyebilmek için önceden önlem almak gerekiyor: Uzman doktora göre bağışıklık sistemini güçlü tutmaya çalışanlar için bu süreç daha sağlıklı ilerliyor. Viral enfeksiyonların belirtilerini fark eden bir kişi bu süreci hafif semptomlarla atlatabiliyor.

Ancak viral zatürre geçiren bir kişi için bu durum daha yıkıcı bir etki oluşturuyor. Viral zatürre diğer solunum yolu hastalıklarına benzeyen nefes darlığı, göğüs ağrısı, öksürük, titreme, baş ağrısı ya da halsizlik gibi belirtilerle kendini gösteriyor.

Viral Zatürre Kimler için Tehlikeli? Neler Yapılabilir?

Viral zatürre riski yaşlılarda, özellikle astım hastalığı bulunanlar, diyabet rahatsızlığı olanlar ya da kronik hastalığı bulunanlar için daha ağır geçebiliyor. Beslenmede güçlük yaşayanlar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar için ölümcül olabilecek risk dahi teşkil edebiliyor.

Virali zatürre riskini azaltabilmek için gün içinde bol sıvı alımı yapılmalı. Ateş düşürücü ya da ağrı kesici takviyelerle vücudun sağlıklı hale getirilmesi sağlanmalı ve bol bol dinlenmelidir. Doktor tavsiyesi ile alınacak antiviral ilaçlarda bu süreçte tedavi için uygun görülür.

Viral Zatürre Riskinden Nasıl Korunulur?

Viral zatürre riskinden korunabilmek için grip semptomları fark edildiği anda önlemler alınmaya başlanmalıdır. Kapalı ortamlarda maske takmaya dikkat etmeli, sık sık su ve sabunla ellerin dezenfekte edilmesine önem verilmelidir.

Risk grubunda bulunan kişilerin grip aşısını yaptırmış olması da korunma yöntemleri arasında yer alır. Öksürme ya da hapşırma yolu ile geçebilen bu hastalıktan korunabilmek için hijyen kurallarına uyarak hastalığı önleyici tedbirler almak gerekir.

Editör: Barış Tekeci