Magnezyum, kalp ritmi ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan, kemiklerin sağlam kalmasını destekleyen ve vücudun çeşitli hayati fonksiyonları için gerekli olan önemli bir mineraldir. Ancak insan vücudu magnezyumu kendi başına üretemez, bu nedenle bu minerali gıdalar yoluyla almak zorundayız. Vücutta yeterli magnezyum bulunmadığında, kalsiyum emilimi zorlaşır ve bu durum kas kramplarına, yorgunluğa, mide bulantısına, kusmaya ve kalpte ritim bozukluklarına yol açabilir.
Vücudumuzdaki magnezyumun yaklaşık yüzde 60'ı kemiklerde ve dişlerde depolanırken, yüzde 39'u yumuşak dokularda bulunur. Geriye kalan yüzde 1 ise kanda yer alır. Magnezyum, en önemli organlarımız olan beyin ve kalpte, diğer organlara göre daha yüksek oranlarda bulunur.
Çiğ Fındık:
Fındık, protein, lif, fitokimyasal ve doymamış yağ asitleri barındırır. Aynı zamanda kalsiyum, selenyum ve magnezyum gibi önemli mikro besinler içerir.
Faydaları Nelerdir?
Fındığın içerisinde kemik sağlığını güçlendirmede etkili olan C ve E vitaminleri bulunur. Magnezyum, kalsiyum, demir ve potasyumu da içerisinde bulunduran fındık, osteoporoz riskini düşürmede yardımcı olarak kemik sağlığını güçlendirir. Osteoporoz ise, kemiğim içerisindeki mineral yoğunluğunun düşmesi sonucu kemiklerin zayıflayıp güçsüz bir hale gelmesdir.
Kanseri Azaltıyor
Fındık, antioksidan bileşikler içerir. İçerdiği vitamin ve minerallerden dolayı kanser riskinin azaltımasında yardımcıdır. Özellikle de E vitamini bakımından zengin olan fındık, kansere neden olabilecek hücre hasarına karşı adeta bir kalkan görevi görür.
Sindirime Yardımcı
Fındığın içerisinde bulunan diyet lifi, bağırsakta bulunan yararlı bakterileri artırır. Aynı zamanda kabızlık gibi sindirim sistemi problemlerine karşı olumlu etkileri bulunur. Fındıktaki lif ve polifenoller sindirimi artırmaya yardımcı probiyotikler olarak da çalışmaktadır.
Kilo Kaybı
Fındığın içerisinde bulunan sağlıklı yağlar, lif, protein ve diğer besin öğeleri açısından oldukça zengindir. Bu besin öğeleri tokluk hissini artırabilir ve açlık hissiyatını da önemli ölçüde azaltır. Dolayısıyla düzenli ve yeteri kadar fındık tüketimi kilo vermede de oldukça etkilidir. Ancak burada fındığı ne kadar tükettiğiniz önemlidir. Kilo vermek için doktorunuzun vermiş olduğu ölçülere göre tüketmeniz tavsiye edilir.
Kalp Sağlığına Etkisi
Düzenli fındık tüketildiğinde, kalp sağlığı desteklenerek olası kalp hastalıklarının riski azalır. Vücuttaki kolesterol seviyesi düşürülür ve bu durum da kalp krizi riskini azaltılmasını sağlar. Ayrıca fındık, kalp sağlığına iyi gelen yüksek oranda oleik asit miktarı içerir.
Bağışıklık Sistemine Etkisi
Fındık, E vitamini açısından oldukça zengin bir besindir. E vitamini, kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasını önleyerek kansızlığın önüne geçer. Kan dolaşımının doğru olması, soğuk algınlık gibi hastalıkların riskini önemli ölçüde azaltarak bağışıklık sistemini güçlendirir.
Beyin Sağlığına Etkisi
Fındığın içerisinde, proantosiyanidinler, kuersetin ve kaempferol gibi fitokimyasal maddeler vardır. Bu proantosiyanidinler 'flavonoidler' şeklinde isimlendirilen gruba aittir. Flavonoidler ise beyin sağlığını önemli ölçüde destekler. Ayrıca fındık, triptofan ve izolösin amino asitlerinden zengin olduğu için psikolojik olarak kişinin kendisini daha iyi hissetmesini sağlayarak depresyon riskini de düşürür.
Cilde Etkisi
Fındık, içerisinde bulunan doymamış yağdan dolayı özellikle kozmetik sektöründe sıklıkla tercih edilir. Çünkü bu yağın tedavi edici özelliği bulunur. Fındıkta bulunan fenolik bileşikler, erken yaşlanmayı önler, güneşin zararlı ışınlarından oluşabilecek hasarlara karşı korur ve akne gibi cilt sorunların tedavisinde oldukça etkilidir. Aynı zamanda fındık, cilde ışıltı katmaya yardımcı olacak antioksidan ve E vitamini içerir.
Saç Dökülmesini Önler
Fındığın içerisine son derece zengin bir E vitamini oranı bulunur. İçerisinde bulunan E vitamini sayesinde, saçı besler ve sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlar. Fındıkta bulunan protein, çinko, selenyum kafa derisini iyileştirerek saç dökülmesini önemli ölçüde azaltabilir.