Kabızlık, bağırsak hareketlerinin yavaşlaması veya zorlaşması sonucunda oluşur ve birçok insanın hayatında en az bir kez yaşadığı bir durumdur. Bazı bireylerde ise kabızlık kronik hale gelebilir. Tuvalet alışkanlıkları kişiden kişiye değişse de, haftada üç kereden daha az tuvalete gitmek ve zorlanmak kabızlık belirtisi sayılır. Kabızlık yaşayan bireyler ciddi sağlık sorunları yaşamasa da günlük hayatta sıkıntılarla karşılaşabilir. Ancak, önereceğimiz besinle kabızlık sorununu tamamen ortadan kaldırabilirsiniz.

Kabızlık Nedir?

Kabızlık, teknik olarak haftada üç defadan daha az tuvalete çıkmak şeklinde tanımlanır. Ancak bu sıklık kişiden kişiye değişir. Bazı insanlar günde birkaç kez tuvalete çıkarken, bazıları birkaç günde bir çıkar. Her bireyin kendi rutini, onun için en uygun olanıdır. Bu nedenle, haftada üç defadan az olmadığı sürece ve rutininiz bozulmadığı sürece sayıların çok önemi yoktur.

Kabızlığın diğer belirtileri şunlardır:

Tuvalete çıkarken zorlanma

Tuvaletten sonra bağırsakların tamamen boşalmadığı hissi

Kuru ve sert dışkı

Isırgan Otu: Zayıflama İçin İdeal Mi, Yoksa Riskler mi Taşıyor? Isırgan Otu: Zayıflama İçin İdeal Mi, Yoksa Riskler mi Taşıyor?

Kabızlık Neden Olur?

Kabızlığa neden olan sebepler arasında en yaygın olanlar:

Yeme düzeninde yapılan değişiklikler

Yeterli su ve lif tüketmemek

Aşırı süt ve süt ürünü tüketmek

Yeterince aktif olmamak

Tuvaleti ertelemek

Aşırı stres

Belirli ilaçların kullanımı

Gebelik

Sindirim sisteminde kas ve sinir sorunları

Bazı kanser türleri

Yeme bozuklukları

Kabızlık Ne Kadar Yaygın?

Kabızlık toplumda çok konuşulmasa da aslında oldukça yaygındır. Amerika'da bu sorun için yılda en az 2,5 milyon kişinin doktora başvurduğu bilinmektedir. Ülkemizde de yaygın bir kabızlık sorunu bulunmaktadır. Her yaştan bireyde görülebilmesine rağmen kronikleşen kabızlık için daha yatkın gruplar vardır.

Yaşlılar

Yaşlı bireyler, gençlere kıyasla daha az hareket etme eğilimindedir. Ayrıca, yaşlı bireylerin sindirim sistemi ve metabolizması yavaş çalıştığından kas kasılma gücünde düşüş yaşanarak kabızlık daha kolay kronikleşebilir.

Kadınlar

Kadınlar, özellikle hamilelik ve doğum sonrası süreçte hormon değişiklikleri nedeniyle kabızlığa daha yatkındır. Hamilelik sürecinde bebek, anne karnında bağırsakları sıkıştırarak dışkının geçişini yavaşlatabilir.

Lif Tüketmemek Kabızlık Yapıyor

Yeterli miktarda ve yüksek lif oranına sahip besinler tüketmemek de kronik kabızlığa neden olabilir. Yüksek lifli gıdalar, bağırsakların çalışmasına destek olduğu için tuvalete çıkmayı kolaylaştırır.

Kabızlığa Mucize

Kabızlığın en büyük düşmanı lifli gıdalardır ve bu gıdalar arasında en etkili olanlardan biri de eriktir. Eriğin tüketilmesi, kısa sürede kabızlık sorununuza çare olabilir.

Özellikle kuru erik, sabahları aç karnına suyla tüketildiğinde kronikleşmiş kabızlığa bile iyi gelir.

Kuru Erik Nasıl İşe Yarıyor?

Kuru erik, en zengin lif kaynaklarından biridir. Bir tanesi bile yaklaşık 1 gram lif içerir. Bu oran, diğer besinlerle kıyaslandığında göz ardı edilemeyecek kadar yüksektir. Araştırmalar, kuru eriğin müshil türevi ilaçlardan daha etkili olduğunu ortaya koymuştur.

Başka bir çalışmada ise kuru eriğin, kabızlık tedavisinin ilk basamağı olarak kullanılması önerilmektedir. Eriği tane olarak yiyebileceğiniz gibi suyunu sıkarak meyve suyu olarak da tüketebilirsiniz.

Kronik Kabızlığa Çare Oluyor

Kronik kabızlık sorununuz varsa müshil gibi ilaçlar yerine, daha etkili ve doğal bir çözüm olarak kuru erik tüketebilirsiniz. Beslenmenize günde 4 adet kuru erik eklemek, kronik kabızlığınızı kısa sürede tedavi edecektir. Etkisini daha hızlı görmek için sabahları aç karnına bir bardak suyla tüketmeniz yeterli olacaktır.

Kaynak: Haber Merkezi