Türkiye’nin ticari hacminin en yüksek olduğu sektörlerin başında gelen inşaat sektöründeki son dönem durgunluk dikkat çekiyor. Özellikle enerji piyasasına gelen zamlardan dolayı durgunlaşan inşaat sektörüne dair Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği (GAİMDER) Başkanı Bora Kanevetçi gazetemize konuştu. Ukrayna-Rusya arasındaki savaştan inşaat sektöründeki girdi maliyetlerine kadar çeşitli Gaziantep içerisinde sektörün genel gidişatı hakkında bir tablo çizen Kanevetçi önemli demeçler verdi.
Son dönemlerde ekonomik bunalımdan dolayı piyasalardaki girdi maliyetlerinin artmasına sebebiyet verirken buna bağlı olarak inşaat sektöründe durgunluk yaşanıyor. Girdi maliyetlerindeki belirsiz artışın inşaat sektörünü sekteye uğrattığını belirten Kanevetçi çok sayıda porjenin iptal edildiğini belirtti. Kanevetçi “Emtiya ve girdi fiyatlarındaki öngörülemeyen atışlar ister istemez sektörün daralmasına yol açmıştır. Yeni projeye başlarken de önceden bir kez düşünüyorlarsa şimdi on kez düşünüyorlar. Bundan dolayı yeni projelerini erteleyen ya da iptal eden çok sayıda müteahhit var. Çünkü mevcut ekonomik yapıda maliyet hesaplarını kestiremiyorlar. Malzeme ve girdi fiyatlarındaki artışlar zorunlu olarak satış fiyatlarına yansıyınca konut fiyatlarında doğal olarak bir artış yaşandı” ifadelerini kullanarak piyasadaki zor süreçten bahsetti.
Gaziantep önemli bir ticari hacme sahip olduğunu belirten Kanevetçi süreçten nispeten az etkilendiğini belirtti. Kanevetçi “Gaziantep ülkemizdeki ekonomik döngü olarak şanslı illerden bir tanesi. Sanayinin gelişmiş olması ve ticaretin yoğun bir şekilde dönmesi yine de sektörün önünün tıkanmasını bir nebze olsun önlüyor” ifadeleri kullanarak Gaziantep inşaat sektörüne dair bilgiler verdi.
İnşaat sektörünün enerji piyasasından yoğun bir şekilde etkilendiğini belirten Kanevetçi diğer piyasalarda yaşanan fiyat dalgalanmasının inşaat sektörünü olumsuz etkilediğini ifade etti. Kanevetçi “Diğer sektörlere gelen fiyat artışları kaçınılmaz olarak inşaat girdi maliyetlerine yansımaktadır. Özellikle enerji piyasasına gelen maliyet artışları inşaat malzemelerine yansıyınca doğal olarak sektörümüz de etkileniyor.
Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın inşaat sektörünü olumsuz etkilediğini belirten Kanevetçi hammadde tedarikinde problem yaşandığını ifade etti. Kanevetçi “Savaşın bütün piyasaları etkilemesi kaçınılmazdır. İnşaatta kullandığımız demirin büyük çoğunluğu hurdadan üretiliyor ve bunun büyük bir kısmı Ukrayna ve Rusya’dan geliyor. Haliyle hurda fiyatlarındaki artış demire de yansıyor. Pandemiyle birlikte başlayan zaten bir tedarik zinciri problemi varken bir de Ukrayna – Rusya savaşı problemi iyice çıkmaza sürükledi” sözleriyle savaşın sektör üzerindeki yıkıcı etkisini açıkladı.
Piyasalardaki sıkışmanın inşaat sektörüne daha az yansıması için gerekli çalışmaların bir an evvel yapılmasının zorunlu olduğunu belirten Kanevetçi maddi desteğin sektörü ayağa kaldıracağını vurguladı. Kanevetçi “Öncelikle devletimizden ve yetkililerden isteğimiz istihdamın ve ekonominin öncüsü olan inşaat sektörüne desteğin devam etmesidir. Belli bir süre için temel inşaat malzemelerinde KDV indirimi uygulanması, konut kredilerinde düşüş sağlanması, temel inşaat malzemelerinin ihracatı devam ederken iç piyasasının rahatlatılması için üreticilerin teşvik edilmesi lazım” sözleriyle piyasaya yönelik isteklerini dile getirdi.

Malzeme üretiminde çok sayıda haksız ve fahiş fiyat uygulaması olduğunu belirten Kanevetçi durumun düzeltilmesi için denetimin artırılması gerektiğini ifade etti. Kanevetçi “Malzeme üretiminde haksız ve fahiş fiyat artışı varsa bunların denetiminin artırılması gerekiyor. Örneğin enerji piyasasına gelen aynı zam oranıyla üretim malzemelerine zam yapılması yanlıştır. Burada üreticilere de büyük iş düşüyor. Yıllardır inşaat sektörü üzerinden ticari kazanç elde ederken kendileri de sektörü rahatlatacak adımları atarak fiyatlarında gerileme sağlamalıdırlar” sözlerini kullandı. (Yılmaz Yapıcı)

Editör: Haber Merkezi