Dünya mutfağında önemli bir yere sahip ve gastronominin başkenti olarak nitelendirilen Gaziantep’in yöresel bayram yemeği yuvarlama cepleri yakıyor. Ramazan Bayramı’na günler kala yuvarlama yaptırmak isteyen vatandaş dertli.
Ramazan ayında beyaz ve kırmızı ete, sebzeye, meyveye ve diğer gıda ürünlerine üst üste yapılan zamlar vatandaşları bıktırdı. Gaziantep’e özgü yuvarlamanın malzeme fiyatlarının artması nedeniyle bu yıl çok sayıda aile yuvarlamadan mahrum kalacak.
Gaziantep’te uzun yıllardır ev hanımlarına kolaylık sağlamak ve aynı zamanda kadınlara istihdam sağlamak amacıyla kurulan bir işletmeye fiyatlar ve yaşadıkları zorluklar adına sorular sorduk.
Pandemi döneminde hijyen açısından çalışmaya ara verdiklerini dile getiren işletme sahibi Pınar Yaylacıklıoğlu: ‘’Bayram yemeğimiz olan yuvarlama her evin olmazsa olmazı ancak pandemi dönemi Ramazan Bayramı bizim için sancılı geçti. Siparişlerimiz durma noktasına geldi hatta çalışanlarımıza ücretsiz izin vermek durumunda kaldık. Aslında bizim sektör yalnızca bayrama bağlı değil. Yılın her ayı ve günü iş yapabiliyoruz çünkü amacımız Gaziantepli kadınlara yemekler konusunda destek olabilmek. Özel gün ve davetlerde özellikle yemekli düğünlerde yine siparişler alıyoruz. Ancak az evvel de belirttiğim gibi pandemi süresince düğün sektörü durağandı aynı zamanda hijyen kuralları açısından halkımız haliyle sipariş verme konusunda endişe duydu. Sabrettik ve salgını el birliği ile yendik, kısıtlamalar azaltılarak kaldırıldı. Bunun üzerine tam işlerimiz yoluna giriyor derken zamlar belimizi büktü. Ete gelen zam, elektrik ve su faturalarının eskiye göre kat kat yüksek gelmesine rağmen müşterilerimize daha iyi imkan sunmak için firma olarak fiyatları çok çok yansıtmamaya çalışıyoruz. İşletmemizde kurabiye de yapıyorduk ancak buna ara verdik çünkü müşterilerimize pahalılıktan fiyat veremiyorduk. Şu an yuvarlama siparişlerimiz var ve bu talep bizi şaşkına çeviriyor çünkü geçen sene aldığımız ürünleri şu an yüzde 150 yüzde 200 zamla alıyoruz’’ dedi.
Kontrol altına alınamayan döviz kuru artışı, Türk Lirası’nın yabancı para birimleri karşısında değerini yitirmesi, canlı hayvan ihracatında üst sırada yer alan Gaziantep’te et fiyatlarının yükselmesi, ithal edilen etin de fiyatından kat kat pahalı satılmasına neden oluyor. Bugün et fiyatları 200 liraya yaklaşmış durumda. Reyonlarda kuzu kıyma 150 liradan, kuşbaşı 190 liradan, dana kuşbaşı 140 liradan, dana kıyma ise 98 liradan satışa sunuluyor.
İşletme sahibi Pınar Yaylacıklıoğlu: ‘’Bizler sene boyunca iki bazen üç kere ete zam geldiğini biliriz. Ancak bu zamlar kimseyi etkileyecek boyutta olmadığı için sorunlar gündeme gelmiyordu. Bu sene aldığım her üründen sonra faturaya bakasım gelmiyor. Sürekli fiyat yükseliyor. KDV indirimi var dediler bu indirimden bir haber yaşıyoruz. Mesela biz işletme olarak haftada iki kere yumurta alıyoruz. Çarşamba günü aldığım yumurtanın fiyatı cumartesi artmış oluyor. Zamlara yetişemiyoruz. Stoklu çalışalım diyoruz ancak ürünleri muhafaza etmek için dolap çalıştırmam lazım yine aynı kapıya çıkıyor. Her halükarda kar edecek kapımız yok’’ ifadelerini kullandı.
Geçen sene malzemelerini getiren müşterilere kilosunu 17 liraya yapıp satan bu sene ise 25 liraya yapan işletme malzeme getirmeden sipariş veren müşterilere ise kilo 80 lira olacak şekilde hizmet veriyor. Baharat dahil olmak üzere ambalaj fiyatlarına yapılan zamlardan sonra kar oranında artış olmadığını da söyleyen Pınar Yaylacıklıoğlu şu ifadeleri kullandı. ‘’Geçtiğimiz senelerde 10 kuruşa aldığımız ambalajlar şu an 60 kuruş oldu. Kilosunu 25 liradan yaptığımız yuvarlamaya kullanılan ambalaj bizim kar oranımızı düşürüyor’’
İşletmede gündüz 4, gece 2 olmak üzere toplam 6 kişi çalıştırdığını dile getiren Pınar Yaylacıklıoğlu: ‘’Vicdanım rahat etmiyor çalışanımın emeğini hiçe sayarak maaş vermek. Bu yüzden hakkını olabildiği kadar yüksek tutuyor ve buna göre maaş veriyorum. Esnaf olarak zorlu süreçlerden geçiyoruz. Tüketici kadar üretici de zor durumda. Umarım kısa süre içinde her şey yoluna girer ve herkesin yüzü güler’’ diyerek cümlelerini tamamladı.

Editör: Haber Merkezi