Ramazan Bayramı’na sayılı günler kalmasına rağmen yollarda pek bir hareketlilik yaşanmayacağa benziyor. Geçtiğimiz yıllara nazaran bayram öncesinde yolcu sayısında önemli bir düşüşün yaşandığı otobüs terminallerinde yoğunluk düşük seviyede ilerliyor. Son aylarda akaryakıt fiyatlarındaki artışa bağlı olarak otobüs biletlerindeki fiyat artışı bayram öncesinde yolcu sayısına etki ediyor.
Gaziantep Otogar A.Ş. Başkan Yardımcısı Hakan Savcı, fiyatların artışına bağlı olarak her geçen yılda yolcu sayısında azalma olduğunu ancak bu bayramda çok daha ciddi bir düşüş yaşandığını belirtti. Savcı otobüs terminalinin son durumuna ilişkin “Geçtiğimiz bayramlara nazaran yolcu yoğunluğu çok düşük seviyelerde. Normal şartlarda bayramdan en az bir hafta öncesinden itibaren ciddi bir yoğunluk yaşanırdı. Ancak görüyorsunuz ki bayrama birkaç gün kalmasına rağmen henüz kayda değer bir hareketlilik yok” açıklamasında bulundu.
Savcı yolcu sayısındaki düşüşe ek olarak artan akaryakıt ve personel giderlerinden dolayı sefer sayılarında azalmaya gittiklerini belirtti. Savcı “Ekonomik şartların ağır gelmesinden dolayı pek çok otobüs firması seferlerini iptal etmeye başladı. Önceki bayramlarda aşırı yoğunluktan dolayı normal seferlerin yanına ek seferler düzenlerdik. Şimdi ise hali hazırda bekleyen otobüsleri doldurmaya çalışıyoruz. Bu bayramda bunu başarabilirsek ne mutlu bize” sözlerini kullanarak otogarlarda yaşanan yolcu eksikliği sorununu dile getirdi.
Otobüs bilet fiyatlarındaki aşırı yükselmeden dolayı otobüs firmaları ile müşteriler arasında çeşitli tartışmaların yaşandığını belirten Savcı, her iki tarafın da kendi açısından haklı olduğu için arada kaldıklarını vurguladı. Savcı “Bilet fiyatlarındaki artıştan dolayı çoğu zaman yolcularla çeşitli münkaşalar yaşıyoruz. Yolcular fiyatların aşırı yüksek olmasından otobüs firmaları ise fiyatların aksine zaten çok az olmasından şikayetçiler. Her iki tarafı da haklı buluyorum ancak bu şekilde biz arada kalıyoruz” dedi. Bayram süresince sadece masraflarını sıfıra indirmeyi hedeflediklerini belirleyen Savcı, maliyetlerinin daha da artmamasını umut ediyor.
Ulaştırma Bakanlığı’nın belirlediği fiyat politikasını uygulamadıklarını ifade eden Savcı, fiyatların bilinen rakamlardan daha yüksek olduğunu açıkladı. Savcı “Normal fiyat politikasına göre İstanbul seferi biletleri 500 lira olarak belirlenirken otobüs firmaları müşteri potansiyellerini arttırmak için 380-400 lira aralığında satışa sunuyor. Ankara biletleri de 320 liradan satışa sunuluyor. Oysa geçen yıl İstanbul seferi biletleri 250 liraya satılıyordu. Geldiğimiz bu noktada bilet fiyatları ikiye katlandı. Akaryakıt fiyatlarını gözettiğimizde aslında var olan fiyatları daha da arttırmamız gerekiyor. Ancak bu fiyatlarda bile yolcularımızla karşı karşıya kalıyoruz” ifadelerini kullandı. (Yılmaz Yapıcı)

Editör: Haber Merkezi