Uzun süreli açlık sonrasında bayram sebebiyle kontrolsüzce tüketilen tatlı ve yemekler fazla kiloları beraberinde getirirken ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Başta kalp ve mide sorunları yaratırken yüksek tansiyon ve diyabete de dikkat edilmesi gerekir diyen Amerikan Hastanesi Diyetisyeni Şimal Kalın:

‘’Aslında bu noktada insanlar üzerinde psikolojik etki büyük rol oynuyor. Oruçtan çıktım her şeyi yemek hakkım diye düşünüyorlar ancak haklılık oranı yarı yarıya desem yeridir. Çünkü, her şeyi yemek evet hak olabilir yalnız her şeyi dengeli yemek gerekiyor. Kilo bağlamında da büyük yanlış aslında bu. Bayram ya da özel gün bahanelerimiz hiçbir zaman bitmiyor, bitmeyecek. Bu yüzden dengeyi korumak her zaman önemlidir. Sonrasında düzene sokarım diye düşünmemeliyiz’’ ifadelerini kullandı.

Gaziantep’in yöresel yemeği olan yuvarlama bayram sabahları Gazianteplilerin en önemli menüsü ve kahvaltı niyetine yenilen bir tür yemek. Bu konuda da Diyetisyen Şimal Kalın:

‘’Sosyal ortamlardan asla kaçmak zorunda değiliz. Dengeli ve düzenli besleneceğim derken kendimizi uzak tutmamıza gerek yok elbette. Bayram sabahı Gaziantep sofralarının olmazsa olmazı yuvarlamayı yiyebilir sonrasında da baklava tüketebiliriz. Oruç tutarken uzun süre açlıkla kendimizi zorladık, tuttuk. Sonrasında kontrolsüz şekilde yemeği doğru bulmuyorum. Çünkü kontrolsüz beslenme birçok hastalığı beraberinde getiriyor. Başta kalp ve mide rahatsızlıkları olmak üzere daha evvel gün yüzüne çıkmayan kronik hastalıklar baş gösterebiliyor. Yuvarlamayı bir kase kadar tüketmek sorun yaratmayabilir. Fakat bizimde sıklıkla kullandığımız Hacettepe tabağı modeli göz önünde bulundurulmalı’’ dedi.

Amerikan Hastanesi Diyetisyeni Şimal Kalın son olarak beslenme şekilleri ile şu ifadeleri kullandı:

Ramazan ertesi bayram dahil olmak üzere sabah uyandığımız saate göre günde iki ya da üç öğün şeklinde ve küçük porsiyonlarla sık sık beslenmek en sağlıklı olanıdır. Bu şekilde başta sağlıklı kiloya sahip olmak ve olağan hastalıkların önüne geçmek mümkündür.”

Editör: Haber Merkezi