Araban Ovası’nda en çok üretilen tarımsal ürünlerin başında gelen ve ilçenin simgesi haline gelen sarımsak hasadı başladı. Çok zorlu ve yoğun emek isteyen sarımsağın tarladan çıkış fiyatı üreticiyi o kadar da sevindirmedi. Geçen sezondan bu yana artan girdi maliyetlerinden dolayı satış fiyatlarının daha yüksek olmasını bekleyen üreticiler, umduklarını bulamadı. Yaş sarımsak, kilogram fiyatı 3-4 liradan giderken üreticilerin beklentisi kuru sarımsağın tarladan çıkış fiyatının yüksek olması yönünde. Geçen yıla göre daha fazla ekinin olduğu belirtilirken Araban Ovası’nda ekili sarımsak alanının 25 bin dönümün üzerinde olduğu ifade edildi.
Sarımsak üretimi hakkında önemli bilgiler veren Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun üreticinin giderlerinin çok fazla arttığını belirtti. Altun “Üretici aylardır emek harcıyor. Ancak sezon başından bu yana girdi maliyetleri hiç olmadığı kadar arttı. Tarım üretiminin olmazsa olmazı olan enerji masraflarının artması bir yana zirai ilaçlar da inanılmaz arttı. Geçen yıldan bu yana zirai ilaçlar iki kat artış gerçekleşti. Geçen yıl dönüm başına bin 500 liraya yakın zirai ilaç masrafı olurken bu sezon bu rakam 3 bin liraya dayandı” ifadelerini kullandı. Üreticinin fiyatların düşük olasını dert ettiğini belirten Altun, mevcut ekonomik durumdan dolayı satış fiyatlarının yüksek olması gerektiğini ifade etti. Altun “Geçen yıldan bu yana giderlerimiz inanılmaz arttı. Hasat yeni başladığı için piyasa fiyatları henüz belli değil ancak geçen yıla göre daha yüksek fiyatlar bekliyoruz. Özellikle akaryakıt fiyatlarını göz önüne aldığımızda bunu anlayabiliriz. O nedenle kuru sarımsağın tarladan çıkış fiyatını ortalama 20 lira olmasını umut ediyoruz. Aşağı bir fiyatın belirlenmesi üreticinin maliyetini asla karşılayamamasına sebebiyet verir” ifadelerini kullandı.
Üretim için Araban Ovası’nın elverişli olduğunu belirten Altun ekonomik daralmanın da etkisiyle tarla dönüm fiyatlarının arttığını belirtti. Altun “Araban Ovası’nda sarımsak üreticileri üretim yapabilmek için uygun tarla bulmak zorundalar. Haliyle rekabet ortaya çıkıyor. Ayrıca ekonomik durumdan dolayı da fiyatlar aşırı arttı. Bugün üreticiler sarımsaklarını ekebilmek için tarlaların dönümüne bin 500 ile 2 bin lira arasında bir ücret ödemek zorundalar. Örnek verecek olursak 100 dönüm için bu fiyat 200 bin lirayı buluyor. Sadece tarla kiralarından bile sarımsak üretiminin ne denli pahalı bir süreç olduğunu anlayabilirsiniz” sözlerini kullandı. İşçilik maliyetlerinin de iki katına çıktığını belirten Altun bu sezonun genel olarak zorlu geçeceğini belirti. Altun üretimin maliyetine ilişkin verdiği demeçte “Diğer yandan işçilik maliyetleri de doğal olarak arttı. Geçen yıl 60 lira olan yevmiye ücretleri bugün 90-100 lira arasında seyrediyor. Sonuç olarak bütün girdi maliyetlerine baktığımızda düşük fiyatların belirlenmesi üreticilerimizin korkulu rüyası oldu. Temennimiz üretimin maliyetini karşılayabilecek ve piyasada tutunmayı sağlayabilecek bir fiyat olması yönünde” ifadelerini kullandı. (Yılmaz Yapıcı)

Editör: Haber Merkezi