Aksiyon filmleri gerçek oldu. Gaziantep’te son günlerde artan silahlı çatışma olayları dikkatlerden kaçmıyor. Giderek artan silahlı çatışma olayları kentte adeta bir korku iklimi yarattı. Sadece son haftalarda içerisinde yedi silahlı çatışmanın yaşanması vatandaşlarda bir güvenlik endişesine sebep oldu. Akıllara gelen soru ise son zamanlarda neden bu kadar çatışma arttığı yönünde oldu. Çatışmaların ortak noktası kişisel husumet ya da anlaşmazlık üzerine yaşanıyor olması dikkatleri çekti.
Vatandaşlar, kentte artan silahlı olaylardan dolayı korku içerisinde olduklarını belirtirken sokağa çıkmakta tereddüt ettiklerini belirtti. Vatandaşların ortak ifadesinde “Bu kente neler oluyor. Sokağa çıkmaya korkar olduk. İnsanlarımızda ciddi toplumsal bilinç eksikliği var. Cehaletin bizi getirdiği nokta oluyor. Eğitimin eksikliği bir kez daha ortaya çıkıyor. En ufak meseleyi bile silahla çözmeye çalışıyorlar. Her konuda bu kadar fevri hareket edilmesi gerçekten toplumsal olarak ne sorunlu olduğumuzu gösteriyor. Doktoru bile eline silah alabiliyor” sözleri yer aldı. Bazı çatışmaların temelinde ekonomik sorunların olduğunu belirten vatandaşlar “Ekonomik sorunlar hiç şüphesiz bu çatışmaların oluşmasına da sebebiyet veriyor. Elbette bunun altında cehalet de var. Bakıyorsunuz bir olayda temel mesele miras sorunu oluyor. Bir başkasında alacak verecek meselesi karşımıza çıkıyor. O nedenle ekonomik sorunların bu çatışmaların yaşanmasındaki etkisi inkar edilemez bir gerçektir” sözlerini kullandılar.
Vatandaşın, silahlı çatışmalar konusunda ortak görüşü cehalet ve kişisel husumet olurken son haftalarda çok sayıda çatışma yaşandı. Bu çatışmalarda çok sayıda ölü ve yaralı yaşanırken toplumsal bir korku iklimi hakim oldu. Bu çatışmalara örnek olarak; Doktorlar Sitesinde yaşanan olay kent gündeminde bomba etkisi yaratmıştı. Kadın Doğum Uzmanı Bekir Çelik’in, kuzeni Alaattin Çelik’i miras meselesi yüzünden öldürmesi kenti sarsan en önemli olaylardan biriydi. Diğer bir olayda ise Şehitkamil ilçesine bağlı kırsal Bilek Mahallesi’nde 22 yaşındaki Emirhan Nur’un aracında silahlı saldırıya uğraması ve olay yerinde hayatını kaybetmesi sosyal medyadan elde ettiği geliri zanlılara vermemesinden dolayı yaşanmıştı.
Şahinbey ilçesine bağlı Narlıtepe Mahallesi’nde iki grup arasında yaşanan silahlı çatışmada 18 yaşındaki Cumali Geriş hayatını kaybetmişti. Gündemi sarsan diğer bir olay Şahinbey’e bağlı Güneykent Mahallesi’nde yaşanmıştı. Olayda iki grup arasında yaşanan silahlı çatışmada iki kişi hayatını kaybetmişti. Yine Şahinbey’e bağlı Bülbülzade Mahallesi’nde bir düğün salonu önünde gerçekleşen çatışmada göğsünden vurulan 35 yaşındaki Hakan Ş. Hayatını kaybetmişti. Yaklaşık bir ay kadar önce Gaziantep Üniversitesi önünde iki grup arasında yaşanan çatışmada bir kişi hayatını kaybederken üç kişi yaralanmıştı. Son olarak Güneykent Mahallesinde borç meselesi yüzünden iki grup arasında silahlı kavga yaşandı. Olayda iki grup birbirine pompalı silahlarla ateş ederken Cuma Arar ve Mehmet Polat hayatını kaybetti. Vatandaşlar, emniyet güçleri bütün çabalarını ortaya koymalarına rağmen toplumun bu konuda eksik olduğunu vurgularken güvenlik önlemlerinin artırılmasının kenti daha huzurlu hale getireceğini vurguladılar. (Yılmaz Yapıcı)

Editör: Haber Merkezi