Ekonomik çıkmazın iyi arttığı son günlerde sorun yaşayan en önemli iş kollarından biri de ayakkabıcılar oldu. En büyük sorunlarının dükkan kiralarındaki fahiş artışlar olduğunu belirten Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Emin İnce, ayakkabı üreticisinin ve esnafının sorunlarını dile getirdi. Dükkan kiralarındaki artışı değerlendiren İnce “Ayakkabıcılar Odası olarak Gaziantep genelinde özellikle Gatem, Nizip Caddesi ve Ünaldı mağazalarının kiralarında yasal sınırın üzerinde keyfi artışlarla karşılaşmamız, yoğun şikayetler almaya, mülk sahibi ve kiracılar arasında kalmaya başladık. Kira artışları önümüzdeki aylarda esnafımız için çok daha yakıcı hale gelecek gibi görünüyor. Konut ve işyerlerindeki kira artışlarında genel olarak bir an önce TÜFE ortalamasına üst sınır belirlenmesi yararlı olacaktır” sözlerini kullandı.
Enflasyon oranlarına dikkat çeken İnce alım gücünde düşme olduğunu vurguladı. İnce “Nisan ayı itibarı ile ÜFE ve TÜFE arasındaki fark %50 geçmiştir. Çok ciddi bir sorun haline gelen ve yüzde 70’e dayanan tüketici enflasyonunun frenlenmesi çok önemlidir. Özellikle sabit ve dar gelirli kesimlerin alım gücünün daha da düşmesine sebep olmaktadır” ifadelerini kullandı.
Kira ve enflasyon artışının ülkedeki en büyük sorun olduğunu belirten İnce konuya ilişkin “Türkiye’de ve Gaziantep ‘te enflasyon ve kira artışlarının önemli bir sorun olduğunu görüyoruz. Sadece ülkemizde değil dünyada da özellikle kira artışlarını frenlemek için çeşitli önlemler tartışılıyor. Bu yönde atılacak bir adımın özellikle imalathanelerde ve mağazalarda karşı karşıya kaldığımız yasal oranın üzerinde ve keyfi kira artışlarını dizginleyeceğine inanıyorum. Çözüm önerilerinin uygulanmaya geçirilmesi halinde esnafın ve her kesiminin rahat bir nefes alacağını, mahkemelerin gündeminde bulunan, yüzlerce kira uyarlama davalarına yenilerinin eklenmesinin de önlenmiş olacağını düşünmüyorum” açıklamasında bulundu.
İnce, esnafın maliyetlerini fiyatlarına yansıtmadığını belirtti. İnce “Esnaf olarak maliyetlerimizi fiyatlarımıza yansıtmıyoruz. Ayakkabı imalatçısı ve perakendecisi için kar oranları çok düşmüştür. Her ne kadar Şubat ayından itibaren özel günler ve haftalardan dolayı cirolar artış gösterse de buna paralel olarak maliyetlerimiz de hızla artmaktadır” ifadelerini kullandı. (Yılmaz Yapıcı)

Editör: Haber Merkezi