Yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştiren ÇOÇODER çocuk işçiliğine ilişkin yaptığı açıklamada “Bugün emeği sömürülen, çocuk hakları ellerinden alınan, işçi olarak çalışan dünya üzerindeki tüm çocukların görülmesini, yaşadıkları zorlukların farkında olunmasını, seslerinin duyulmasını amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Gaziantep'te 300 Bin Çocuk İşçi Var

14 Şehit Anıtı Meydanı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşmayı ÇOÇODER Yönetim Kurulu Başkanı Firdevs Çazım yaptı. Çazım “Bugün 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü’nü farkında kılarak yani işçi olarak çalışan/çalıştırılan, yani çocukluk hakları, yani oyuncakları, yani oyun parkları ellerinden alınan çocuklara daha çocuk, daha eşit bir hayat sağlamak için buradayız” sözlerini kullandı.

"Çocuklar Erken Yaşta Büyümeye Maruz Kalıyor"

Türkiye’de en az iki milyon çocuk işçi olduğuna ve bunun 300 bininin Gaziantep’te bulunduğuna değinen Çazım, çocukların fiziksel ve psikolojik olarak etki altında kaldıklarını ve istismara uğradıklarını belirtti. Çazım konuşmasında “18 yaş altı tüm bireylerin çocuk olduğu kabul edilerek eğitim hayatlarından alıkonulan, olumsuz fiziksel, psikolojik etkilere ya da cinsel istismara maruz bırakılarak çalışmak zorunda kalan, aile geçimini üstlenen, ev-içi ücretsiz işgücü grubuna dahil olarak çocukluk çağının gerektirdiği ölçüde çocuk olamadan erken yaşta büyümeye maruz bırakılmış tüm çocuklar, çocuk emeğine dahildir ve çocuk işçidir" sözlerine yer verdi.

Editör: Haber Merkezi