Geleceğin ustalarının yetiştiği mesleki eğitim liselerini teşvik ederek genç istihdamı ve ara elemanı ihtiyacını destekliyor. İşletmelerin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünü yetiştirmek amacıyla mesleki eğitim merkezlerine kayıtlı ve işletmede beceri eğitimine devam eden öğrencilerin ailelerine eğitim desteği veriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bildirilen mesleki eğitim merkezlerine kayıtlı 19 yaşından gün almamış Şahinbey ilçesinde ikamet eden teorik ve işletmede beceri eğitimlerine devam eden mesleki eğitim merkezi öğrenci velilerine aylık 2022 yılı içn 500 TL, 2023 yılı için 600 TL, 2024 yılı için 650 TL, 2025 yılı için 700 TL tutarında eğitim desteği verilecek. Ayrıca öğrencilerin aylıkları annelerinin banka hesabına yatırılmak üzere temmuz ayında başlayacak. Öğrencilere sağlanan bu desteğin bütçesi 250 milyon TL olarak projelendirildi.

DESTEK VERMEKTEN MUTLU OLDUĞUMUZ BİR ŞEHİR GAZİANTEP

İmza töreni için Gaziantep’e gelen Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Milli eğitim Bakanlığımızla Gaziantep Valiliği ve Şahinbey Belediye Başkanlığı arasında mesleki eğitimin güçlendirilmesiyle ilgili bugün çok önemli bir adım atacağımız işbirliği protokolüne hoşgeldiniz. Daha önce Gaziantep’e geldiğim zaman bu salonda mesleki eğitim bölge değerlendirme toplantısı yapmıştık. Gerçekten bugün böyle çok coşkulu hanımları, beyleri, gençleri, çocukları görmekten duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim. Gaziantep gerçekten benim şehrim. Tüm sorunlarıyla tıpkı diğer şehirlerimiz gibi çok daha güçlü hale gelebilmesi, geleceğimizi inşa edecek gençlerin her türlü imkanlardan faydalanmalarıyla ilgili her türlü desteği verdiğimiz, vermeye devam edeceğimiz, hizmet etmekten mutluluk duyduğumuz çok önemli, kadim bir şehir. Gerçekten hızlı bir şekilde Gaziantepimizin eğitimiyle ilgili kronikleşmiş sorunlarını çözmek için ne varsa yapmaya hazırız. İstanbul’dan sonra en fazla yatırım yaptığımız, bütçe ayırdığımız şehir Gaziantep. Üç milyarın üzerinde bir yatırım. İnşallah bu yılın sonuna kadar artık Gaziantep’te okullaşma alanıyla ilgili sıkıntılardan değil yeni projelerle, Sayın Başkanımızın sıklıkla dile getirdiği TeknoFest gençliğinin yetiştiği, başarı hikayelerinin olduğu bir şehirden bahsedeceğiz” dedi.

EĞİTİM MAKSİMUM DÜZEYE ÇIKTI

Son 20 yılda diğer alanlarda olduğu gibi eğitimde de devasa yatırımların olduğu bir dönem olduğuna vurgu yapan Özer, sözlerine şöyle devam etti: “2000li yılların öncesinde toplumsal mühendislik projeleri sonucu ortaya çıkan eğitim politikalarıyla bu ülkenin evlatlarının eğitimleriyle ilgili dünya kadar yanlış uygulamalar oldu. Bugüne nasıl geldiğimizi hafızalarda tazelemekte çok fayda var. Bu ülkede kız çocukların eğitim ve öğretime başörtüsü engeli vardı. Bu sorun bu dönemde çözüldü. Bugün eşitlikten bahsedenler o kızlarımızın elinden eğitim hakları alındığı zaman hiç konuşmuyorlardı. Bugün beyin göçüden bahsedenler o dönemde kendi memleketinde kılık kıyafetinden dolayı eğitim alamayıp başka ülkeye gittiği zaman beyin göçünden bahsetmiyordu. Başörtüsünün de ötesinde tahribat yaratan uygulamaların bir tanesi de katsayılarıydı. İmam hatip ve meslek lisesi mezunlarının yüksek öğretime erişimini kısıtlayan ve zorlaştıran 28 Şubat ürünü bir eğitim politikası bu ülkeyi mahvetti. İş gücü piyasası yıllardan beri çırak bulamıyordu, kalfa bulamıyordu. Bu dönemde katsayı uygulamasının yol açmış olduğu tahribatlar da tamir edildi. Bu dönem son yirmi yıl bir taraftan da eğitimin maksimum düzeye çıkarıldığı bir dönemken aynı zaman da geçmiş anti demokratik uygulamarın da çözüme kavuşturulduğu bir dönem oldu. Bunların hiçbiri kolay olmadı.”

GAZİANTEP TÜRKİYE İKİNCİSİ OLACAK

“Artık mesleki eğitimde bu ülkede paradigma değişti. Milli Eğitim Bakanlığı artık sektörün temsilcileriyle birlikte mesleki eğitimi dizayn ediyor. İşte bu dönüşüm kısa sürede tüm sahada iş gücü piyasamızın temsilcileri tarafından memnuniyetle karşılandı. Artık mesleki eğitimde bambaşka hikayeler konuşuyoruz. 28 Şubat sürecinin mesleki eğitim merkezlerinden uzaklaştırdığı başarılı öğrenciler artık mesleki eğitim merkezlerine gitmeye başladı. Fen lisesine giden öğrencilerden daha fazla puan alan öğrenciler mesleki eğitim liselerin gitmeye başladı. Meslek lisesi öğrencilerinin almış olduğu puan artmaya başladı. Geçmiş uygulamaların uzaklaştırdığı öğrenciler gerçek destinasyonuna ulaşmaya başladı. 2021’de öğrencilere dağıttığımız pay 50 milyon liranın üzerindeydi. Bu yıl 100 milyon liranın üzerine çıkacağız. Artık meslek liselerimizde Ar-Ge merkezimiz var ve ihracat yapmaya başladı. Gaziantep’teki meslek lisemiz Türkiye birincisi oldu. İnşallah İstanbul’dan sonra hedefimiz 2022 yılı içerisinde döner sermaye gelirinde Gaziantep’in ikinci olması” diyen Özer, mesleki eğitim merkezlerinde eğitim gören öğrencilere verilen asgari ücretin yüzde 30’nu üzerine aldıklarını dile getirdi, bu değişikliğin de mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenci sayısını 3 katına çıkardığına vurgu yaptı.

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ ÖRNEK OLMALI

Kanun değişikliğinden önce tüm Türkiye’de mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenci sayısının 159 bin oldunu söyleyen Özer, “Şimdi bugün tüm Türkiye’deki mesleki eğtim merkezlerindeki öğrenci sayısı 520 bin. Yani 360 bin son beş ayda mesleki eğitim merkezlerine katılım olmuş. İnşallah 2022 yılı sonu itibarıyla tüm Türkiye’de bir milyon gencimizi mesleki eğitim merkeziyle buluşturacağız. Bu bir taraftan işçi piyasasının aradığı elemanı bulmasını sağlayacak bir taraftan da bu ülkenin genç işsizliğini azaltmak için de çok önemli bir enstrüman sağlayacaktır. Ben inanıyorum ki Gaziantep de bu artıştan rol model olan şehirlerimizden bir tanesi olacak. Mesleki eğitim merkezlerinde öğrenci sayısının artışına baktım. Altı ay içinde 3 bin 500’lerden 23 binlere ulaşmış. 23 bin rakamı Gaziantep’e yakışmıyor. 2022 yılının sonuna kadar Gaziantep’te 75 bin gencimizi mesleki eğitim merkezlerinde görmek istiyoruz. Bu artışı sağlamak için Şahinbey belediyemizin yapmış olduğu bu fedakarlık, gerçekten Türkiye’deki tüm belediyelere örnek olmalı” dedi.

Editör: Haber Merkezi